Putinia tukeva venäläismestari pilkkaa Ukrainaa – nyt pöyristyttävästä käytöksestä avautui maailmanmestari: ”Hän haluaa olla marttyyri”

Magnus Carlsenin mielestä Sergei Karjakin haluaa ”lännen tyrannian” uhriksi.

Magnus Carlsen (vas.) on pöyristynyt kilpakumppaninsa Sergei Karjakinin kommenteista.

5.4.2022 17:46

VENÄLÄISEN shakin suurmestarin Sergei Karjakinin avoin tuki Venäjän presidentti Vladimir Putinille ja maan sotatoimille Ukrainassa on saanut maailman shakkiyhteisön suunniltaan. Maailman shakkiliitto Fide langetti Karjakinille Putinia tukevista puheista puolen vuoden kilpailukiellon, mutta se ei ole venäläistä hiljentänyt.

Karjakin on sodan alkamisen jälkeen väittänyt Ukrainan toimia Donbasin alueella Itä-Ukrainassa ”kansanmurhaksi” ja toivovansa siellä olevien ihmisten ”vapauttamista”. Itä-Ukrainassa on venäläismielinen kansanosa, jonka avulla Venäjä arvioiden mukaan havittelee Donetskin ja Luhanskin alueista itselleen ”etupiiriä”.

Lue lisää: Ukrainaa aiemmin edustanut venäläismestari ylisti Putinia estoitta – kilpakumppanit tyrmistyivät: ”Irvokasta”

Nyt suunsa Karjakinin toimista on avannut vuonna 2013 shakin maailmanmestariksi noussut ja siitä asti titteliään joka kerta onnistuneesti puolustanut Magnus Carlsen. Norjalainen avasi tuntojaan VG:n haastattelussa.

– Monet Putinille aiemmin myötämieliset venäläiset ovat olleet joko hiljaa tai sanoneet, että Putin on mennyt liian pitkälle. Karjakin on tehnyt täysin päinvastoin ja kampanjoinut vain enemmän Putinin puolesta. Sellaista asennetta ei voi hyväksyä, Carlsen sanoi.

Viime viikolla saksalaisen Der Spiegelin haastattelussa venäläinen suurmestari Daniil Dubov sanoi, ettei ole ollut aikoihin Karjakinin kanssa samaa mieltä asioista, eikä pysty enää kättelemään maanmiestään.

Lue lisää: Venäläinen suurmestari tuki sotaa ja Putinia täysin estoitta – puhui pöyhkeästi myös saamastaan rangaistuksesta: ”Häpeällistä”

Magnus Carlsen (oik.) puolusti MM-titteliään onnistuneesti Sergei Karjakinia (kesk.) vastaan vuonna 2016.

31-vuotias Carlsen ja 32-vuotias Karjakin ovat kilvoitelleet shakkiotteluissa koko ikänsä. Muun muassa vuoden 2016 MM-titteliottelussa ja yhteensä lähes sata kertaa Karjakinia vastaan vuosien varrella otellut Carlsen sanoo tunnistavansa vastustajansa poliittisen suuntauksen.

Karjakin on syntynyt Krimin alueella, jonka Venäjä miehitti vuonna 2014. Karjakin edusti shakkiuransa alkupuolella Ukrainaa, mutta on edustanut vuodesta 2009 asti Venäjää. Karjakin asuu Moskovassa.

– Karjakin on aina ollut poliittisesti johdonmukainen. On myös inhimillistä, että jos äärimmäistä mielipidettä vastustetaan, niin iskee kahta kovemmin vastaan. Siksi en ole yllättynyt. Hänen täytyy kysyä itseltään, missä menee raja, Carlsen sanoi.

Viikonloppuna Karjakin ylitti taas rajat sosiaalisessa mediassa julkaisemalla aprillipäivänä pilkkavideon Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyistä.

Karjakinin Instagram-julkaisu on saanut suurta kritiikkiä, koska se ajoittuu samalle aikajanalle Butshan kaupungissa paljastuneen verilöylyn kanssa.

Lue lisää: Venäläinen suurmestari esitti karun vaihtoehdon sodan lopettamiseksi ja Vladimir Putinin syrjäyttämiseksi

Vaikka Carlsen vastustaakin Karjakinin tekoja, niin norjalainen ei ole varma siitä, onko venäläiselle asetettu puolen vuoden kilpailukielto oikea päätös. Carlsenin mukaan Karjakinin tapauksesta tulee nyt ennakkotapaus siitä, mitä voi ja mitä ei voi sanoa.

Karjakinin tavoin Putinia tukenut Sergei Shipov ei saanut Fidelta kilpailukieltoa, koska Fiden mukaan Shipov ei ole niin tunnettu, että hänen sanoistaan aiheutuisi haittaa shakille.

– En tietenkään ole Karjakinin kanssa mistään samaa mieltä, mutta en ole varma, onko oikein sulkea ihmisiä pois väärien mielipiteiden takia? Onko hyvä, että annamme hänelle sen, mitä hän haluaa? Hän haluaa olla marttyyri ja lännen tyrannian uhri. Nyt hän voi kertoa sitä tarinaa kotimaassaan – ja se toimii, Carlsen pohti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?