Tiesitkö tätä? Sadat miljoonat ihmiset seuraavat pian Vantaan suurtapahtumaa – ”Hyvin epätavallista”

Tuore olympiavoittaja Viktor Axelsen vääntää rautalangasta, miten valtava urheilutapahtuma Vantaan Energia Areenalla alkaa sunnuntaina. Christian Eriksenin kaveri kiittää vieläkin suomalaisia futiskannattajia.

Suomalainen yleisö ei osaa hahmottaa mittasuhteita Vantaalla sunnuntaina alkavassa sulkapalloturnauksessa, jota seuraavat ennen kaikkea Aasiassa sadatmiljoonat tv-katsojat.

24.9.2021 6:10

Maailman parhaisiin sulkapalloilijoihin jo vuosia kuulunut Viktor Axelsen, 27, räjäytti jymylatingin Tokion olympiakisoissa. Odenselainen jyräsi erittäin kilpaillun jättiläislajin kultamitalistiksi häviämättä erääkään.

Pöydän piti olla juhlakatettu isäntämaan kansallissankarille Kento Momotalle, mutta Axelsenin 14 kertaa 15:ssä keskinäisessä ottelussa voittanut japanilainen putosi jo alkulohkoonsa.

– Se oli minulle iso mahdollisuus, jonka käytin, Axelsen muisteli Ilta-Sanomille torstaina Vantaan Energia Areenalta, jossa hän 10 vuotta sitten voitti juniorien EM-kultaa.

Olympiavoitto 12 vuoden brutaalin raadannan ja tuhansien kivuntäyteisten hetkien päätteeksi meni 2. elokuuta Tokiossa vahvasti Viktor Axelsenin tunteisiin.

Vantaalla alkaa sunnuntaina urheilutapahtuma, jonka mittasuhteet ovat suomalaiselle yleisölle hämärän peitossa: Sudirman Cup on sekajoukkueiden joka toinen vuosi pelattava MM-turnaus, ja paikalla ovat käytännössä kaikki maailman parhaat pelaajat.

Perinteisistä perinteisin sulkapallomaa Tanska – 5 miestä 22:n joukossa tämän hetken maailmanrankingissa – on turnauksen vakiokävijä, ja Axelsen avaa mittasuhteita mielellään.

Lue lisää: Kalle Koljosen historiallisen EM-mitalin väri varmistui! Olympialaiset kutsuvat suomalaissensaatiota

– Ensinnäkin on hyvin epätavallista, että Suomi saa tällaisen aasialaisten metropolien himoitseman turnauksen itselleen. Sudirman Cup on maajoukkueiden merkittävin tasonmittari, ja sitä katsovat sadatmiljoonat ihmiset, ennen kaikkea Aasiassa. Suosittelen nauttimaan täysin rinnoin.

Vantaa oli Kansainvälisen sulkapalloliiton BWF:n varapatruuna, sillä Kiinan Suzhoun isännyys peruttiin covid-pandemian takia.

Korona asteli myös Axelsenin elämään dramaattisella hetkellä, kun tanskalainen oli viime keväänä voittanut Suomen Kalle Koljosen Kiovan EM-turnauksen välierissä. Koronatesti näytti sen jälkeen positiivista, eikä Axelsen pelannut finaalia. Vaihtoehtoja oli kaksi:

– Joko jäisin Kiovaan kahdeksi viikoksi karanteeniin tai hoitaisin itseni omilla rahoillani kotiin.

Lue lisää: Huippupelaaja sai koronan ja teki rajun ratkaisun – sulkeutui erityistelttaan ja matkasi ambulanssilennolla kotiin: ”Maksoin kaiken itse”

Axelsen päätyi jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Hän tilasi itselleen ambulanssilennon ja matkasi happiteltassa Kööpenhaminaan toipumaan. Olympiavoittaja kertoo hetken laskutoimituksen jälkeen, että lento maksoi noin 20 000 euroa.

– En usko, että olisin nyt olympiavoittaja, jos en olisi tehnyt sitä ratkaisua. Oli erittäin tärkeää mentaalisesti ja fyysisesti päästä silloin pois Ukrainasta ja läheisten luokse. Lento tuntuu jälkikäteen elämäni fiksuimmalta investoinnilta.

