MLB: Houston Astros käänsi pudotuspelisarjan ”suomalaisella sisulla” - Urheilu - Ilta-Sanomat

Suomalainen sisu nousi otsikoihin Yhdysvalloissa – valmentaja luetteli urheilijoille ylistäviä faktoja talvisodasta

Baseball-joukkue Houston Astrosin syöttövalmentaja kertoi pelaajilleen sisusta, ja pudotuspelisarjan suunta muuttui.

Houston Astros sai inspiraatiota suomalaisesta sisusta.

21.10. 11:06

Houston Astros voitti Boston Red Soxin suomalaisella sisulla. Näin kertoi joukkueen syöttövalmentaja Brent Strom joukkueensa otettua 3–2-johdon MLB:n American Leaguen mestaruussarjassa.

Tyrmäävällä tahdilla juoksuja takonut Red Sox johti sarjaa kolmen ottelun jälkeen, ja edessä oli kaksi sen kotiottelua. Synkässä tilanteessa Strom päätti käyttää nuoren syöttäjäjoukkonsa motivoimiseen kaukana pohjolassa käytettyä sanaa, jolle ei ole selkeää englanninkielistä vastinetta.

ESPN:n artikkelissa sisun kääntämisessä on turvauduttu suomalaisen turistisivuston määritelmään, jonka mukaan sana kuvaa muun muassa suomalaisten ihmisten määrätietoisuutta, kovuutta, rohkeutta, tahdonvoimaa ja sitkeyttä.

Ilmeisen perin pohjin Suomen historian tunteva Strom avasi käsitettä medialle käyttämällä esimerkkinä Suomen taistelua talvi- ja jatkosodassa.

– Puhuin heille (pelaajille) epämukavuusalueelle menemisestä ja kaiken laittamisesta peliin. Ihmiset nauravat minulle kun puhun tästä, mutta sisu liittyy aikaan, jolloin Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen. Neuvostoliitolla oli kolme kertaa enemmän miehiä, 400 lentokonetta Suomen 32:ta vastaan, 600 tankkia 27:ää vastaan. Ja Suomi taisteli pattitilanteen, Strom kuvaili ESPN:n mukaan.

– Siinä on kyse määrätietoisuudesta ja sitkeydestä, epämukavuusalueelle menemisestä. Sitä sanaa he käyttivät. Sitä ei voi määritellä, Strom jatkoi.

Palopuhe toimi ilmeisen hyvin: Astros voitti kaksi Bostonissa pelattua ottelua lukemin 9–2 ja 9–1. Joukkue on enää yhden voiton päässä paikasta World Seriesiin ja pääsee pelaamaan seuraavan ottelun kotiyleisönsä edessä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?