Häirintäskandaalissa uusi käänne: Anni Vuohijoki kertoo jättävänsä olympiakomitean hallituksen – pyytää selvitystä väitetystä seksuaalisesta häirinnästä

Painonnostaja ja olympiakomitean hallituksen jäsen kirjoitti pitkän kirjeen sosiaaliseen mediaan.

| Päivitetty

Painonnostaja ja olympiakomitean hallituksen urheilijajäsen Anni Vuohijoki on kirjoittanut sosiaalisessa mediassa pitkän kirjeen, jossa hän kertoo vetäytyvänsä olympiakomitean hallituksen jäsenen paikalta.

– Tiedän, että muutoksen tekemään on helpompaa sisältä päin, mutta tällainen johtamiskulttuuri ei sovellu minulle. Jotta pystyn jatkossakin katsomaan itseäni aamuisin peiliin, en aio jatkaa Suomen olympiakomitean hallituksessa enkä olla hiljaa, Vuohijoki kirjoittaa.

Kirjeessä hän muun muassa kertoo, että häntä vastaan on esitetty syytös seksuaalisesta häirinnästä.

Vuohijoki kertoo, että asia on tullut hänen tietoonsa tällä viikolla ja että olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori ja HR-päällikkö järjestivät kuulemisen asiasta tällä viikolla.

– Kaksi tuntia Mika Lehtimäen eron jälkeen 28.3.2022 sain sähköpostin, jossa Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja esitti minua kohtaan syytöksen, jonka mukaan olin epäiltynä seksuaalisesta häirinnästä, Vuohijoki sanoo kirjeessään.

Hän kertoo järkyttyneensä.

Vuohijoen mukaan tapahtumat sijoittuvat kisamatkalle, mutta ei mainitse tarkkaa aikaa eikä paikkaa. Hän ei myöskään kerro onko ollut matkalla urheilijana vai olympiakomitean hallituksen edustajana. Hänen mukaansa kuulemistilaisuudessa ei identifioitu ketään uhria eikä esitetty suoria syytöksiä. Hänen mukaansa hän sai huomautuksen siitä, että ei ollut käyttäytynyt humalassa asiallisesti ollessaan olympiakomitean tehtävissä. Vuohijoen mukaan hän oli kyseisellä tapahtumahetkellä juonut kaksi lasia viiniä.

Vuohijoki kirjoittaa pitkässä kirjeessään, että hänen pitää oppia puhumaan asiallisemmin ollessaan tekemisissä ihmisten kanssa, koska kaikki ihmiset eivät hänen mukaansa ole tottuneet yhtä rankkaan kielenkäyttöön kuin hän itse.

IS ei ole tavoittanut perjantaina Anni Vuohijokea tai Jan Vapaavuorta kommentoimaan asiaa.

Vuohijoki vaatii, että koko asia, myös olympiakomitean johdon toiminta asiassa viedään urheilun eettisen keskuksen Suekin tutkittavaksi. Hän kertoo jättäneensä perjantaiaamuna Suekille tutkintapyynnön asiasta.

Suekin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen vahvisti perjantaina Ilta-Sanomille, että Suek on päättänyt aloittaa selvityksen mahdollisesta häirintätapauksesta.

– En tässä kohtaa ota tuohon yksittäiseen ulostuloon kantaa, mutta sen voin vahvistaa, että Olympiakomitea on pyytänyt meiltä selvitystä, joka liittyy Pekingin talviolympialaisiin, Ikonen sanoo.

STT tavoitti Vapaavuoren, mutta hän kommentoi asiaa vain lyhyesti.

–  On totta, että minun tietooni on saatettu epäily, että Anni Vuohijoki olisi syyllistynyt epäasialliseen käytökseen tai seksuaaliseen häirintään. Tämän pohjalta olen käynyt Anni Vuohijoen kanssa keskustelun. Olympiakomitea on saattanut asian Suekin käsittelyyn, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori ei halunnut vastata jatkokysymyksiin.

Juttua päivitetty klo 14.14: Lisätty Jan Vapaavuoren kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?