Taleban ei aio sallia naisten urheilua – tässä syy - Urheilu - Ilta-Sanomat

Taleban ei aio sallia naisten urheilua – näin äärijärjestön puhemies perustelee kieltoa

Myös marraskuulle suunniteltu miesten krikettiottelu Australian ja Afganistanin välillä on vaakalaudalla.

Afganistanin Zakia Khudadadi pääsi kuin pääsikin osallistumaan Tokion paralympialaisiin. Nyt Taleban aikoo kieltää afgaaninaisilta urheilun.

9.9. 8:43

Äärijärjestö Taleban on hallinnut Afganistania elokuun puolivälistä lähtien. Talebanin otettua vallan näytti siltä, että afganistanilaisten Zakia Khudadadin ja Hossain Rasoulin unelma osallistumisesta paralympialaisiin haihtui lähes kirjaimellisesti savuna ilmaan.

Khudadadi ja Rasouli pääsivät kuitenkin mukaan Tokion kisoihin, kun kaksikko oli ensin paennut Ranskaan ja viettänyt kisoja edeltävän viikon Pariisissa Ranskan urheiluministeriön harjoituskeskuksessa.

Taekwondoka Khudadadista tuli ensimmäinen koskaan paralympialaisissa kilpaillut afgaaninainen.

Hossain Rasouli ja Zakia Khudadadi kantoivat Afganistanin lippua Tokion paralympialaisten päättäjäisissä.

Nyt Afganistanin naisurheilijoilla on kuitenkin tiedossa kovat ajat. Talebanin puhemies Ahmadullah Wasiq on kertonut australialaiselle SBS:lle, että naisten ei sallita harrastaa urheilua äärijärjestön hallitsemassa maassa.

Australian ja Afganistanin miesten maajoukkueiden välille on suunniteltu ystävyysottelua, joka on määrä pelata Australian Hobartissa marraskuussa. SBS sai ”Talebanin kulttuuritoimikunnan” päälliköksi esitellyltä Wasiqilta haastattelun, jossa tältä kysyttiin myös naisten krikettijoukkueen kohtalosta.

Afganistanin krikettiliitto oli viime marraskuussa tehnyt sopimukset 25 naispuolisen krikettipelaajan kanssa ja maksanut näille pelaamisesta.

Tälle tulee nyt Wasiqin mukaan loppu.

– En usko, että naisten sallitaan pelata krikettiä, koska naisten ei ole välttämätöntä pelata krikettiä, Wasiq perusteli SBS:n mukaan.

Wasiqin mukaan islam sallii naisten käydä ulkona hoitamassa perustarpeita, kuten ruokaostoksia. Urheilu ei Wasiqin mukaan kuitenkaan kuulu perustarpeisiin.

Merkittävin syy kiellolle on Wasiqin mukaan se, että pelatessa naisista näkyisi kehon osia, jotka eivät islamin mukaan saa näkyä.

– Kriketissä voisi tulla tilanteita, joissa heidän kasvonsa ja vartalonsa ei ole peitetty. Islam ei salli naisten näkyvän tällä tavalla, Wasiq sanoi.

– Mediassa on valokuvia ja videoita, joita ihmiset katsovat. Islam ja islamilainen emiraatti eivät salli naisten pelata krikettiä tai harrastaa mitään muutakaan urheilua, jossa he voisivat altistua tällaiselle, perustelu jatkui.

Myös Afganistanin miesten krikettimaajoukkueen ottelu Australiaa vastaan on vaarassa. Kuvassa Afghanistanin Noor Ali Zadran lyömässä Lontoossa kesällä 2017 pelatussa ottelussa.

Australian urheiluministeri Richard Colbeck pitää Talebanin päätöstä erittäin huolestuttavana.

– Naisten jättäminen minkään tasoisen urheilun ulkopuolelle ei ole hyväksyttävää, Colbeck sanoi SBS:lle.

Myös suunnitellun miesten ottelun pelaaminen on nykytilanteessa vaakalaudalla.

– Olemme taistelleet uskontomme puolesta, jotta islamin sääntöjä noudatettaisiin. Emme jousta islamilaisista arvoista, vaikka se aiheuttaisi vastareaktioita. Emme hylkää sääntöjämme, jos tämän ottelun toteutuminen aiheuttaa haasteita tai ongelmia, Wasiq sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?