Juhani Tammiselta täyslaidallinen Sanna Marinin hallitukselle uusista leikkauksista: ”Sensaatiomaisen typerää” - Urheilu - Ilta-Sanomat

Juhani Tammiselta täyslaidallinen Sanna Marinin hallituksen uusista leikkauksista: ”Sensaatiomaisen typerää”

Kiekkolegenda Juhani Tamminen on järkyttynyt hallituksen liikuntaan ja urheiluun kohdistamista 12 miljoonan euron leikkauksista.

Entinen huippukiekkoilija Juhani Tamminen kritisoi pääministeri Sanna Marinin hallituksen leikkauksia liikunnan ja urheilun rahoitukseen.

13.10. 15:20

Kulttuuriala on ollut viime päivinä isosti otsikoissa pääministeri Sanna Marinin (sd) Kesärannassa tarjoaman illan sekä erityisesti sitä seuranneiden kulttuuriin kohdistuvien leikkausuutisten takia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on linjannut, että rahapelitoiminnasta rahoitusta saavien edunsaajien valtionrahoitusta leikataan ensi vuonna kaikkiaan 43 miljoonaa euroa.

Summasta kulttuuriin kohdistuu noin 18 miljoonan, liikuntaan ja urheiluun 12 miljoonan, tieteeseen noin kahdeksan ja nuorisotyöhön reilun neljän miljoonan leikkaus.

Siinä missä kulttuuriala on pitänyt kovaa ääntä, on urheiluväki ollut yllättävän hiljaa.

Jääkiekkovaikuttaja sekä liikunnanopettajan töitä aiemmin lähes kymmenen vuoden ajan tehnyt Juhani Tamminen ei vaikene.

– Sensaatiomaisen typerää, Tamminen lataa.

71-vuotias Tamminen kertoo kantavansa huolta nuorten liikuntatottumuksista sekä kansanterveydestä, jolle hän näkee hallituksen päätöksen tekevän hallaa tulevaisuudessa.

– Liikunta on koko yhteiskunnan ydin, Tamminen puhisee liikunnan vanhemman lehtorin ominaisuudessa.

Juhani Tamminen tekee tällä hetkellä kirjaa Suomen jääkiekkomaajoukkueesta.

”Tami” myöntää, että urheilun harrastamisesta on ylipäätään tehty liian kallista. Tamminen kertoo, että suunnitellut leikkaukset satuttavat juuri sen takia häntä itseään syvälle sydämeen.

Leikkauksia on perusteltu sillä, että Veikkauksen tuotot ovat pienentyneet. Kiekkoleijonalla on jyrkkä mielipide siihen, miten veikkausvoittovaroja tulisi jakaa.

– Veikkaus on urheiluihmisten perustama ja ideoima, ja sen pitäisi olla urheilua varten. Nyt siivelle on tullut moni muu hakemaan helppoa rahaa.

– Kulttuuriväki voi sitten perustaa jonkun oman rahanjakosamponsa!

Sammolla Tamminen viittaa Kalevalan ehtymättömään rahantekomyllyyn.

Tamminen muistuttaa samalla harrastavansa itse säännöllisesti kulttuuria.

– Kulttuuri on arvokas pala yhteiskuntaa.

Hänen mukaansa valtion ja kuntien tulisi käyttää saamansa veroäyrit nykyistä paljon viisaammin, jotta teatterissa käyminen olisi mahdollista myös ”Tauno Tasalakeille”, kuten hän asian muotoilee.

Yksi syy sille, miksi kulttuuriala on ongelmissa, on Tammisen mukaan päättäjissä.

– Kulttuuriala ei ole pitänyt huolta, että päätöksentekijöissä on aidosti kulttuuri-ihmisiä, toisin kuin urheiluväki, joka on saanut historiassa päättäviin asemiin ihmisiä, jotka pitävät urheilun puolta, Tami lataa mainiten urheiluväen esimerkkeinä Urho Kekkosen ja Ilkka Kanervan (kok).

Tamminen myöntää, ettei koronapandemia ole tehnyt hallituksen työtä helpoksi. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin toteaa, että hallituksessa voisi olla miehiäkin, jotta tasa-arvo todella toteutuisi hallituksen suunnitelmissa ja päätöksissä.

Jos pääministeri Marin päättäisi kutsua Tammisen saunomaan, ei vanha maajoukkuekapteeni kieltäytyisi.

– Saunanlauteilla voitaisiin puhua asioista niin kuin ne ovat.

Tamminen kertoo pitävänsä itsestään huolta kuntoilemalla yhä säännöllisesti. Lisäksi turkulaisen pitää kiireisenä Suomen jääkiekkomaajoukkuetta käsittelevä historiikki, jonka on määrä tulla myyntiin ensi syksynä.

– Kirjasta tulee menestys pomminvarmasti, olenhan itse ollut tekemässä Suomessa jääkiekosta isoa lajia yhdessä muun muassa Veli-Pekka Ketolan ja Juha Rantasilan kanssa.

Juhani Tamminen on itsekin aktivoitunut politiikassa. Hän oli kesäkuun kunnallisvaaleissa ehdokkaana keskustan riveissä Turussa, mutta äänimäärä 129 ei riittänyt valtuustopaikkaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?