Suomalaisen huippuhiihtäjän mystinen päätös hämmästyttää: ”Tiimi yllätettiin housut nilkoissa”

Pitkien matkojen eliittiin nousseen Ari Luusuan lopettaminen tuli hänen tiimilleen ja suksisponsorilleen kuin salama kirkkaalta taivaalta. Miehen toimintaa kummasteltiin koko kesä.

Ari Luusuan lopettamisilmoitus löi ällikällä sekä hänen tiiminsä että päätukijansa.

Vaikka lumentuloon on vielä aikaa, kauden ensimmäinen kova hiihtouutinen paukahti jo tämän viikon tiistaina, kun ylipitkien matkojen Ski Classics -kiertueen huipputekijöihin kuulunut Ari Luusua, 33, yllättäen ilmoitti Instagramissa lopettavansa.

Syyksi Ski Classics -kiertueelle vielä suhteellisen nuori urheilija ilmoitti ”urheilua suuremmat asiat”, joihin kuuluvat ainakin tuore perheenlisäys sekä päättyvän harjoituskauden sairastelut.

Luusualta diagnosoitiin myös keliakia pari vuotta sitten. Tämän enempää Luusua ei ole urheilupiirejä hämmästyttänyttä ratkaisuaan availlut.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan mies oli vielä pari viikkoa ennen Instagram-päivitystään keskustellut suksimerkkinsä Fischerin maahantuojan, sopimuskumppaninsa Vauhti Speed Oy:n kanssa alkavan kauden suksikalustosta.

Keskusteluissa ei ainakaan yhtiön käsityksen mukaan mitenkään tullut esille, että ura olisi loppumassa.

Vauhti Speed Oy:n Fischer-tuotepäällikkö Jenna Laukkanen kommentoi asiaa näin:

– Arin lopettamisilmoitus yllätti meidätkin täysin. Olimme ilman muuta siinä käsityksessä, että ura jatkuu. Emme ole olleet lopettamisilmoituksen jälkeen toisiimme yhteydessä, mutta varmasti lähiaikoina olemme.

Vauhti Speed Oy omistaa merkittävän osan Luusuan hallussa olevasta suksikalustosta.

Vuonna 2011 nuori Ari Luusua sijoittui Vuokatin Skandinavia-cupissa kolmanneksi hänelle epätyypillisesti vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä.

– Arista tuli niin kova tekijä Ski Classicsissa, että sarjan seuranta ja kiinnostavuus Suomessa kasvoivat selvästi. Sellaisella on merkitystä ihan suksien kuluttajamarkkinoillakin. Silläkin lailla harmittava asia, mutta Arille kaikkea hyvää jatkoon, Laukkanen kommentoi.

Luusuan uraa läheltä seuranneille jo päättynyt kesä jätti paljon kysymysmerkkejä. Lappilaisen oletettiin laittavan kaiken peliin saatuaan viime kauden jälkeen unelmasopimuksen ruotsalaiseen kestävyyshiihtotiimiin: Team Eksjöhusiin.

Luusuan piti kesän aikana valmistautumismielessä kilpailla esimerkiksi kahdessa suuressa rullahiihtotapahtumassa Norjassa, mutta hän ei ilmestynyt viivalle.

Hänen harjoitteluaan ovat kiinnostuneet voineet seurata Strava-nimisestä palveluapplikaatiosta, mutta sinne ei heinäkuun 9. päivän jälkeen enää tullut uusia merkintöjä.

Myös Kansainvälisen hiihtoliiton sivuilla Luusuan status on nyt Not active eli ”lopettanut”.

Team Eksjöhusin urheilutoimenjohtaja Espen Träldal kertoo olleensa yhtä hämmästynyt kuin muutkin.

Lue lisää: Hiihdon katastrofikisalla tuhoisat seuraukset – Ari Luusua kertoo -25 asteen pakkaspainajaisesta: ”Kipu oli aivan järkyttävä”

– Tiimi yllätettiin housut nilkoissa. Tiesimme Arin terveyshaasteiden aiheuttaneen harjoituskaudella hieman motivaatio-ongelmia, mutta oletimme hänen pääsevän niistä yli. Hän oli iso osa palapeliämme, ja olimme valmiita satsaamaan häneen, mutta emme tietenkään tarvitse hiihtäjiä, jotka eivät ole mukana 100-prosenttisella motivaatiolla.

