Puolialasti rinnettä alas – paralympialaiset huipentuivat paljastavaan protestiin

Manoël Bourdenx protestoi paralympialaisten epätasa-arvoa.

Manoël Bourdenx levitti protestilakanan laskunsa jälkeen.

15.3.2022 14:52

Sunnuntaina päättyneissä paralympialaisissa nähtiin protesti, jolla haluttiin tuoda ilmi olympialaisten ja paralympialaisten välistä epätasa-arvoa. Paralympialaiset jäävät pahasti varjoon.

Ranskalainen alppihiihtäjä Manoël Bourdenx päätti oman kisarupeamansa laskemalla toisen laskunsa pelkissä alusvaatteissa ja numerolapussa. Maalialueella hän levitti ison lakanan, jossa oli terävä viesti.

– Jokainen voi unelmoida olympiaurheilijaksi tulemisesta. Olemmeko me vähempiarvoisia? Bourdenx painotti viestissään.

Ranskalaisen L’Équipen mukaan Bourdenx nimenomaan protestoi kisojen välistä epätasa-arvoa vastaan.

34-vuotias Bourdenx tuli maaliin sijalla 20.

Paralympialaiset olivat ranskalaisen uran ensimmäiset. Hän menetti toisen jalkansa vuonna 2017 sattuneessa karmeassa surffausonnettomuudessa. Hai puraisi häntä jalkaan.

– Istuin laudallani odottamassa aaltoa, kun hai puraisi jalkaani. Taistelin sitä vastaan 12 sekuntia. Sitten se päästi irti. Kauhoin itseni rantaan aallon avulla. Matkalla halusin nousta laudalle, jottei se purisi uudelleen, mutta kun katsoin jalkaani näin, että sitä ei ollut juuri mitään jäljellä, Bourdenx kertoi kisasivuilla.

Vuosi onnettomuutensa jälkeen Bourdenx kävi uimassa haiden joukossa osana toipumistaan psykologisesta traumasta.

– Ne eivät ole vaarallisia. Kaikki on niitä vaarallisempaa. Ne eivät välitä meistä. Ne tulevat katsomaan kupliasi ja sitten menevät pois. Tunnen ne paremmin kuin ennen ja toivon, että ihmiset avaavat silmänsä ja ymmärtävät, etteivät ne ole vaarallisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?