Japanin supertähti ja maailmanrankingin ykkönen Kento Momota oli ennen Tokion kisoja voittanut Viktor Axelsenin 14 kertaa 15:stä, mutta jämähti olympiaturnauksessa sensaatiomaisesti jo alkulohkoonsa.

Axelsen pääsi koronasta vähällä ja palasi nopeasti harjoittelun pariin.

Jo 17-vuotiaana ammattilaisuransa aloittanut mailataituri on harjoitellut pääasiassa Kööpenhaminan Bröndbyssä Tanskan maajoukkueen kivikovassa treeniympäristössä. Jatkossa hän asuu osan vuodesta Dubaissa, jossa harjoitteli jo Sudirman Cupia varten.

Olympiavoittajan ja maailmanrankingin kakkosen ei ole vaikea saada luokseen laadukasta harjoitusseuraa. Ylellisen NAS Sports Complexin tiloissa ovat suorituskykyään kehittäneet myös mm. Cristiano Ronaldo, Paul Pogba sekä Mo Salah.

Tanskalaista tähtiurheilijaa onkin vaikea haastatella ottamatta puheeksi jalkapalloilua eli viime kesän EM-kisojen ottelua Tanska–Suomi, jossa sydänkohtauksen saanut Christian Eriksen tuupertui ja oli kuolla kentälle. Axelsen kuuluu vieläpä Eriksenin kaveripiiriin.

– Olimme isäni syntymäpäiväillallisella ja katselimme ottelua. Shokki on liian lievä sana kuvaamaan tunnelmiamme. Epätietoisuus tuntui murskaavalta.

Axelsen haluaa vielä kuukausia dramaattisen ottelun jälkeen kiittää suomalaiskannattajien reaktioita tapahtuneeseen.

– Vierasfanit ja Suomen joukkue käyttäytyivät erittäin tyylikkäästi ja ansaitsivat kaikki Tanskassa saamansa tyylipisteet.

Suomen Kalle Koljonen kohtasi Viktor Axelsenin tämän vuoden arvokisoissa sekä EM-kisoissa keväällä että Tokion olympiakisoissa. Axelsen löi EM-kolmosen molemmilla kerroilla. Sudirman Cupissa Suomi ja Tanska ovat eri alkulohkoissa.

Sulkapalloa enemmän seuraavat ovat huomanneet, että Axelsenin kielivalikoimaan kuuluu mandariinikiina. Hän on antanut jopa Kiinan valtion-tv:lle haastatteluja kiinaksi.

– Lopetin koulunkäynnin 17-vuotiaana, mutta olen halunnut huippu-urheilun ohessa stimuloida aivojani. Otin aluksi yksityistunteja Kööpenhaminassa. Sen jälkeen olen saanut säännöllistä verkko-opetusta.

Axelsen ei peittele viikunanlehdillä sitä, että kieliopintoja siivittävät myös kaupalliset tavoitteet. Sulkapallo on Kiinassa valtavan suosittu urheilulaji, joka kiinnostaa suuria sponsoreita.

– Kaupalliset mahdollisuudet ovat ilman muuta motivoineet kieliopintoja. Olisi älyllisesti epärehellistä väittää, että en haluaisi tehdä sulkapallon avulla myös rahaa. Mutta jos haluan pelata vielä pitkän uran, joudun käyttämään siitä merkittävän osan oman suorituskykyni ja palautumiseni varmistamiseksi.

Fakta

Viktor Axelsen

  • Syntynyt 4.10. 1994 Odensessa, 27-vuotias. Puoliso Natalia Koch Rode, jonka kanssa lokakuussa vuoden täyttävä tytär.

  • Pituus 194 cm.

  • Asuu Dubaissa ja Kööpenhaminassa. Aloitti sulkapallon 6-vuotiaana, nousi Tanskan maajoukkueeseen 17-vuotiaana.

  • Saavutuksia: kaksinpelin olympiakulta 2021, -pronssi 2016. MM-kulta 2017, -pronssi 2014. EM-kisoissa kaksi kultaa, yksi hopea, kolme pronssia. Sudirman Cupissa yksi pronssi. Lisäksi useita arvokisamitaleita joukkuekilpailuissa. Korkeimman tason GP-turnauksissa viisi voittoa.

  • Maailmantilastossa 2. sijalla, parhaimmillaan (2017) ykkösenä. Ammattilaisena 534 ottelua, joista 399 voittoa. Ansainnut sulkapalloilijana sponsoreilta ja palkintorahoina miljoonia euroja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?