Kommentti: Puolen miljardin tv-katsojan potentiaali – rikkooko Suomeen hirmuvauhtia rakennettu urheilutapahtuma kaikki entiset ennätykset?

Valtavan urheilulajin megatapahtuman saaminen Vantaalle oli jo ihme sinänsä. Mutta onko Sudirman Cup myös katsotuin koskaan Suomesta maailmalle lähtenyt tv-tuote? kirjoittaa Pekka Holopainen.

Yleisurheilun MM-kisat 2005, Euroviisut 2006 ja sulkapallon Sudirman Cup 2021. Siinä todennäköisesti maailmalla eniten katsotut, Suomesta televisioidut viihde- tai urheilutapahtumat.

27.9.2021 14:05

Urheilu synnyttää säännöllisesti somekeskusteluja, joissa suomalaiset juntit milloin minkäkin lajin kiilusilmäsektion mielestä ”eivät ymmärrä” sitä tai tätä. Erityisen ymmärtämättömiä tapaavat tietysti olla urheilusta työkseen kirjoittavat.

Viimeksi kansakunta paljasti näille edelläkävijöille tolloutensa olemalla ”ymmärtämättä”, miten kova juttu oli golffari Matilda Castrenin pelaaminen Solheim Cup -joukkuekilpailussa Euroopan voittoisissa riveissä.

Vaikka nämä keskustelut tyypillisesti paljastavat paljon enemmän sisällöntuottajistaan kuin suomalaisista urheilunseuraajista, Vantaalla käynnistyi sunnuntaina jättimäinen urheilutapahtuma, jonka mittasuhteista suomalaiset aivan oikeasti lienevät enemmän tai vähemmän pihalla.

Puolustukseksi sanottakoon, että Sudirman Cupin, sekajoukkueiden joka toinen vuosi pelattavan MM-turnauksen, suomalainen pääjärjestäjä on alle miljoonan euron budjetilla ja neljällä täyspäiväisellä työntekijällä operoiva Sulkapalloliitto. Niinpä kun Ilta-Sanomat perjantaina kertoi tanskalaisen olympiavoittajan Viktor Axelsenin suulla, millaisten mittasuhteiden tapahtumasta Vantaan Energia Areenalla on kyse, aivan liian moni kuuli koko asiasta ensimmäisen kerran.

Lue lisää: Tiesitkö tätä? Sadat miljoonat ihmiset seuraavat pian Vantaan suurtapahtumaa – ”Hyvin epätavallista”

Sunnuntaiaamuna areenan lehterit olivat puolityhjät, kun isäntämaapaikan saanut Suomi kohtasi turnauksen 12-kertaisen mestarin Kiinan. Se passitti heti kentälle sekanelinpeliin Tokion olympiakisojen tuoreen voittajaparinsa. Vantaalla esiintyvät tämän viikon aikana yhden maailman suurimman urheilumuodon käytännössä kaikki parhaat pelaajat.

Vantaasta tuli Kansainvälisen sulkapalloliiton suuri toivo, kun 11 miljoonan asukkaan kiinalaiskaupunki Suzhou ei pystynyt järjestämään Sudirman Cupia covid-pandemian takia.

Tapahtumaa ovat vuodesta 1989 isännöineet mm. Jakarta, Peking, Guangzhou, Dongguan, Nanning ja Kuala Lumpur – jättimäiset lajiuskovaisen Aasian metropolit. Vantaa ei ihan kuulu joukkoon, eikä nyt puhuta vain maantieteestä.

Energia Areena on Suomen hienoin sisäpeliareena, jonka sanotaan sijaitsevan 15 kilometriä väärässä paikassa. Mutta kun Kansainvälinen sulkapalloliitto, operatiivisesti vahvasti tanskalaisvetoinen BWF, ymmärsi, ettei tämän vuoden Sudirman Cupia voi covid-pandemian takia järjestää Kiinan 11 miljoonan asukkaan Suzhoussa, Vantaa ja sen areena sijaitsivatkin yhtäkkiä täsmälleen ja tässä maailmantilanteessa kaikin tavoin oikeassa lokaatiossa.

Kalle Koljonen on keskustellut treenaamisesta Tanskan olympiavoittajan Viktor Axelsenin kanssa tämän uudessa tukikohdassa Dubaissa.

Suomen näytöt järjestämistään lajin arvokisoista olivat vahvat, ja myös neuvotteluasema isossa hädässä varapaikkaa etsineen BWF:n suuntaan oli vankka. Se tarkoitti myös taloudellisesti erittäin edullista järjestelysopimusta.

Lopulta järjestelyt raapaistiin kuin ihmeen kaupalla kasaan muutamassa kuukaudessa, joiden aikana tapahtumamarkkinointi ikävä kyllä jäi mopen osaan.

Yksi aasian jättiläismaa on muuten mukana vain siksi, että Suomen ulkoministeriö nappasi sen pelaajien viisumianomukset tylysti ohituskaistalle tuhansien muiden ohi.

Ottelusessioiden alkamisajat on viritetty koko lailla aasialaisten osallistujamaiden – Kiinan, Intian, Etelä-Korean, Malesian, Thaimaan, Indonesian, Japanin ja Taiwanin – tv-tarpeisiin, ja kaikkeen on syynsä.

Maiden yhteenlaskettu väkimäärä on runsas 3,3 miljardia. Näistä merkittävää osaa kiinnostaa sulkapallo.

Kun lajiväki puhuu oman tuotteensa tv-potentiaalista, lapinlisää laitetaan monesti peliin, mutta tällä kertaa puheilla voi toden totta riittää katetta.

BWF ilmoittaa Sudirman Cupin tv-tavoittavuudeksi peräti 500 miljoonaa kotitaloutta, joten Vantaalta voi hyvinkin sinkoutua eetteriin kaikkien aikojen katsotuinta Suomesta lähetettyä tv-signaalia.

Euroviisu-lähetyksiä vuonna 2007 katsoi yhteensä parisataa miljoonaa laatumusiikin ystävää, eli Sudirman Cupin käytännössä ainoaksi haastajaksi tässä otatuksessa jäävät yleisurheilun MM-kisat 2005.

Lue lisää: Kalle Koljosen historiallisen EM-mitalin väri varmistui! Olympialaiset kutsuvat suomalaissensaatiota

Suomen ykköspelaaja Kalle Koljonen on tällä kaudella noussut eurooppalaiselle huipulle, ja mieli tekee lisää. Hän pyrkii Viktor Axelsenin treeniseuraksi tämän nykyiseen tukikohtaan Dubaihin, ja valo on ollut vihreää. Koljonen tarvitsee viimeiseen askeleeseen vielä laadukkaamman treenimiljöön ja kisakattauksen.

Suomen joukkueessa sunnuntaina kaksinpelissä esiintynyt, vasta 15-vuotias Nella Nyqvist on maan lahjakkaimpia nuoria urheilijoita kaikki lajit huomioiden.

Joakim Oldorff ja Nella Nyqvist taas kuuluvat Suomen lahjakkaimpiin nuoriin urheilijoihin kaikki lajit huomioiden. Kukaties Suomi vielä joskus pelaa Sudirman Cupia olematta Kansainvälisen sulkapalloliiton luotettava varapatruuna.

Ja vielä:

Turnauksen avausseremonioihin osallistuivat Suomen 1990-luvun kivikovat miehet, jotka selviytyivät historiallisesti pelaamalla MM-joukkuekisoihin eli Thomas Cupiin 1994. Joukkoon kuului myös Jyri Aalto, joka on Eppu Normaalin Urheiluhullu-klassikkobiisin Sulkapallokuningas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?