Uutuuskirja: Valmentaja kysyi, miksi Senni Salminen ei laittaudu enempää kisoihin – ”Tuntui, että poikaystäviä tyrkytettiin”

Senni Salmisen uraa varjosti pitkään se, ettei hän uskaltanut olla oma itsensä.

Senni Salminen kertoo kokemuksistaan tuoreessa kirjassa.

10.5. 16:25

Kolmiloikkaaja Senni Salmisen uraa varjosti pitkään salaisuus. Sen varjeleminen oli hänelle henkisesti ahdistavaa ja vaikutti myös urheilusuorituksiin.

Salminen on homoseksuaali. Hän kertoi asiasta julkisesti vuosi sitten, mutta oli pitänyt salaisuutta sisällään kauan. Asiasta eivät tienneet valmentajat eikä moni muukaan urheilupiireissä.

Tuoreessa teoksessa Rakkaudesta lajiin – Urheilevat sateenkaarinuoret lähikuvassa (Like, 2022) Salminen kertoo sisällään olleen lukon vaikuttaneen häneen urheilijana ja aiheuttaneen myös masennusta.

Yhteiset tilanteet joukkueen tai valmentajien kanssa olivat vaikeita. Poikaystäviin ja ulkonäköön liittyneet asiat olivat erityisen raskaita. Hän ei ollut paikalla näyttäytymässä, vaan kilpailemassa.

– Yksi entisistä valmentajistani oletti minun olevan hetero ja ajatteli, että minun pitäisi olla tosi naisellinen. Hän esimerkiksi kysyi, miksen laittaudu enemmän ja laita kilpailuihin hienoja kynsiä, hiuksia ja meikkejä. Olin järkyttynyt. En olisi voinut koskaan kuvitella kertovani suuntautumisestani hänelle, koska hän teki minusta niin vahvan hetero-oletuksen, Salminen kertoo kirjassa.

Salmisen mukaan valmentaja vaikutti homofobiselta, ja puheet poikaystävän löytämisestä olivat suorasukaisia.

– Kilpailuissa hän saattoi kysyä, eikö tuo hyppääjäpoika ole aika kiva. Eikö hän olisi sinulle sopiva kumppani? Tuntui, että poikaystäviä tyrkytettiin minulle.

Suuntautumisestaan Salminen uskalsi kertoa vasta seuraavalle valmentajalle – silloinkin vasta pitkän ajan jälkeen. Hän helpottui huomatessaan, ettei asia ollut ongelma.

– Nyt huomaan, että kun olen puhunut asioista avoimesti, olen kehittynyt myös urheilijana. Sillä on varmasti ollut aika iso vaikutus minuun, koska tulokseni ovat parantuneet. Valmentajan vaihtumisellakin oli suuri merkitys.

26-vuotias Salminen edusti Suomea Tokion olympialaisissa. Hänen nimissään on myös kolmiloikan Suomen ennätys 14,63.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?