Venäläinen suurmestari tuki sotaa ja Putinia täysin estoitta – puhui pöyhkeästi myös saamastaan rangaistuksesta: ”Häpeällistä”

Sergei Karjakinilla on liikaa valtaa shakkimaailmassa, arvioi liitto.

Sergei Karjakinin puheet pöyristyttivät.

22.3.2022 10:04

VENÄLÄISELLE shakin suurmestarille Sergei Karjakinille on mätkäisty kuuden kuukauden kilpailukielto, kertoo maailman shakkiliitto Fide.

Kilpailukiellon taustalla ovat Karjakinin pöyristyttävät kommentit, joissa hän tuki Venäjän aloittamaa Ukrainan sotaa.

– Ilmaisen sinulle, johtajamme, täyden tukeni Venäjän etujen ja kansan suojelemiseen sekä uhkien eliminoimiseen ja rauhan vakiinnuttamiseen. Toivon, että rohkea armeijamme suorittaa nopeasti kaikki sille asetetut tehtävät, vuonna 2016 MM-titteliottelussa pelannut Karjakin sanoi pitkässä avoimessa kirjeessä.

Venäjän Ukrainalta vuonna 2014 valloittamalla Krimin alueella syntynyt ja Ukrainaa shakkiuransa alkupuolella edustanut Karjakin, 32, on ylistänyt estoitta Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätöstä aloittaa täysimittainen sota Ukrainassa.

– Sergei Karjakinin kommentit Ukrainan sodasta ovat aiheuttaneet huolestuttavan paljon – päällisin puolin kielteistä – huomiota sosiaalisessa mediassa ja muualla. Kommentit ovat saavuttaneet julkisen alustan ja tässä tapauksessa halventavat koko lajia. Fiden eettisten sääntöjen artiklan 2.2.10 nojalla Karjakinille on langetettu kuuden kuukauden kilpailukielto 21. maaliskuuta alkaen, päätöksessä sanottiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan suurmestari avautui päätöksestä viestipalvelu Telegramissa. Hän olisi päässyt kesällä ottelemaan kandidaattien turnaukseen. Kahdeksan pelaajan turnauksen voittaja pääsee ottelemaan hallitsevaa maailmanmestaria Magnus Carlsenia vastaan vuoden 2023 MM-titteliotteluun.

– Fidelta odotettu, mutta häpeällinen päätös. Urheilulliset perusteet on tallattu. Periaate siitä ettei urheilu ole politiikkaa, on tallottu. Fide nolasi itsensä, ei minut, Karjakin vuodatti.

– Ensin olen isänmaallinen ja vasta toissijaisesti urheilija. Jos ajattelen presidenttiä tukevia kommentteja jälkikäteen, niin tekisin sen uudestaan. En kadu mitään, hän jatkoi.

Fiden artikla 2.2.10 ei kuitenkaan koske toista venäläistä suurmestaria, jonka sanomisia tutkittiin. Sergei Shipov on Karjakinin tavoin tukenut Vladimir Putinia ja Venäjän armeijaa, mutta häntä ei rangaistu.

– Karjakiniin verrattuna Shipov on paljon tuntemattomampi ja siten hänellä ei ole yhtä voimakasta viestintäalustaa. Shipovin kommentit on myös nähty hieman erilaisina ja vähemmän provokatiivisina kuin Karjakinin. Kokonaisuus huomioon ottaen, Shipovin tekoa ei pidetä shakille vahingollisena ja siten rangaistavana, Fiden tiedotteessa sanottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?