Painonnostaja, huhtikuussa lääkäriksi valmistuva Anni Vuohijoki lähtee sunnuntaina matkaan kohti Puolaa. Tarkoituksena on auttaa 55:tä sotaa pakenevaa ukrainalaista turvaan raja-alueen läheisyydestä.
Matka tehdään linja-autolla, jossa on 60 paikkaa. Vuohijoen lisäksi Suomesta kyytiin lähtevät hänen ystävänsä, yrittäjä Laura Peippo, ja kolme muuta henkilöä.
Linja-auto, kuljettaja ja muu matkaan liittyvä apu järjestyivät todella hienosti.
– Hyvältä näyttää. Bussi, lauttamatkat ja kontaktit rajalle ovat hoidossa. Apua on ollut tarjolla melkein enemmän kuin olemme pystyneet ottamaan vastaan, kiireinen Vuohijoki kertoi keskiviikkoiltana.
Suomalaisten halu auttaa on koskettanut.
– On ollut antoisaa ja hienoa huomata, miten ihmiset ovat valmiita auttamaan. Ihmisillä on myös uskallusta miettiä (sotaa pakenevien) majoittamista omiin koteihinsa. Auttamisen ilo jakaantuu ympäri meidänkin maatamme.
Vuohijoki saa matkasta julkisuutta, vaikka ei sitä hae. Ainoa motiivi on auttaa suuressa hädässä olevia.
– On yksittäisiä henkilöitä ja järjestöjä, jotka auttavat. Toivomme tuovamme heitä näkyviksi. Talkoohenki on olemassa.
Vuohijoen linja-auto vie mennessään paljon avustustarvikkeita, joiden lopullinen määrä selviää vasta vähän ennen matkaa. Mukaan lähtee mm. lääkintätarvikkeita.
Tarkkaa määränpäätä Vuohijoki ei voi paljastaa, koska tiedossa olevia avustuskuljetuksia saatetaan ryöstää matkan varrella.
– Puolan läpi menemme. Tarkoitus on olla perillä maanantaina yöllä.
Vaikka kaikki mahdolliset järjestelyt on hoidettu valmiiksi, yllätyksiin pitää varautua.
– Täytyy olla taloudelliset resurssit kunnossa, että pystymme varautumaan mahdollisiin yllätyksiin. Olemme koettaneet varautua kaikkeen, Vuohijoki kertoi.
Eri järjestelyt ovat saaneet hänet näkemään asioita uudessa valossa. Vuohijoki sanoo nyt ymmärtävänsä entistä paremmin, miten haastavaa eri avustusjärjestöjen työ on – ja miksi asiat vaativat aikaa.
Vuohijoki ei pidä omaa panostustaan erityisenä ponnistuksena, vaikka urakkaa on riittänyt.
– Siellä (Ukrainassa ja raja-alueilla) on ihmisiä, joilla on isompia ongelmia.
Eri viranomaiset ovat suositelleet vahvasti, etteivät ihmiset matkustaisi jo ennestään erittäin ruuhkaisille raja-alueille, vaikka auttamisen halu on monilla kova.
Vuohijoen seurueen matkaa varten on tehty ennakkoon kaikki mahdolliset järjestelyt mukaan lukien kontaktit raja-alueelle.
– Se, mitä meille heti tehtiin selväksi on, ettei mennä henkilöautoilla. Toiseksi halutaan isoja kuljetuksia: haemme ihmiset yhdestä tai kahdesta paikasta – ei raja-alueelta, Vuohijoki sanoo.
Alueelle on mennyt jo etukäteen ihmisiä etsimään kuljetettavia henkilöitä, jotka on tarkoitus tuoda suomalaisten linja-autolle. Kyytiin otettavien kanssa käydään asioita läpi huolella etukäteen.
– Vaikka olisi kuinka paljon hyviä ajatuksia, täytyy muistaa, että ihmiset ovat erittäin traumatisoituneita. Ei se mene ihan niin, että sanoo vain: Olen hyvä ihminen, hyppää minun autooni, niin ajan sinut Suomeen, Vuohijoki muistuttaa.
Jos kaikki sujuu suunnitellusti, alkuviikosta Puolan ja Ukrainan rajalta lähtee 55 sotaa pakenevaa ihmistä kohti pohjoista suomalaisella linja-autolla.
– Pystymme tarjoamaan kaikille ilmaiseksi ruokailut, matkat ja majoitukset. Kaikki eivät edes tule Suomeen asti. Osa jää Baltian maihin, Vuohijoki kertoo.