Olympiapomo sai häirinnästä varoituksen, pieni piiri päätti jatkosopimuksesta – Jan Vapaavuori: ”Voin avata tämän verran”

Olympiakomitean puheenjohtajan Jan Vapaavuoren mukaan Mika Lehtimäen teko arvioitiin huolellisesti, mutta sitä ei katsottu irtisanomisen arvoiseksi. Vapaavuori ymmärtää, jos jatkosopimus aiheuttaa ihmetystä.

Mika Lehtimäki

25.3.2022 12:52

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen kanssa tehtiin äskettäin jatkosopimus vuoteen 2024 ja Pariisin kesäolympiakisoihin saakka. Olympiakomitean päätös asettui uuteen valoon, kun Yle Urheilu kertoi torstaina Lehtimäen saaneen työantajaltaan varoituksen naisiin kohdistuneen asiattoman käytöksen takia.

Lue lisää: Olympiapomo Mika Lehtimäki sai varoituksen epäasiallisesta käytöksestä – tunnetut urheilunaiset pettyivät somessa

Kun jatkosopimusta tehtiin, Lehtimäen saama kurinpitorangaistus oli jo toimitusjohtaja Mikko Salosen sekä hallituksen puheenjohtajiston eli Jan Vapaavuoren, Sari Multalan ja Susanna Rahkamon tiedossa.

Hallituksen muita kymmentä jäsentä ei informoitu.

Ilta-Sanomien perjantaina tavoittama puheenjohtaja Vapaavuori kertoi, että Lehtimäen jatkosopimus oli sinänsä toimitusjohtajan hoidettava asia, mutta että Olympiakomiteasta kesäkuussa lähtevä Salonen toi sen ”asianmukaisesti” hallituksen puheenjohtajiston pohdittavaksi.

Jan Vapaavuoren mukaan Mika Lehtimäen kurinpitoasiaa ja jatkosopimusta arvioitiin huolellisesti. Hän pitää varoitusta ankarana kurinpitoseuraamuksena.

– Ymmärrän hyvin, jos Mika Lehtimäen saama jatkosopimus tällaisessa tilanteessa saattaa herättää ihmetystä. Kurinpitoasiaa arvioitiin erittäin huolellisesti sekä juridisesta että moraalisesta näkökulmasta. Päädyttiin siihen, että varoitus on riittävä ja ankara seuraamus.

Varoitusta ankarampi seuraamus olisi ollut ainoastaan irtisanominen. Sen perusteet eivät puheenjohtaja Vapaavuoren ja kahden naisvarapuheenjohtajan mielestä täyttyneet.

Voiko seuraamuksesta päätellä, että kyse ei ole ollut esimerkiksi fyysisestä kajoamisesta tai vastaavasta?

– Asiasta ja sen yksityiskohdista on tehty tiukat salassapitosopimukset, mutta voin avata tämän verran. Mistään sellaisesta ei ole ollut kyse, Vapaavuori sanoi.

Ymmärrätkö, että kun kyse on Olympiakomiteasta eli myös erittäin merkittävää tasa-arvotyötä tekevästä järjestöstä, tällaisen kurinpitorangaistuksen saaneen henkilön jatkaminen tässä asemassa voi vaikuttaa monista eriskummalliselta?

– Ymmärrän. Tässä tullaan kuitenkin siihen, että vain hyvin pieni joukko tietää, mitä asiassa on yksityiskohtaisesti tapahtunut. Ihmiset tekevät virheitä, niihin pitää puuttua ja niiden vakavuusaste ja seuraamukset arvioida. Ihminen ei onneksi voi jokaisesta virheestä muuttua kelvottomaksi ammattiinsa.

Lue lisää: Yle: Mika Lehtimäki sai varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä

Vapaavuori myöntää, ettei Olympiakomitea missään vaiheessa aikonut tiedottaa kurinpitotoimesta itsenäisesti, vaan asia olisi todennäköisesti jäänyt pimeäksi ilman Yle Urheilun saamaa uutisvinkkiä.

– Olympiakomitealla ei olisi ollut edes juridista mahdollisuutta tiedottaa asiasta, juristinkoulutuksen saanut Vapaavuori sanoo.

Olympiakomitean verkkosivuilta löytyvän henkilöstöluettelon mukaan 70 työntekijästä 38 on naisia. Hallituksen 13 jäsenestä naisia on 7.

Miten arvioit heidän luottamustaan Lehtimäkeä kohtaan jatkossa?

– Minulla on täysi luottamus Mika Lehtimäkeen. Yleisellä tasolla tällaiset asiat ovat tietenkin hirveän hankalia, koska niitä voidaan avata näin vähän jos lainkaan. Sanon kuitenkin, että naispuoliset varapuheenjohtajat olivat asianmukaisesta rangaistusseuraamuksesta samaa mieltä kuin minä. Nyt tätä asiaa varmaankin tulee Olympiakomitean henkilökunnalle avata niin paljon kuin se on juridisesti mahdollista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?