Olympiakomitean kulisseissa kuohuu – Sulkapalloliitto lähetti muille jäsenliitoille kirjeen: ”Läpinäkyvää, avointa ja osallistavaa?”

Sulkapalloliitto ei ymmärrä, miten Olympiakomitean hallitus voi tilata selvityksen omasta toiminnastaan.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori ei kannattanut Sulkapalloliiton ehdotusta.

6.4.2022 17:29

Suomen sulkapalloliitto on lähettänyt Olympiakomitean jäsenliitoille kirjeen, jossa se kyseenalaistaa puheenjohtaja Jan Vapaavuoren johtaman Olympiakomitean hallituksen toiminnan.

Olympiakomitea on päättänyt tilata riippumattomalta ulkopuoliselta taholta selvityksen Mika Lehtimäen häirintätapaukseen liittyvästä kokonaisuudesta.

Ilta-Sanomat on saanut haltuunsa Sulkapalloliiton lähettämän kirjeen. Siinä liitto ihmettelee, miten selvitystyön voi tilata Olympiakomitean hallitus, jos selvitys kohdistuu sen omaan toimintaan.

– Tarvitaan aidon rehellistä selvitystyötä ja oikein kohdennettu toimeksianto, jossa uskalletaan katsoa tilannetta sellaisena kuin se on – ilman, että taustalla on mitään epäasiallisia vaikuttimia tai ”oman tontin suojelua”, kirjeessä lukee.

– Päätöksenteko ei uutisoinnin perusteella vaikuta olleen hyvän hallinnon periaatteiden mukaista. Julkisten tietojen valossa hallitus mm. joutui tekemään päätöksen Lehtimäen jatkokaudesta ilman olennaisia, puheenjohtajiston tiedossa olleita tietoja. Läpinäkyvää, avointa ja osallistavaa? Luottamusta herättävää? kirjeessä kysytään.

Sulkapalloliiton hallituksen puheenjohtaja Tytti Saarinen ehdotti keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa Vapaavuorelle, että selvitystä varten nimitettäisiin valiokunta.

Asiasta voitaisiin päättää ylimääräisessä kokouksessa, jollaisen Olympiakomitean hallitus voisi kutsua koolle. Vapaavuori ei kuitenkaan lämmennyt ajatukselle.

Sulkapalloliitto huomauttaa, että Yhdistyslain ja Olympiakomitean sääntöjen mukaan yhdistyksen ylimääräinen kokous on pidettävä, jos vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä vaatii.

Olympiakomiteassa on 90 äänivaltaista lajiliittoa ja kaksi äänivaltaista henkilöjäsentä. Niinpä sulkapalloliitto etsii nyt kymmentä lajiliittoa esittämään vaatimuksen kokouksen koolle kutsumisesta.

– Emme koe arvojemme mukaiseksi olla hiljaa tässä vallitsevassa tilanteessa. Koetteko te? Ja jos näin, niin minkä viestin se antaa? Sulkapalloliitto kysyy kirjeessä.

Juttua päivitetty klo 19.48: Jutussa kirjoitettiin aiemmin, että Sulkapalloliitto kehottaa Olympiakomitean jäsenliittoja ”asettumaan Jan Vapaavuorta vastaan”. Sulkapalloliiton hallituksen puheenjohtaja Tytti Saarinen täsmentää, että liitto vaatii ”hyvän hallinnon periaatteiden noudattamista”. Vapaavuori on Olympiakomitean puheenjohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?