Mestaripelaajan sanat Vladimir Putinin ja Venäjän armeijan tukemiseksi järkyttivät – näin hän perustelee toimintaansa

Sergei Karjakin ei kadu sanomisiaan.

Sergei Karjakin on nyt vaikeassa tilanteessa. Kuva vuodelta 2018.

2.4.2022 9:10

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tukemisen takia kuuden kuukauden kilpailukieltoon joutunut shakin suurmestari Sergei Karjakin ei kadu Ukrainan sotaan liittyviä puheitaan.

Venäläisen Championatin mukaan Karjakin, 32, on kertonut Venäjän valtiollisen RT-kanavan tv-ohjelmassa, että tiesi ”erikoisoperaatiosta” puhumisen olevan riskialtista ja voivan johtaa sanktioihin.

– Ilmaisen sinulle, johtajamme, täyden tukeni Venäjän etujen ja kansan suojelemiseen sekä uhkien eliminoimiseen ja rauhan vakiinnuttamiseen. Toivon, että rohkea armeijamme suorittaa nopeasti kaikki sille asetetut tehtävät, Karjakin kirjoitti avoimessa kirjeessä Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Championatin mukaan Karjakin kertoi RT:llä miettineensä mahdollisia sanktioita, mutta hänen mielestään oli tärkeämpää puhua kuin olla hiljaa.

– Elämässä tulee eteen sellaisia hetkiä, kun ei voi olla hiljaa. Sanotaan vaikka, että joku solvaa vaimoasi, niin menetkö väliin? Kuka tahansa normaali ihminen menee väliin. Politiikassa on sama juttu, että on mahdoton olla hiljaa. En tiedä, miten sanoisin tämän selittääkseni kunnolla, mutta mielestäni oli selvää, etten voi olla hiljaa, Karjakin kommentoi.

Karjakin on syntynyt Krimin alueella, jonka Venäjä valloitti Ukrainalta vuonna 2014. Karjakin edusti shakkiuransa alkupuolella Ukrainaa, mutta on sittemmin kääntänyt takkinsa täysin ja ylistänyt Venäjän sotatoimia.

– Tiesin, mitä olin tekemässä. Mutta vaikka palaisin siihen hetkeen uudelleen, niin en vieläkään kadu mitään, Karjakin kommentoi kirjettään.

Maailman shakkiliitto Fide langetti noin viikko sitten Karjakinille puolen vuoden kilpailukiellon. Fiden mukaan Karjakinin hyökkäyssotaa tukevat kommentit ovat aiheuttaneet kielteistä julkisuutta ja halventaneet koko lajia.

Karjakin kommentoi tuolloin Fiden päätöstä häpeälliseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?