100 metrin hopeaa! Toni Piispasesta paralympialaisten tuplamitalisti – ”Ihan älyttömän huikea kausi” - Urheilu - Ilta-Sanomat

100 metrin hopeaa! Toni Piispasesta paralympialaisten tuplamitalisti – ”Ihan älyttömän huikea kausi”

Toni Piispanen oli kakkonen T51-luokan 100 metrillä.

Toni Piispanen voitti Tokiossa jo aiemmin paralympiakultaa 200 metriltä.

3.9. 15:01 | Päivitetty 3.9. 15:17

SUOMEN Toni Piispanen, 45, saavutti hopeaa Tokion paralympialaisissa T51-luokassa ratakelauksen 100 metrillä.

Voittoon uudella paralympiaennätyksellä 20,33 kelasi Belgian Peter Genyn. Piispasen aika oli 20,68.

Piispanen voitti paralympiakultaa tiistaina, kun hän oli ykkönen 200 metrillä. Piispasen 200 metrin aika 36,81 oli uusi paralympiaennätys. Silloin Genyn jäi kakkoseksi.

Piispaselle paralympiamitali on kolmas. Hänen ensimmäinen mitalinsa tuli Lontoossa 2012, kun hän oli ykkönen 200 metrillä.

Piispanen kertoi 100 metrin kisan jälkeen Ylen haastattelussa, että sadekeli laittoi suunnitelmat uusiksi.

– Tosi tyytyväinen olen. Aika haastava keli oli, kun tuli vettä. Vesikeli on aina hankala kelaajille, mutta olen tosi tyytyväinen, että sain tämän suorituksen.

– Kelauskehän ja hanskojen välistä lähtee kitka, siitä tulee vähän vesiliirtoa. Tänä kesänä ei ole satanut paljon, mutta viime kesästä kuitenkin päästy eteenpäin, Piispanen kuvaili vaikeuksiaan kelata sadesäässä.

Vesikeli yllätti kokeneen kelaajan, sillä vielä harjoituskentällä sää oli mainio.

– Harkkakentällä oli superhyvä meininki ja fiilis. Calling roomissa huomasin, että tulee vettä, niin piti asennoitua vähän eri tavalla. Kovin räjähtävää lähtöä ei voinut ottaa.

Tuplakultakin oli lähellä, mutta kokonaisuutena kausi on ollut Piispaselle jättimenestys.

– Tosi kivalta tuntuu, ihan älyttömän huikea kausi. ME 200 metrillä, paralympiakultaa 200 metrillä ja hopeaa 100 metrillä, niin huhhuh.

Toni Piispanen voitti jo aiemmin Tokiossa 200 metrin kultaa T51-luokassa.

Piispanen kilpailee parayleisurheilussa vammaluokassa T51. Luokassa T51 urheilevalla selkäydinvamma on korkeammalla nikamatasolla, eli toimintakyky on alhaisempi, kuin esimerkiksi T54-vammaluokan urheilijalla.

Piispasen 100 metrin hopeamitali on Suomelle Tokion paralympialaisten viides. Leo-Pekka Tähti otti T54-luokan hopeaa 100 metriltä, kuten teki myös Amanda Kotaja. Mitalitilin avasi Marjaana Heikkinen, joka heitti pronssille F34-luokan keihäänheitossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?