Ukrainan paralympiajoukkueen jäsenistä lähes 40 henkilöä saapui Suomeen ja asettui viikonloppuna Kisakallion Urheiluopistolle Lohjalle.
– Kiitos suomalaisille ystäville ja kollegoille sekä kaikille, jotka autoitte meitä tänä vaikeana aikana. Pysyköön kaunis Suomen taivas rauhallisena, lausui Ukrainan paralympiakomitean puheenjohtaja Valeriy Sushkevitsh, Slava Ukraini -järjestön ja Kisakallion Urheiluopiston tiedotteessa.
Ukrainalaisten tulo Kisakallioon sai alkunsa siitä, kun Sushkevitsh kertoi medialle ennen paralympialaisten loppua, että joukkue on sodan vuoksi pulassa. Lisäksi urheilijoiden perheenjäsenet olivat vaarassa Venäjän hyökkäyksen takia.
Slava Ukraini -yhdistys hoiti ukrainalaisten asiaa Olympiakomitean, Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Kisakallion kanssa. Yhdistyksen varapuheenjohtajan Pasi Sipilän mukaan yhdistys on vastannut käytännön logistiikasta.
Ukrainalainen ampumahiihtäjä, viisinkertainen paralympiaedustaja ja 15-kertainen mitalisti Julia Batenkova-Bauman on yksi Suomeen tulleista urheilijoista. Hänen kanssaan ovat 7-vuotias Zeata-tytär ja aviomies Mykola Bauman, joka on myös hänen valmentajansa.
– Olin ennen sodan alkua poissa kotoa, ensin harjoittelemassa Italiassa ja sitten Pekingissä paralympialaisissa. Perhe, tytär ja puoliso olivat sillä aikaa kotona Kiovassa, sodan keskellä, Julia Batenkova-Bauman kertoo.
– Kotimaan tilanne ja huoli ei jättänyt Pekingissä rauhaan ja ehkä siksi mitalikin jäi saavuttamatta, Batenkova-Bauman arvelee tiedotteessa.
Paralympialaisten jälkeen Julian oli päästävä perheensä luo Kiovaan. Hän pääsi Puolan Varsovaan asti lentokoneella ja lopulta aseistettujen viranomaisten kyydillä Kiovaan.
– Lähdimme perheen kanssa heti kun saimme Ukrainan paralympiakomitean kautta tietää mahdollisuudesta päästä Suomeen. Olemme täällä turvassa ja meillä on kaikki todella hyvin, mutta mielessä on kotimaan vakava tilanne ja huoli yhä Ukrainassa olevista läheisistä ja sukulaisista, Batenkova-Bauman kertoo.
Paralympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio on koko pohjoismaisen paraperheen puolesta kiitollinen kaikille asiaan vaikuttaneille tahoille.
– Ennen Pekingin paralympialaisia Suomen paralympiakomitea oli muiden Pohjoismaiden kanssa vaikuttamassa siihen, että Venäjän ja Valko-Venäjän joukkueet suljettiin pois kisoista. Kisojen aikana kävimme keskustelua siitä, miten voisimme yhdessä olla auttamassa Ukrainan joukkuetta. Jokainen meistä voi auttaa tällä hetkellä, tässä työssä mekin haluamme olla mukana, Rautio totesi.