Kaisa Mäkäräisen edelle dopingkabinetissa nostetulta norjalaislegendalta selkeä näkemys – näin hän ratkaisisi kohtuuttoman tilanteen

Tora Berger sanoo Ilta-Sanomille odottavansa, että maailmancupin kokonaisvoitto kaudelta 2013–2014 lopulta jaetaan hänen ja suomalaisen kesken. Hän pitää tilannetta kohtuuttomana.

Sprinttikilpailun voitto Kontiolahdella maaliskuussa 2014 ennen kovinta uhkaajaa Tora Bergeriä (vas.) siivitti Kaisa Mäkäräistä siinä vaiheessa mukavasti kohti maailmancupin kokonaisvoittoa.

19.12.2021 19:23

Norjalaisen naisampumahiihdon legenda, 2-kertainen olympiavoittaja ja 8-kertainen maailmanmestari Tora Berger sai loppuviikosta Kansainväliseltä ampumahiihtoliitolta IBU:lta ennenaikaisen joululahjan.

Venäläisen Olga Zaitsevan tulokset Sotshin olympiakisoista ja niiden jälkeisistä kevään 2014 maailmancupin osakilpailuista mitätöitiin dopingrikkomusten takia. Siinä missä Berger alun perin hävisi kamppailun kyseisen kauden maailmancupin kokonaiskilpailuvoitosta Kaisa Mäkäräiselle pistein 857–861, dopingkabinettipäätös käänsi yllättäen tilanteen hänen edukseen 868–863.

Lue lisää: Miksi Kaisa Mäkäräiseltä ollaan riistämässä maailmancupin voitto seitsemän vuoden jälkeen? Näistä luvuista kohussa on kyse

IS:n Norjasta tavoittama Berger, 41, myönsi, ettei tällainen joululahja tunnu erityisen hyvältä.

– Naapurini on Frode Estil, joka on aikanaan saanut hiihdon olympia- ja MM-mitaleita jälkikäteen muiden dopingasioiden takia. Hänen mukaansa ne eivät tuntuneet samalta kuin heti saadut mitalit, ja uskon häntä viimeistään nyt, Berger naurahti.

Meråkerin urheilulukiossa ampumahiihtäjiä valmentava Berger pahoitteli tilannetta kaikkeen osattoman Mäkäräisen näkökulmasta ja korosti pitävänsä Zaitsevaa ainoana syypäänä ikävään tilanteeseen.

– Kaisa ei ole tehnyt mitään väärää, niin kuin en minäkään. Yleisellä tasolla tällaisten prosessien saaminen valmiiksi ei tietenkään saisi kestää näin kauan.

Olga Zaitsevan (vas.) poistaminen tilastoista kevätkaudelta 2014 johtaa myös suomalaisharvinaisuuteen eli kaksoisvoittoon: Kontiolahden toisessa sprinttikilpailussa 3:nneksi sijoittunut Mari Laukkanen (nyk. Eder) nousee toiselle sijalle. Ykkösenä pysyy Kaisa Mäkäräinen.

Berger totesi, että jos hänet – niin kuin IBU nyt on tehnyt – julistetaan kauden 2013–2014 maailmancupin ainoaksi kokonaisvoittajaksi ja pääpalkinto eli kristallipallo toimitetaan hänelle kotiin, hän ei voi tilanteelle juuri mitään.

Lue lisää: Kolmoisvoittaja Mäkäräinen: "Tuntuu vähän epätodelliselta"

Berger kuitenkin arvioi, että asiassa toimitaan lopulta toisella tavalla:

– Jaettu voitto olisi varmaankin tässä tilanteessa reilu toimintamalli, ja arvelen, että niin tässä lopulta tapahtuu. Tämä ei ole tieto, vaan arvio.

Samaa spekuloi myös IBU:n urheilujohtaja Felix Bitterling viikonloppuna Yle Urheilulle.

Aktiiviuransa juuri kevääseen 2014 lopettanut, kokonaiscupin 2012–13 voittanut Berger kertoi, että taistelu kokonaisvoitosta keväällä 2014 kuului hänen uransa kohokohtiin.

– Maailmancup päättyi silloin Oslossa, jossa pystyin nousemaan hyvin lähelle Kaisaa.

Kokonaisvoitto oli Mäkäräisellekin erityisen tunteikas, sillä hän oli mm. terveyssyistä epäonnistunut raskaasti hieman aiemmin Sotshin olympiakisoissa, joista taas Berger kotiutui pakaaseissaan sekä kulta-, hopea- että pronssimitali.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?