Tapani Ilkka on kuollut

Urheiluvaikuttaja Tapani Ilkka nukkui pois 80-vuotiaana.

Tapani Ilkka palkittiin urastaan Urheilugaalassa.

22.11.2021 9:50

Suuri suomalainen urheiluvaikuttaja, professori Tapani Ilkka on kuollut. Asia vahvistettiin Ilta-Sanomille Ilkan lähipiiristä.

Ilkka oli 80-vuotias.

IS uutisoi lokakuun lopulla Ilkan saamasta vakavasta sairauskohtauksesta.

Lue lisää: Suomen urheilun suurmies Tapani Ilkka sai vakavan sairauskohtauksen

Ilkka oli suomalaisen urheilun yksi merkittävimmistä vaikuttajista. Hän on toiminut sekä Suomen olympiakomitean että Suomen urheiluliiton puheenjohtajana. Ilkan neljä olympiadia kestäneellä kaudella Olympiakomitean koulutus- ja valmennustoimintaa kehitettiin voimakkaasti.

Suomalaiset urheilijat saavuttivat tänä aikana yhteensä 47 olympiamitalia.

Varsinaisen suuren elämäntyönsä Ilkka teki Vierumäellä Suomen urheiluopiston rehtorina vuosina 1976–2006. Vierumäen urheiluopistoa pidetään suomalaisen liikuntakulttuurin ydinpaikkana, ja erityisesti takavuosina sillä oli vahva rooli suomalaisen huippu-urheilun kehitysstrategioista päätettäessä. Ilkka toimi pitkään myös SVUL:n hallituksessa.

Urheilijana Ilkka saavutti aikanaan SM-pronssia 400 metrin aikajuoksussa. Hänet tunnettiin myös Riitta Salinin valmentajana. Vuonna 1974 Salin voitti 400 metrin EM-kultaa, mikä on yksi kaikkien suomalaissaavutuksista yleisurheilun pikamatkoilla.

Joulukuussa 2006 Ilkka sai professorin arvonimen saavutuksistaan urheilun ja liikunnan saralla. Jo aiemmin hän oli saanut Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin.

Viime tammikuussa Ilkka palkittiin Urheilugaalassa Elämänura-palkinnolla. Yli 40 vuotta suomalaisella urheilukentällä vaikuttaneen Ilkan kerrottiin luoneen aikanaan vahvat kontaktiverkostot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?