Näin Jan Vapaavuori lähestyi kulisseissa urheiluväkeä häirintäskandaalin jälkeen – IS sai kirjeen haltuunsa

Jan Vapaavuori lähestyi Olympiakomitean jäsenjärjestöjen edustajia kirjeellä.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori on lähettänyt kirjeen Olympiakomitean jäsenjärjestöille.

7.4.2022 11:07

Häirintäskandaalissa ryvettyneen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori on lähestynyt Olympiakomitean jäsenjärjestöjä kirjeellä.

Kirjeessä Vapaavuori harmittelee urheilun saamaa negatiivista julkisuutta ja avaa Olympiakomitean hallituksen viime keskiviikon kokouksessa päättämiä jatkotoimenpiteitä.

Ilta-Sanomat on saanut haltuunsa Vapaavuoren lähettämän kirjeen. Kirje on lähetetty Olympiakomitean jäsenjärjestöjen puheenjohtajille ja toiminnanjohtajille.

– Olympiakomitea tuomitsee jyrkästi kaiken epäasiallisen käytöksen ja häirinnän. Haluamme sitkeästi jatkaa työtämme ja rakentaa parempaa liikuntaa ja urheilua. Arvioimme kevään aikana huolella millä toimin voimme vaikuttavammin olla ratkomassa käsissämme olevaa haastetta. Tässä työssä tarvitsemme teidän kaikkien apua, ja sitä nöyrin mielin myös pyydämme, Vapaavuori kirjoitti.

Kirjeessä kerrotaan, että Olympiakomitean sääntöjä ja huippu-urheilun johtamista uudistetaan. Kirjeessä mainitaan jo aiemmin julkisuudessa ollut tieto, jonka mukaan Mika Lehtimäen häirintätapaukseen liittyvästä kokonaisuudesta tilataan selvitys riippumattomalta ulkopuoliselta taholta.

Keskiviikkona IS kertoi Sulkapalloliiton muille jäsenliitoille lähettämästä kirjeestä, jossa liitto ihmettelee, miten selvitystyön voi tilata Olympiakomitean hallitus, jos selvitys kohdistuu sen omaan toimintaan.

Lue lisää: Olympiakomitean kulisseissa kuohuu – Sulkapalloliitto lähetti muille jäsenliitoille kirjeen: ”Läpinäkyvää, avointa ja osallistavaa?”

Kirjeessä Vapaavuori kertoo Olympiakomitean lisäävän hallituksen ja henkilöstön välistä yhteistyötä ja käsittelevän henkilöstön hallitukselle osoittamat kysymykset. Olympiakomitean henkilöstö ja hallitus pitävät myös yhteisen keskustelutilaisuuden.

Lisäksi Olympiakomitea pyrkii Vapaavuoren mukaan kehittämään järjestöviestintäänsä ja järjestää myös toisen keskustelutilaisuuden.

– Kehitämme avoimuutta jäsenjärjestöviestinnässämme. Ensi keskiviikon tj-infossa vastaamme kaikkiin asiaa koskeviin kysymyksiinne, ja olen itse tuolloin paikalla. Toivon, että mahdollisimman moni teistä pystyy osallistumaan infoon, jossa meillä on tilaisuus jatkaa asiasta keskustelua, Vapaavuori kirjoitti.

Kirjeessä Vapaavuori kertoo Olympiakomitean lisäävän vastuullisuusviestintäänsä ja kannustavan kaikkia Olympiakomiteassa tai urheiluyhteisössä häirintää tai epäasiallista käytöstä kokeneita tai havainneita henkilöitä ilmoittamaan asiasta.

Olympiakomitea toteuttaa kyselyn häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä laajemmassa liikunnan ja urheilun verkostossa.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki ilmoitti viime viikon maanantaina irtisanoutuvansa tehtävästään. Lähdön taustalla oli julkisuuteen noussut häirintäkohu.

Lehtimäki oli saanut viime syksynä Olympiakomitealta varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käyttäytymisestä työyhteisössä. Lehtimäki oli lähettänyt kahdelle työyhteisöön kuuluvalle naiselle yöaikaan viestejä.

Kirjeessä Vapaavuori toistaa aiemmin Olympiakomitean tiedotustilaisuuksissa lausumat sanat, joissa hän kertoo Olympiakomitean tiedostavan epäasiallisen käyttäytymisen ja seksuaalisen häirinnän olevan yleistä urheilumaailmassa.

Vapaavuori kertoo olevansa pahoillaan epäasiallisen käyttäytymisen ja häirinnän uhrien puolesta ja tukevansa heitä täysin. Vapaavuori pahoittelee myös Olympiakomitean prosessissa tekemiä virheitä.

Kirjeessä Vapaavuori mainitsee Olympiakomitean ottavan ”tarvittavan lisäajan huippu-urheiluyksikön uudelleen organisoitumista varten”.

Olympiakomitean hallitus käsittelee uuden johtajan hakuprofiilia kokouksessaan 19. huhtikuuta. Uuden johtajan valintaan asti huippu-urheiluyksikön johtajana toimii Leena Paavolainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?