Tuore urheiluministeri Petri Honkonen kommentoi Olympiakomitean skandaalia – ”Ihailen näitä rohkeita naisia”

Tiede- ja kulttuuriministeriksi nousevan Petri Honkosen mielestä urheilu ei voi olla oma miehinen saarekkeensa.

Petri Honkonen (etualalla) on uusi tiede- ja kulttuuriministeri.

Keskusta valitsi uudeksi tiede- ja kulttuuriministeriksi 34-vuotiaan Petri Honkosen (kesk). Keski-Suomesta kotoisin oleva toisen kauden kansanedustaja toimii jatkossa urheilusta vastaavana ministerinä.

Honkonen korvaa tiede- ja kulttuuriministerin pestistä maa- ja metsätalousministeriksi siirtyneen puoluetoverinsa Antti Kurvisen.

Lue lisää: Honkonen nousee ministeriksi ja jättää Suomi–Venäjä-seuran puheen­johtajuuden, Kurvinen vaihtaa salkkua

Pylkönmäen Yrittävän sydämensä urheiluseuraksi mainitseva Honkonen asettelee sanansa tarkasti ja painottaa olevansa vielä perehtymässä urheilukenttään.

Virallisesti Honkosen ministeripesti alkaa huhtikuun alussa. Hän aloittaa tuulisessa taitteessa Olympiakomiteaa ravistelevan häirintäskandaalin keskellä.

Keskustan varapuheenjohtajanakin toimiva Honkonen sanoo Ilta-Sanomille, ettei pysty vielä tässä vaiheessa kommentoimaan Olympiakomitean ympärillä pyörivää kohua. Hän ei tunne tapauksen yksityiskohtia riittävän tarkasti.

– Se mitä haluan tästä häirintäkohusta sanoa on, että tällaista ei saisi nykyaikana tapahtua, Honkonen linjaa yleisellä tasolla.

– Ihailen näitä naisia, jotka ovat rohkeasti tuoneet tämän häirinnän julkisuuteen. Ajatukseni ovat heidän puolellaan, että he saisivat oikeutta, eikä kukaan joutuisi tällaista enää kokemaan.

Lue lisää: Tämä Olympiakomitean tiedotustilaisuudessa selvisi: Puheenjohtaja Jan Vapaavuori tunnusti virheet Mika Lehtimäen tapauksen käsittelyssä

Torstaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori pyyteli kohua anteeksi ja listasi erinäisiä toimenpiteitä, joilla komitea aikoo häirintään puuttua.

Virheenä Vapaavuori piti sitä, että Lehtimäki valittiin varoituksesta huolimatta jatkamaan huippu-urheiluyksilön johdossa.

Honkonen ei halua kommentoida tapauksen yksityiskohtia, mutta toteaa yleisellä tasolla seksuaalisen häirinnän olevan niin vakava asia, että sitä ei saisi lakaista maton alle.

– Urheilu ei voi olla oma miehinen saareke – miehinen häirinnän linnake, jossa tällainen kuvio lakaistaan maton alle. Odotan ja oletan, että tämä asia selvitetään mahdollisimman pikaisesti.

Tuore urheilusta vastaava ministeri toivoo tapauksen pikaista selvittämistä senkin takia, että huippu-urheilun tahriintunut kilpi saataisiin puhdistettua.

– Pidän tätä ikävänä talviolympialaisten ja paralympialaisten hyvän menestyksen jälkeen. Ikään kuin huippu-urheilun yllä leijuisi nyt varjo.

Näetkö, että ongelmallisten toimintatapojen ylenkatsominen hyvien tulosten nojalla on edelleen ongelma urheilumaailmassa?

– En halua lähteä yleistämään, kun en tiedä todellisuutta. En halua lähteä leimaamaan koko huippu-urheilua, koska se ei toivon mukaan kosketa kovin laajasti koko urheilumaailmaa.

– Mutta niin ei tietenkään saa olla.

Onko tämä kohu urheilulle paikka uudistua?

– Toivon, että tämä lopettaa kaiken häirinnän urheilun maailmassa, sikäli kun sitä ilmenee. Kaikille urheilun ja liikunnan parissa työskenteleville pitää olla ehdottomasti selvää, että häirintää ei saa harjoittaa.

– Toivon mukaan kaikki uhrit, jotka ovat sellaista kokeneet tuovat sen julki, että päästään toimenpiteisiin.

Honkonen lisää, että myös kulttuuripiireissä on käyty samanlaista keskustelua viime vuosina, kun vakavia häirintätapauksia on noussut esiin.

– Yhteiskunta muuttuu häirinnän osalta kielteiseen suuntaan, mutta siihen reagoiminen tapahtuu liian hitaasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?