Koripallomiljonääri Lauri Markkanen haki varusmiespalvelukseen – sai paikan, muttei aloittanutkaan armeijaa

Koripallotähti Lauri Markkanen oli valittu puolustusvoimien Urheilukouluun, mutta hän ei koskaan ilmoittautunut palvelukseen.

Koripallotähti Lauri Markkanen päätti yllättäen, ettei aloitakaan varusmiespalvelustaan Urheilukoulussa 11. huhtikuuta.

Suomalaiset koripalloihmiset odottavat kuumeisesti, ilmestyykö NBA-seura Cleveland Cavaliersin Lauri Markkanen vahvistamaan maajoukkuetta, joka kohtaa MM-karsintojen viimeisissä peleissään 30. kesäkuuta Ruotsin koti- ja 3. heinäkuuta Kroatian vieraskentällä.

Jos Suomi voittaa molemmat pelit, se varmistaa lähes sensaatiomaisesti paikkansa MM-jatkokarsintaan. MM-kisat pelataan ensi vuoden syyskuussa Aasiassa: Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa.

Sensaatioksi teko olisi laskettava varsinkin siksi, että taakse karsintalohkossa jäisi maailman kovimpiin kuuluva Slovenia.

Lue lisää: Armeijapomo avaa Lauri Markkasen ja muiden urheilutähtien varusmies­palveluksen sisältöä – tyrmää legendat ”urheilijaintistä”

Supertähti Markkasen läsnäolo kesällä vahvistaisi Suomea valtavasti.

Mutta on Markkasta odotettu muuallekin. Hänet valittiin edellisessä haussa puolustusvoimien Urheilukouluun saapumiserään, jonka aloituspäivä oli 11. huhtikuuta. Markkasen Cavaliers pelasi kauden viimeisen NBA-ottelunsa pudotuspelien esikarsinnoissa 15. huhtikuuta, mutta pitkä mies ei Ilta-Sanomien tietojen mukaan sen jälkeen astellut Santahaminan varuskunnan portista sisään.

Lauri Markkasen avauskausi Cleveland Cavaliersissa oli suuri menestys.

Markkanen täyttää 22. toukokuuta 25 vuotta. Velvollisuus suorittaa ase- tai siviilipalvelus päättyy sen vuoden lopussa, jona asevelvollinen täyttää 30. Markkaselle se tarkoittaa uudenvuodenaattoa vuonna 2027.

Urheilukoulun valmennuspäällikkö Jari Karinkanta ei halua kommentoida yksittäiseen henkilöön liittyviä asioita, mutta valaisee asiaa yleisellä tasolla:

– Poisjäännin edellytys on lykkäys. Lykkäysanomuksessa tulee kertoa puolustusvoimien aluetoimistolle (Markkasen tapauksessa Uusimaa) suunnitelma siitä, milloin astuu palvelukseen ja miten perustelee lykkäystarpeen. Ei voi vain ilmoittaa, ettei tulekaan.

Lue lisää: Lauri Markkaselle iso pettymys

Jos Markkanen aikoo astua palvelukseen huhtikuun saapumiserässä 2023, hänen tulee anoa paikkaa Urheilukouluun uudelleen. Käytäntö on sama kaikissa erikoisjoukoiksi määriteltävissä yksiköissä.

– Ei se varmaan hänen urheilumeriiteistään silloinkaan jäisi kiinni, Karinkanta naurahtaa.

Oliwer Kaski oli 2019 Bratislavassa Leijonien kanssa MM-kullanhuuhdonnassa. Mahdollisten kotikisojen jälkeen porilaista odottaa Helsingin Santahaminassa kasarmiarki.

Palvelukseen astuneista Urheilukoulun varusmiehistä meritoitunein on nyt todennäköisesti Oliwer Kaski, joka saavutti jääkiekon MM-kultaa 2019 ja -hopeaa 2021, jolloin voitti myös KHL-liigan Avangard Omskissa.

Kasken varusmiespalveluksen alku on ollut varsin urheilupainotteinen, sillä porilaispuolustaja on mukana MM-kotikisoihin valmistautuvien Leijonien leirityksessä ja hakee kisapaikkaa.

Artikkelia korjattu kello 17.21: mikäli Suomi voittaa molemmat karsintaottelunsa, se etenee MM-jatkokarsintaan, ei suoraan kisoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?