Vladimir Putinilta vietiin harvinainen kunnianosoitus – KOK:n suomalaisjäsen: ”Se on hänelle kova kolaus”

Kansainvälinen olympiakomitea ryhtyi toimiin Venäjän aloittaman sodan vuoksi.

Kansainvälinen olympiakomitea riisti Vladimir Putinilta Olympic Order -kunnianosoituksen. Kuvassa Putin KOK:n gaalaillallisilla Sotshin olympialaisissa 2014.

28.2.2022 20:50

Kansainvälinen olympiakomitea KOK antoi maanantaina suosituksen kaikille kansainvälisille lajiliitoilleen siitä, että venäläis- ja valkovenäläisurheilijat suljettaisiin kaiken urheilutoiminnan ulkopuolelle.

Lue lisää: KOK kehottaa lajiliittoja sulkemaan venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kaikista kisoistaan

KOK:n suositus merkitsee sitä, että venäläisurheilijat eivät voisi osallistua minkään lajiliiton kilpailutoimintaan. Näin esimerkiksi ensi viikonlopun hiihdon maailmancupissa Oslossa ei nähdä venäläishiihtäjiä, jos Kansainvälinen hiihtoliitto Fis taipuu KOK:n suositukseen.

Lue lisää: Suomi, Ruotsi ja Norja vaativat Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita pois Kansainvälisen hiihtoliiton kisoista

Suositus on merkittävä. KOK perusteli sitä toteamalla, että samaan aikaan kun ukrainalaiset urheilijat sotivat kotimaansa puolesta, eivät venäläisurheilijat voi kilpailla kansainvälisissä kisoissa.

– Olisihan se irvokasta että venäläiset kiertävät maailmancupia, kun ukrainalaiset puolustavat samaan aikaan maataan rintamalla. Uskon, että päätös on pitkälti summattu tuon perusteella, painottaa KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah.

Kansainvälinen olympiakomitea suosittaa myös sitä, että jos venäläisurheilijoita ei voida sulkea kisoista liian nopean aikataulun vuoksi, heidän ei pidä antaa edustaa Venäjää. KOK vaatii, että venäläisten kohdalla kaikki maatunnukset ja liput poistetaan, ja he kilpailevat ilman tunnuksia.

Salpausselän kisoissa viime viikonloppuna venäläiset urheilijat saivat vielä kilpailla maatunnuksilla. Nyt se ei enää onnistuisi.

– Kansainväliset lajiliitot saivat nyt selkeän selkänojan päätöksilleen. Kansainvälisessä yhteisössähän on liittoja, joissa venäläiset ovat merkittävissä rooleissa. Nyt heiltä riisuttiin myös päätöksentekovalta, Essayah sanoo.

– On hyvä asia, että urheilumaailma toimii yhtenäisesti, moraalisesti oikein. Se lupaa hyvää monia muitakin päätöksiä ajatellen. Urheilumaailma ei ole aina katsonut maailmaa saman tilannekuvan läpi, Essayah sanoo viitaten esimerkiksi vuoden lopussa Qatarissa pelattavaan jalkapallon miesten MM-turnaukseen.

Merkittävä päätös oli myös se, että KOK ottaa pois kolmelta venäläiseltä kultaisen Olympic Order -kunniamerkin. Valtiopäämiestenkin keskuudessa erittäin arvostettu kultainen kaulakääty viedään pois Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta, sekä varapääministeri Dmitri Tshernishenkolta ja presidentinkanslian edustajalta Dmitri Kozakilta.

– Tuo päätös merkitsee Putinille todella paljon. Olympic Order on harvinainen kunnianosoitus ja kun se nyt viedään häneltä pois, on se kova kolaus hänelle henkilökohtaisella tasolla, Essayah uskoo.

Olympic Order -kunniamerkki myönnettiin Putinille jo vuonna 2001.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?