Petra Olli jätti MM-kultavalmentajansa ilman kutsua juhliinsa – tällainen oli Ahto Raskan reaktio

Petra Ollin ja valmentaja Ahto Raskan välit ovat yli puolitoista vuotta uran päättymisestä sillä tasolla, että valmentaja jäi ilman kutsua urheilijan elämäkerran julkistusjuhliin.

Petra Olli ei kutsunut kultavalmentajaansa Ahto Raskaa lainkaan kirjajuhliinsa. Urheilijan uran päätösvaiheet olivat kummallekin raskaita.

7.10.2021 14:49

Ex-painija Petra Ollin, 27, lähipiiri kokoontuu ensi tiistai-iltana Helsingin keskustassa isoihin juhliin urheilijasta kirjoitetun elämäkerran – Petra Olli – painija – kunniaksi.

Mikko Kekäläisen kirjoittamaa ja Petra Ollin sydänverellään puhumaa kirjaa on kutsuttu lähipiirin lisäksi julkisuudesta tutuista nimistä juhlistamaan mm. Ella Kanninen, Olli-Pekka Karjalainen, Marko Asell, Aleksi Valavuori, Kaisa Mäkäräinen, Mira Potkonen, Matti Heikkinen, Amin Asikainen, Tommi Evilä, Roni Back, Sedu Koskinen, Anni Vuohijoki ja Marko Yrjövuori.

Mutta tällä kertaa kiinnostavinta ei ole, keitä on kutsuttu, vaan se, kuka on jäänyt ilman kutsua. Kutsuttujen listalta puuttuu nimittäin lähestulkoon uskomattomasti valmentaja Ahto Raska, jonka avulla Petra Ollista tuli maailmanmestari, kaksinkertainen Euroopan mestari, MM-hopeamitalisti ja kaksinkertainen EM-pronssimitalisti.

Petra Ollin epäonnistuminen Rion olympiakisoissa 2016 ja Ahto Raskan menettely tappion hetkellä jätti kaksikon väleihin pysyvän arven.

Ollin menettely kertoo paljastavasti kaksikon väleistä vielä yli puolitoista vuotta sen jälkeen, kun lappajärveläinen helmikuun lopussa 2020 ilmoitti monet yllättäen lopettavansa uransa. Elämäkerrassa Olli arvostelee paikoin Raskaa, 43, vaikka myöntää myös tämän korvaamattoman merkityksen uralleen.

Lue lisää: Ylen uutuusdokumentti paljastaa uutta tietoa maailmanmestari Petra Ollin dramaattisesta lopettamispäätöksestä

Ilta-Sanomat tavoitti torstaina hyväntuulisen valmentajan Oslosta, jossa Raskan valmentama virolaispainija Epp Mäe saavutti keskiviikkoiltana MM-hopeamitalin. Raska työskentelee nykyään valmentajana Viron painiliiton sekä Viljandin kaupungin urheilukoulun palveluksessa. Hän kertoi tienneensä Petra Ollin kirjaprojektista.

– Minua ei ole haastateltu kirjaan, enkä ole saanut kutsua julkistusjuhliin. En osaa sanoa, olenko yllättynyt, kun en ole tällaisista juhlista mitään tiennyt, Ollin elämänkumppanin Indrek Vassusin kaveripiiriin kuuluva Raska totesi.

Jos kutsu olisi tullut, Raska ei olisi epäröinyt.

– Tietenkin olisin tullut Helsinkiin kunnioittamaan tilaisuutta.

Raska myöntää, että yhteydenpito Olliin on ollut vähäistä ja välit pingoittuivat yhteistyön loppua kohti pahasti syistä, joita elämäkerta käy yksityiskohtaisesti läpi.

Ahto Raska kertoo ymmärtävänsä, jos Petra Olli ei jaakaan hänelle elämäkerrassaan vain ruusuja. Kumpikaan ei ole kommunikoinnissa olympialaista mitalitasoa.

– En halua muistella mitään pahalla. Mutta varmaan epäonnistuin siinä, että Petra olisi avoimesti puhunut minulle, mikä hänen mieltään kulloinkin painoi. Treenimolskilla asiat sujuivat hänen kanssaan hienosti, mutta se on vain yksi osa kokonaisuutta.

Lue lisää: Kahden ihmisen normaali elämä piti uhrata vuosikausiksi – näin raskas oli Petra Ollin tie huipulle

– Jos Petra arvostelee minua kirjassa, en ole siitä yllättynyt. Paini on jäätävän kova urheilulaji, jossa ei ole fyysisiä tai henkisiä oikopolkuja, kun haetaan noita tuloksia, joita hän saavutti.

Raska kertoo tavanneensa Ollin viimeksi päättyneenä kesänä.

– Juteltiin ihan normaalisti. Minusta välillämme ei ollut mitään pahaa ilmaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?