Lue lisää: Ari Luusua hiihti komeasti palkintopallille 100 kilometrin kilpailussa Ruotsissa

Träldal haluaa korostaa, etteivät tiimi ja Luusua eroa minkäänlaisissa vihoissa.

Tallin päärahoittaja ja nimisponsori, ruotsalainen talotehdas Eksjöhus haki aiemmin Vltava Fund Ski Teamissä hiihtäneen Luusuan rekrytoinnista pontta Suomen tiukasti kilpailluille talomarkkinoille.

Uransa alkuaikoina perinteisen hiihtotavan sprintteriksi ja vahvaksi tasatyöntäjäksi profiloitunut Luusua edusti Suomea maailmancupeissa 2011–2019, muttei koskaan arvokisoissa. Parhaimmillaan hän oli maailmancupin osakilpailussa yhdeksäs, marraskuussa 2016 Rukan sprintissä.

Lue lisää: Ari Luusua harjoittelee eniten suomalaisista ammattihiihtäjistä – ”En ole koskaan nähnyt kenenkään vetävän yhtä hulluja treenimääriä”

Viime vuosina jopa yli tuhat tuntia vuodessa harjoitellut Luusua voitti sprintin SM-kultaa vielä keväällä 2018 ja kilpaili viimeisen kerran maailmancupissa Viron Otepään 15 kilometrillä tammikuussa 2019.

Valmennusjohdon toimintaan arvokisanäyttöpaikkojen jakamisessa ja maajoukkuevalinnoissa kypsynyt urheilija siirsi panostuksensa Ski Classicsin puolelle ja sijoittui jo kevättalvella 2019 Tshekin Jizerska-kilpailussa kolmanneksi.

Ari Luusuaa viime vuodet valmentaneen Pekka Vähäsöyringin mukaan urheilija pallotteli lopettamisajatusta jo vuosi sitten.

Viime kevään tulokset olivat jo niin kovia, että Luusua asemoi itsensä kiertueen valioiden sekaan. 90-kilometrisen Vasaloppetin viides sija oli paras suomalaismiehen veto länsinaapurin klassikkotapahtumassa 40 vuoteen. Årefjällsloppetin 100 kilometrin tasatyöntöraadanta toi maaliskuun lopussa peräti kolmanteen sijan.

Kauteen mahtui myös kova koettelemus, kun Luusua tammikuussa kuului Sveitsin La Diagonelassa isoon varpaansa pahasti palelluttaneeseen hiihtäjäjoukkoon. Kilpailu pukattiin suorastaan vastuuttomasti rajussa 25–28 asteen pakkasessa.

Lue lisää: Pekka Vähäsöyrinki kritisoi jyrkästi hiihdon maajoukkuevalintoja – ”Oikeusmurha”

Luusuaa viime vuodet valmentanut, legendaarinen Pekka Vähäsöyrinki kertoi Ilta-Sanomille olleensa Luusuan ratkaisusta huomattavasti vähemmän yllättynyt kuin useimmat muut.

– Harmi juttu sikäli, että korvaajan löytäminen Suomesta on tosi vaikeaa.

Vähäsöyrinki sanoi, että lopettamisesta tuli puhetta jo vuosi sitten.

– Arin vaimo odotti silloin lasta, ja Ari pallotteli lopettamisajatuksella. Kun sitten varpaat paleltuivat pahasti Sveitsissä tammikuussa, hän heti sen jälkeen sanoi minulle laittavansa uran keväällä pakettiin. Ilmeisesti siis sekin vaikutti ratkaisuun.

Ex-päävalmentajan mukaan kevät käänsi vielä Luusuan päätä jatkamisen suuntaan, mihin tietysti vaikutti viime kauden erinomainen menestys.

– Arilla oli siinä vielä intoa, mutta perheenlisäys painoi vaakakupissa enemmän. Ymmärrän ratkaisun hyvin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?