”Hyväksikäyttöä, laiminlyöntejä ja syrjintää” – Yli 70 kanadalaisvoimistelijaa vaatii maan lajikulttuuria tutkittavaksi

Kymmenet voimistelijat vaativat ulkopuolista tutkintaa selvittämään Kanadan voimistelukulttuurin ongelmallisia käytäntöjä.

Kanadan voimistelupiireissä kuohuu.

29.3.2022 13:06

Yli 70 entistä ja nykyistä maajoukkuetason kanadalaisvoimistelijaa lähetti maanantaina avoimen kirjeen Sport Canadan pääjohtaja Vicki Walkerille. Voimistelijat vaativat ulkopuolista tutkintaa selvittämään maan voimistelukulttuurin ongelmallisia käytäntöjä.

Voimistelijoiden ulostulosta uutisoi muun muassa The Guardian.

Kanadan voimistelukulttuuria kuvailtiin myrkylliseksi ja käytäntöjä loukkaaviksi.

– Emme voi enää olla hiljaa. Tulemme esiin kokemustemme kanssa, joihin liittyy hyväksikäyttöä, laiminlyöntejä ja syrjintää, kirjeessä todettiin.

Kirjeessä kerrottiin myös lukuisista valmentajia kohtaan tehdyistä valituksista, joita urheilijat ovat tehneet fyysisestä, henkisestä ja seksuaalisesta kaltoin kohtelusta. Monissa tapauksissa väärinteon kohde on ollut kirjeen mukaan alaikäinen.

– Tiedämme monta esimerkkiä, jotka eivät ole tulleet ilmi. Tiedämme myös, että loukkaava käytös jatkuu tänäkin päivänä voimistelusaleilla ympäri maata.

Voimistelijat toivovat Sport Canadan ryhtyvän toimiin varmistaakseen, etteivät tulevien sukupolvien voimistelijat joudu kohtaamaan samanlaisia fyysisiä ja henkisiä traumoja, joista kirjeen allekirjoittajat ovat kärsineet.

– Kanadan voimisteluliiton nykyinen hallitus ja toimitusjohtajat ovat epäonnistuneet näiden asioiden käsittelyssä, eivätkä nauti urheilijoiden luottamusta.

– Heidän kyvyttömyytensä puuttua edelleen jatkuvaan rakenteelliseen hyväksikäyttöön, kaltoin kohteluun ja syrjintään on ongelmallista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?