Kari-Pekka Kyrö sai hämmentävän työtarjouksen – ”En ikinä”

Hiihdon entistä päävalmentajaa kyseltiin tv-töihin.

Vuonna 2001 hiihtäjien päävalmentajana työskennellyt Kari-Pekka Kyrö (toinen vas.) ei innostunut tarjotuista tv-töistä. Lajipäällikkö Antti Leppävuori (vas.) ja Kyrö olivat helmikuussa 2001 Lahdessa hiihtäjä Jari Isometsän kanssa tämän positiivista dopingnäytettä koskeneessa tiedotustilaisuudessa.

Hiihtomaajoukkueen päävalmentajana vuosina 1999–2001 toiminut Kari-Pekka Kyrö ei tiennyt, itkeäkö vai nauraa, kun kotimainen tuotantoyhtiö Take Two Studios otti häneen äskettäin yhteyttä.

Kyrön mukaan yhtiön edustaja kertoi, että Take Two Studios valmistelee draamallista tv-sarjaprojektia vuoden 2001 Lahden MM-hiihtojen dopingfiaskosta.

– Ymmärsin, että jonkinlaista asiantuntijan roolia olisi pedattu minulle. Hohhoijaa, Jyväskylästä tavoitettu Kyrö kommentoi tiistaina Ilta-Sanomille.

Tuotantoyhtiön operatiivinen johtaja ja hallituksen jäsen Sara Norberg ei halunnut kommentoida asiaa julkisesti.

Kari-Pekka Kyrö ei usko, että mahdollinen tv-sarjaprojekti saisi apua Lahden dopingfiaskon suorilta asianosaisilta, vaan olisi media-arkistojen ja viranomaismateriaalien varassa.

Verkkosivuillaan Take Two Studios kertoo yhdeksi erikoisosaamisalueekseen tositapahtumiin kietoutuvien tv-sarjojen tekemisen.

Lue lisää: Uutuuskirja: Jari Isometsä puhuu vihdoin Mika Myllylän kuolemasta – esitti viimeiseksi jääneessä keskustelussa ystävälleen tiukan vaatimuksen

Lahdessa 2001 kärähtäneistä hiihtäjistä Harri Kirvesniemi, Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo), Milla Jauho (nyk. Saari) ja Janne Immonen ovat vuosien mittaan pääasiassa vaienneet asiasta täysin.

Vuonna 2011 edesmennyt Mika Myllylä kommentoi asiaa jonkin verran, samoin Jari Isometsä esimerkiksi viime vuonna ilmestyneessä elämäkerrassaan.

Lue lisää: Iivo Niskasen kultahiihto sai Kari-Pekka Kyrön liki sanattomaksi – täräytti kovan arvion: ”Vuosituhannen suomalaisurheilija”

Kyrö on sen sijaan puhunut dopingista julkisuudessa mielellään ja runsaasti, mutta välttänyt pääasiassa kommentoimasta tuolloisten maajoukkueurheilijoidensa tekemisiä.

– Sanoin suoraan, että jopa olette tuoreen aiheen päällä.

– En ikinä, taas kuului miehen vastaus kysymykseen, onko hän käytettävissä kyseisen tv-sarjahankkeen asiantuntijaksi.

Suomalaisen hiihdon dopinghistoriaa on valkokankaalla ja tv:ssä käsitelty esimerkiksi ohjaaja Arto Halosen dokumentissa Sinivalkoinen valhe sekä saman miehen fiktiivisessä elokuvassa Isänmaallinen mies.

Lue lisää: Arto Halonen naurattaa komediallaan Suomen hiihtomaajoukkueesta

– Arvelen, että jos tällainen draamaprojekti todella lähtee käyntiin, tekijät ovat aika lailla erilaisten julkisten lähteiden, kuten media-arkistojen tai viranomaispöytäkirjojen varassa. Vaikea uskoa, että asianosaiset avautuisivat. Ja aika kulahtaneelta paskaltahan tuo aihe kuulostaa, Kyrö sanoo.

Kari-Pekka Kyrö pitäisi Mika Myllylän uraa ja elämää elokuvan väärteinä. Vuonna 2001 päävalmentaja kannusti Myllylää MM-kisojen takaa-ajokilpailun perinteisen osuuden ykköstilalle. Vapaan osuudelle Myllylä ei lähtenyt.

Jos tuotantoyhtiö pyytäisi Kyröltä parempaa tv-sarjan tai elokuvan aihetta, sellainen häneltä löytyisi.

– Suurhiihtäjä Mika Myllylän huikean uran ja elämän ympäriltä ammattitaitoinen tiimi voisi saada aikaan erittäin kiinnostavan, dramaattisen ja ikävä kyllä traagisenkin tv-sarjan tai elokuvan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?