Riitta-Liisa Roponen, 43, teki kovan ratkaisun – taustalla maajoukkue­valmentajan lupaus olympiasaumasta

Olympiavalinnoissa syrjäytetty veteraani on tervehtynyt ja harjoittelee täysillä. Vantaan Suomen Cup jää olympiajoukkueen ensimmäiseltä varahiihtäjältä väliin.

Olympiapettymystään muutaman päivän sulatellut Riitta-Liisa Roponen harjoittelee taas tervehdyttyään täysillä. Hän on olympiajoukkueen ensimmäinen varahiihtäjä.

Eteläsuomalaisia hiihdonystäviä hellitään alkavan viikon tiistaina ja keskiviikkona jälleen kovilla kotimaisilla nimillä Vantaan Suomen cupissa. Olympiakisoihin lähtevistä urheilijoista mukaan ovat ilmoittautuneet Lauri Vuorinen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki, Jasmi Joensuu ja Jasmin Kähärä.

Ilmoittautuneiden listan jopa kiinnostavin nimi oli kuitenkin Visa Ski Teamin Riitta-Liisa Roponen, 43, josta piti Pekingissä tulla Marja-Liisa Kirvesniemen ohella toinen suomalainen kuusiin olympiakisoihin valittu naishiihtäjä.

Lue lisää: Olympialaisista rannalle jäänyt Riitta-Liisa Roponen tunteikkaana: ”Ylpeänä voin todeta”

Näin ei kuitenkaan käynyt, ja mukana oli myös rutkasti epäonnea. Roponen sairastui Tour de Skillä. Hänen tärkeimmiksi budjetoiduista olympianäyttöpaikoistaan taas maailmancupin osakilpailut sekä Ranskassa että Sloveniassa peruttiin. Roposelta ammuttiin näin näyttökilpailut alta.

Jasmin Kähärä, 21, debytoi arvokisatasolla Pekingin olympiakisoissa. Hän vei naisten joukkueen viimeisen eli 7. edustuspaikan.

Valmennusjohto suositteli Olympiakomitealle, että kisoihin valittaisiin nuori sprintteri Jasmin Kähärä Roposen sijasta. Hiihtojoukkue lyötiin lukkoon alkuviikosta.

Vantaalla ei kuitenkaan nähdä sitä, miten Roponen pärjäisi viiden kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähdössä Jasmi Joensuuta tai toista kotimaista laatumenijää Eveliina Piippoa vastaan.

Lue lisää: Vihdoin tuli tuomio: Suomen joukkue valmis – Riitta-Liisa Roponen, 43, jää ulos olympiakoneesta

Kokeneen urheilijan aviomies ja valmentaja Toni Roponen kertoi sunnuntaina Ilta-Sanomille, ettei Riitta-Liisa Roponen kilpaile Hakunilassa.

– Alkuperäinen syy ilmoittautua oli se, että Vantaan Suomen Cupin piti olla näyttökilpailu Slovenian maailmancupiin. Mutta kun näin ei nyt ole, niin hän ei Hakunilassa kilpaile.

Toni Roponen halusi katkaista heti siivet ajatuksilta, joiden mukaan Riitta-Liisa Roponen tuijottaisi pettyneenä kirveensilmää perheen merenrantahuvilalla Haukiputaalla.

– Riitta-Liisa on täysin tervehtynyt ja tekee erittäin laadukkaita treenejä koko ajan, maksimitehojakin on tehty.

Vuonna 2008 Riitta-Liisa Roponen voitti Vantaan Hakunilan laduilla takaa-ajokilpailun Suomen mestaruuden.

Treeneihin viime kauden MM-viestimitalistia ajaa kaksi asiaa. Roponen aikoo olla hyvässä kunnossa olympiakisojen jälkeen järjestettävissä maailmancupin kisoissa, eikä tässä maailmantilanteessa ole varmaa, etteikö hän vielä löytäisi itseään olympiapukuakin sovittamasta.

Asia saattaa olla yhden jo valitun hiihtäjän positiivisen koronanäytteen päässä.

Lue lisää: Näin Magnar Dalen kommentoi hiihdon kohuttuja olympia­valintoja – nosti esiin kritiikkiä saaneen neronleimauksen

Ville Oksanen (naisten maajoukkueen vastuuvalmentaja) on ”Ritulle” sanonut, että olet ensimmäinen varahiihtäjä. Sen mukaan hän tietysti toimii, että on valmius lähteä, jos sellainen tilanne tulee, Toni Roponen sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?