Video: Nyt tuli uudet, komeat naisten pohjat! Viivi Lehikoinen, 22, antoi kaikkensa Malminkartanon portaissa - Urheilu - Ilta-Sanomat

Video: Nyt tuli uudet, komeat naisten pohjat! Viivi Lehikoinen, 22, antoi kaikkensa Malminkartanon portaissa

Huippuaituri Viivi Lehikoinen näytti miten porras paukkuu, kun kilpajuoksija taistelee maitohappoa vastaan.

18.9. 6:57

Malminkartanon kuntoilupyhättö sai uuden valtiattaren.

Tokion olympiakisoissa 400 metrin aidoissa Suomea edustanut Viivi Lehikoinen tempaisi portaiden ennätyslukemiksi 1.09,60.

Aika on lähes kolme sekuntia nopeampi kuin maajoukkuehiihtäjä Laura Monosen juoksema vanhojen portaiden naisten ennätys 1.12,58.

Lehikoisen ennätys jäi vain reilun puoli sekuntia suunnistuksen maailmanmestarin Mårten Boströmin uusien portaiden miesten kärkiajasta: 1.09,28.

Lue lisää: Maailmanmestari nousi Malminkartanon portaat kuuden vuoden tauon jälkeen – kuntoilu­paratiisin jätti­suosio veti nöyräksi

ISTV:n drone ja otsakamera (GoPro) kuvasivat upean videon Viivi Lehikoisen tiukasta vedosta, ja maitohappohyökkäyksestä. Video on artikkelin pääkuvana.

– Rankka suoritus, mutta onneksi se on nyt ohi, 22-vuotias juoksija huokaisi pikapalautumisen jälkeen.

Viivi Lehikoinen palautui nopeasti ennätysvedostaan.

Ei puhettakaan, etteikö Lehikoinen olisi saanut revityksi koneestaan kaikkea irti.

– Oli aika hilkulla pääsinkö maaliin, olin niin puhki. Kyllä kaikki tuli annettua portaisiin tänään, hän ihmetteli haasteen kovuutta.

Aituri lähti liikkeelle sulavan tehokkaasti, jäntevät lihakset pumppasivat hänet kevyesti ensimmäisen tasanteen yli. Alkuosuus sujahti 15 sekunnissa.

Totuuden hetki koitti toisen tasanteen jälkeen (väliaika 36 sekuntia), kun reidet alkoivat huutaa hoosiannaa.

– Viimeinen pätkä oli niin rankka, että ei ”nelkulla” tule sellaisia happoja. Happo jymähti reisiin.

Lehikoinen arveli 347 portaan nousun passaavan hyvin varttimailerin ja aitajuoksijan ominaisuuksiin. Silti hän tunnusti olevansa pettynyt aikaansa.

– Uskon, että joku rikkoo sen.

– Katsotaan uskaltaako joku lähteä portaisiin. Minua ei välttämättä enää täällä nähdä, hän naurahti lopuksi.

Viivi Lehikoinen ja Britannian Meghan Beesley Tokion olympiakisojen 400 metrin aitojen alkuerässä.

Junioritähtenä loistanut Viivi Lehikoinen nousi viimeistään tänä kesänä Suomen harvalukuiseen yleisurheilueliittiin.

Hän juoksi 400 metrin aidoissa ennätyksensä 55,42, joka uupuu enää vajaan sekunnin Tuija Helanderin vuonna 1987 juoksemasta SE:stä 54,62.

– Nyt pääsen nauttimaan kuukauden harjoitustauosta. Sen jälkeen alkaa kova valmistautuminen ensi kauteen ja uusiin ennätyksiin, HIFK-Friidrotin juoksija sanoi.

ISTV:n ennätyskoe on yksinkertainen: portaat juostaan ylös mahdollisimman nopeasti. Dronekamera todistaa suorituksen ja mittaa ajan.

Starttaajan toinen jalka on ensimmäisellä portaalla. Maali on viimeisen portaan jälkeen jalan osuessa hiekalle.

Juoksuaskeleen pituus on vapaavalintainen. Viivi Lehikoinen jätti yhden portaan väliin ja ponnisti joka toiselta lähes loppuun saakka.

Ensimmäiselle tasanteelle on 101 porrasta. Toiselle tasanteelle 222. Viimeinen porras on 347:s.

Matkan pituus on 147 metriä, noustava korkeus 56 metriä.

Malminkartanon uusien ja vanhojen portaiden ennätysaikojen vertailu on vaikeaa, vaikka ensimmäisen ja viimeisen askelman paikka on pysynyt samana.

Uusia portaita on 79 kpl vähemmän kuin entisiä (426 kpl - 347 kpl). Uudet ovat hieman harvemmassa ja niiden väli pysyy tasaisena.

347 porrasta johtavat Malminkartanonhuipulle. Se on Helsingin korkein kohta, 91 metriä merenpinnan yläpuolella.

Helsingin kaupunki toteutti komean kulttuuriteon uusimalla Malminkartanon kuntoilupyhätön portaat tänä kesänä. Vanhat, useaan kertaan kunnostetut, mutta pahoin rapistuneet, olivat peräisin jo 1990-luvulta.

Uusissa portaissa on reilusti leveyttä ja niissä on kaiteet molemmilla puolilla. Turvallisempina ne palvelevat paremmin kuntoilijajoukkoja, jotka kasvavat sankoiksi varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin.

Juttua muokattu kello 10.30: korjattu Lehikoisen ennätysajaksi 1.09,60. Alkuperäisessä jutussa oli virheellisesti 1.10,60.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?