Video: Jättimäinen wc-maailma ja bajamajojen rivistö apuna – näin jonotuskatastrofi yritetään välttää Suomen kohtalonpelissä

Huuhkajat tekee oman osansa nurmella, ja Olympiastadion sekä Palloliitto haluavat petrata kulisseissa. Niin porteilla kuin wc-tiloissa.

16.11.2021 10:50

Sekä Huuhkajat että Olympiastadion aikovat parantaa tasoaan lokakuisesta Ukraina-ottelusta, kun tiistain MM-karsintapelissä vastaan asettuu Ranska.

Huuhkajat tekee oman osansa nurmella, ja Olympiastadion sekä Palloliitto petraavat kulisseissa: porteilla ja wc-tiloissa.

– Ukraina-peli oli shokkialoitus täyden katsomon tapahtumassamme. Siitä on otettu opiksi ja Ranska-matsissa sujuu jo paremmin, Palloliiton tapahtumatoiminnan päällikkö Kalle Marttinen ja Olympiastadionin kiinteistö- ja turvapäällikkö Ilkka Rautakivi vakuuttavat kuin yhdestä suusta.

Lue lisää: Suomalaisille tuli hätä jättitapahtumassa – osa yleisöstä ryntäsi pihalle ja pissasi aidan läpi: ”WC-maailma jäi harvojen huviksi”

Etelän suunnalta tulee Olympiastadionille eniten katsojia. Palloliiton tapahtumatoiminnan päällikön Kalle Marttisen takana olevalla portilla on 13 sisääntuloväylää.

Ottelu vetää Olympiastadionin täyteen, eli paikalle tullee runsaat 30 000 katsojaa. Tässä muutama pointti futisillan ratoksi.

Ensin sisäänpääsy. Portit stadionille avataan kaksi tuntia ennen avauspotkua. Virallinen kehotus on olla paikalla tunti ennen ottelun alkua.

  • Portteja on viisi. Sisääntuloväyliä näillä viidellä portilla on yhteensä 73.

  • Eniten sisääntulokapasiteettia on eteläkaarteessa, seuraavaksi eniten pohjoiskaarteessa ja vähiten itäsivulla.

  • Sisään pääsee kaikista porteista. Ja aitojen sisäpuolella voi liikkua stadionin ympäri.

  • Porteilla ei kontrolloida koronapassia. Katsomossa vaaditaan pidettäväksi kasvomaskia.

– Me tarkkailemme tilannetta ja ohjaamme ihmisiä porteille, joissa on vähiten jonoja. Olemme saaneet värvätyksi nyt enemmän järjestyksenvalvojia ja opastajia, Kalle Marttinen sanoo.

Vastamaalattu, kaksi metriä leveä wc-opaste ohjaa itäkatsomon alle, koko takasuoran pituiseen wc-maailmaan. Sinne vie kolme porraskäytävää. Stadionin kiinteistö- ja turvapäällikkö Ilkka Rautakivi seisoo yhden edessä.

Stadionin käytävillä on yli kaksisataa sähköistä digitaulua. Niiden tekstit on jäädytetty opastamaan pelkästään kohti vessoja.

Sitten wc:t, jotka hukattiin Ukraina-pelissä. Tässä pointit niistä:

  • Teoriassa ongelmaa ei ole, sillä Olympiastadionilla on yli 500 wc-pistettä. Vanhan Stadikan vessapalvelut on siis lähes triplattu.

  • Käytännön tasolla Ukraina-yleisön wc-ongelmat johtuivat wc-opasteiden vähyydestä. Viime viikolla seiniin maalattiin suuret määrät uusia wc-merkintöjä ja nuolia.

  • Stadionin käytävillä on lisäksi noin 200 kpl suuria digitaalinäyttöjä. Nyt niidenkin tekstit ohjaavat vessoihin.

  • Jokaisessa katsomolohkossa on omat wc-tilat. Jos niiden jono hirvittää, helpotusta voi hakea itäkatsomon alla olevasta 100 metriä pitkästä wc-maailmasta. Sinne voi kiertää joka katsomosta. Alas wc-maailmaan vie kolme porraskäytävää.

  • Palloliitto on tilannut kaiken varalta 60 kuivakäymälää ja sirotellut ne ”katutasolle” katsomoiden taakse. Bajamajojen enemmistö on keskitetty etelä- ja pohjoiskaarteeseen.

Palloliitto otti varman päälle ja tilasi 60 Bajamajaa. Ne on siroteltu taka-alueille, joihin voi kiertää mistä katsomosta tahansa. Pääpaino on etelä- ja pohjoiskaarteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?