Sensuuri iski Pekingissä: Urheilupomo tuomitsi avajaispuheessaan Venäjän sotatoimet – Kiinan television mukaan mikrofoni oli rikki

Kiinan urheilun asiantuntija otti sensuuriin kantaa sosiaalisessa mediassa.

Andrew Parsons piti voimakkaan puheen.

Kansainvälisen paralympiakomitean puheenjohtajan Andrew Parsonsin puhe sensuroitiin Kiinassa, kertoo Kiinan urheilun asiantuntija Mark Dreyer Twitterissä. Parsons puhui Pekingin talviparalympialaisten avajaistilaisuudessa perjantaina.

Parsons puhui Venäjän aloittamaa Ukrainan sotaa vastaan.

– Haluan aloittaa rauhansanomalla. Johdan organisaatiota, jonka ytimessä ovat yhdenverstaisuus ja erilaisuuden tukeminen. Olen kauhuissani, mitä maailmassa tapahtuu juuri nyt. 2000-luku on dialogin ja diplomatian aikaa, ei sodan ja vihan, brasilialainen urheiluvaikuttaja sanoi puheessaan.

Sitä kiinalainen televisioyleisö ei Dreyerin mukaan kuitenkaan kuullut.

– Kiinalaisille katsojille ja kuuntelijoille näytti siltä, että Parsonsin mikrofoni olisi ollut rikki. Tosiasiassa hänen puheensa siitä, miten kauhuissaan hän on maailmantapahtumista, sensuroitiin Kiinassa, Dreyer twiittasi.

Dreyerin mukaan puheesta ei voinut kuulla mitään tv-lähetyksessä.

– Strategiana vaikuttaa olevan, ettei sotaa saa mainita, muttei se tarkoita, etteikö sotaa käytäisi. Kiinalaiset saavat suhtautua Venäjän toimiin neutraalisti tai kannustavasti, kuten maan sosiaalisesta mediasta huomaa. Mutta saisivat he sentään kohdata vastakkaisia näkökulmia. Sensuuri kierouttaa Kiinaa yhä, Dreyer kirjoitti.

Voit lukea Parsonsin puheen kokonaisuudessaan paralympialaisten sivuilta. Kisat käydään 4.–13. maaliskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?