Valioliigaseura Chelsean omistava venäläinen oligarkki Roman Abramovitsh on ollut viime viikot kiusallisen huomion keskipisteenä.
Läheisissä väleissä Venäjän valtionjohdon kanssa ollut upporikas oligarkki joutui viime viikolla Britannian pakotelistalle, ja samalla myös Lontoon suurseura joutui pahoihin vaikeuksiin.
Lue lisää: Oligarkkiraha sai täystyrmäyksen Britannian urheiluministeriltä
Abramovitsh on nauttinut 2000-luvulla läheisistä suhteista Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, mutta hän aloitti äkkirikastumisensa 1990-luvulla presidentti Boris Jeltsinin suojeluksessa.
BBC:n haltuunsa saama salainen dokumentti paljastaa uusia yksityiskohtia siitä, kuinka Abramovitsh keplotteli itselleen valtavan omaisuuden Venäjän valtionjohdon avulla järjestetyissä epäreiluissa huutokaupoissa, kun valtion omaisuutta yksityistettiin.
Uusia paljastuksia sisältävä dokumentti on tiettävästi salakuljetettu ulos Venäjältä.
BBC:n sisäpiirilähde on kertonut, että dokumentti on kopioitu Venäjän viranomaisten Abramovitshia käsittelevistä tiedostoista.
Dokumentin mukaan Abramovitsh huijasi Venäjän valtiolta jopa 2,7 miljardin dollarin (2,47 miljardin euron) edestä rahaa ostaessaan selvästi markkinahintaa halvemmalla Sibnef-öljy-yrityksen.
Abramovitsh ja hänen liikekumppaninsa Boris Berezovski maksoivat entisistä valtio-omisteisista tuotantovälineistä koostuvan öljy-yhtiön osuuksistaan 100 miljoonaa dollaria (91,3 miljoonaa euroa). Pian kaupan jälkeen yrityksen arvo laskettiin miljardeissa.
– Periaatteessa oli kyse vilpistä, jossa yksityistämiseen osallistuneet tahot muodostivat rikollisen ryhmän. Se auttoi Abramovitshia ja Berezovskia huijaamaan hallitusta ja olemaan maksamatta sitä summaa, minkä arvoinen tämä yhtiö todellisuudessa oli, BBC:n haastattelema Juri Skuratov sanoo.
Skuratov oli Venäjän valtakunnansyyttäjä 1990-luvulla ja tutki tuolloin Abramovitshin tapausta. Hän ei ollut tietoinen salaisesta dokumentista, mutta vahvisti ison osan sen tiedoista oikeiksi.
Oikeusjuttua Sibnefin myynnistä valmistellut Skuratov sai potkut valtakunnansyyttäjän työstään vuonna 1999, kun seksivideo hänestä vuodettiin julkisuuteen.
Uuden dokumentin mukaan Skuratovin potkujen taustalla oli presidentti Jeltsin, joka halusi estää Abramovitshia vastaan tekeillä olleen oikeusjutun. Myös Skuratov vakuuttaa, että hänet lavastettiin.
– Koko juttu oli tietenkin poliittinen, koska tutkimuksissani päädyin hyvin lähelle Boris Jeltsinin perhettä, mukaan lukien Sibneftin yksityistämiseen liittyvän tutkimuksen puitteissa.
Lue lisää: Kaatoiko oligarkki miljardeja pelkkään hurvitteluun – vai oliko taustalla Putinin kyyninen juoni?
Toisessa saladokumentissa esitellyssä tapauksessa kerrotaan, kuinka Abramovitsh avitettiin Slavneft-öljy-yhtiön omistajaksi 2000-luvun alussa.
Kovaa tarjousta Slavneftista harkinnut kiinalaisyhtiö kiristettiin tarjouskilpailusta ulos kovin ottein. Yksi yhtiön edustajista kidnapattiin Moskovassa ennen Slavneftin huutokauppaa ja vapautettiin vasta sen jälkeen, kun yhtiö oli suostunut luopumaan leikistä.
Abramovitshin ei uskota tietäneen kidnappauksesta.
Abramovitshin lakimiehet ovat kiistäneet yhtiökauppoihin liittyvät korruptiosyytteet ja sen, että oligarkki olisi toiminut Jeltsinin suojeluksessa.
Chelsean pääomistaja Abramovitshista tuli vuonna 2003.
Vajaan kahden vuosikymmenen aikana upporikas venäläinen johti joukkueen yhdeksi seurajalkapallon suurista ja oli samalla – ainakin Catherine Beltonin Putinin sisäpiirissä -paljastuskirjan mukaan – osa Putinin pehmeän vallankäytön koneistoa länsimaissa.
Nyt venäläisomistajasta on tullut joukkueelleen valtava taakka.
Roman Abramovitshia hymyilytti keväällä 2017, kun Chelsea voitti Valioliigan.
Abramovitsh oli ehtinyt panna Chelsean myyntiin ennen pakotelistalle joutumista, mutta nyt kauppa-aikeet ovat jäässä ainakin toistaiseksi.
Samalla Chelsealta on kielletty tulojen hankkiminen. Sen otteluihin pääsevät enää vain kausilippujen omistajat, eikä seura saa myydä fanituotteitaan tai tehdä uusia pelaajasopimuksia.
Lisäksi monet merkittävät sponsorit ovat irtisanoneet yhteistyösopimuksensa Chelsean kanssa. Mediatietojen mukaan useat Chelsean nykyiset pelaajat harkitsevat seuran jättämistä.
Myös Chelsean pelimatkoihin käyttämiä rahamääriä on rajoitettu. Seura saa käyttää yhteen ottelumatkaan 20 000 puntaa eli noin 24 000 euroa. Se aiheuttaa joukkueelle merkittäviä haasteita etenkin kansainvälisiin otteluihin matkaamiseen.
Chelsea kohtaa keskiviikkona Mestarien liigan neljännesvälierien toisessa osaottelussa vieraissa ranskalaisen Lillen.
Abramovitsh nähtiin ensimmäistä kertaa pakoteuutisten jälkeen maanantaina Ben Gurionin lentoasemalla Israelin Tel Avivissa.
Reutersin mukaan mediahiljaisuutta pitävä Abramovitsh matkusti Israelista Turkin Istanbuliin ja jatkoi sieltä tiistaina yksityiskoneellaan Moskovaan.
Roman Abramovitsh kuvattuna maanantaina lentoasemalla Tel Avivissa.
Abramovitsh on kiistänyt viime aikoina läheiset suhteensa Putiniin.
Juttua päivitetty tiistaina kello 20.30: Lisätty tieto, että Abramovitsh lensi tiistaina Moskovaan. Poistettu maininta Abramovitshin luksusjahdista My Solariksesta, jonka väitettiin virheellisesti olleen Istanbulissa.