Uutuuskirja: Junioreja yritettiin käännyttää helluntailaisiksi – Mika Poutala kiistää nyt Pekka Koskelan rajut väitteet - Urheilu - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: Junioreja yritettiin käännyttää helluntailaisiksi – Mika Poutala kiistää nyt Pekka Koskelan rajut väitteet

Mika Poutala kiistää ehdottomasti Pekka Koskelan tuoreessa elämäkerrassa esittämän väitteen helluntaiuskon tuputtamisesta.

Mika Poutala (vas.) ei ymmärrä Pekka Koskelan (oik.) elämäkertakirjassaan laukomia väitteitä.

16.8. 6:19

Pikaluistelijat Pekka Koskela ja Mika Poutala kuuluvat Suomen huippu-urheilun lähihistorian kovimpiin tekijöihin. Poutala, 38, oli kahdesti olympia­kisoissa silmän­räpäyksen päässä mitalista, ikätoveri Koskela saavutti mm. neljä MM-mitalia ja luisteli 1 000 metrin ME-ajan. Kumpikin lopetti aktiivi­uransa keväällä 2018.

Poutalan elämästä ja urasta on ilmestynyt jo kaksikin kirjaa, ja nyt myös Koskela on saanut omansa. Iltalehden urheilu­toimittajan Riku Korkin kirjoittama Jäätävä kone (Tammi) ilmestyy tiistaina.

Minkäänlaiseksi sydänystävyydeksi kovassa kilpailu­tilanteessa olleen kaksikon työsuhde ei koskaan syventynyt, mihin vaikuttivat useat asiat.

Koskelan Seinäjoki ja Poutalan Helsinki olivat lajin sisällä ajoittain tukka­­nuottasilla, ja miesten luonteet poikkesivat toisistaan merkittävästi. Poutala oli yltiö­sosiaalinen energia­pesäke, Koskela jäyhempää etelä­pohjalaista sorttia.

Pekka Koskela (vas.) ja Mika Poutala hymyilivät yhteiskuvissa, mutta kameroiden katveessa yhteiselo ei aina ollut auvoista.

Lajissa merkitsi harvinaisen pitkään myös poliittinen tausta: Koskela kertoo kirjassa kokeneensa, että Poutalan edustaman Työväen urheiluliiton ja hänen edustamansa Luisteluliiton välillä vedettiin köyttä pitkälle 2010-luvulle. Lisäksi Poutalan valmentaja Janne Hänninen oli Koskelan koti­mainen pää­vastustaja uran alussa.

– Poutalalle piti tehdä kaikki kaksi kertaa niin hyvin kuin Pekalle, jotta työrauha säilyi, kuvailee kirjassa Luistelu­liiton valmennus­päällikkönä työskennellyt Pasi Koskela, Pekka Koskelan veli.

Lue lisää: Pikaluistelun ME-mies Pekka Koskela rakentaa harjoittelu­työkalua keihään­heittoon – nykyiset analyysit ”kuin kertoisi autosta pelkän värin”

Kaksikon luistimenterät menivät reissuilla ristiin useita kertoja, mutta Pekka Koskela nostaa kirjassa esiin yhden erityisen hyvin muistamansa tapauksen taka­vuosien harjoitus­leiriltä. Poutala on vakaumuksellinen kristitty, syvässä uskossa ja helsinkiläisen helluntai­seurakunnan jäsen. Hän on aina puhunut näistä teemoista julkisuudessa hyvin avoimesti.

Mika Poutala haki apua ylhäältä ennen uransa toiseksi viimeistä olympiastarttia. Hän sijoittui 2018 Pyeongchangissa 500 metrillä 4:nneksi vain 0,03 sekuntia Kiinan Gao Tinguyn perässä.

Uskonasioihin maallisesti suhtautuva Koskela kertoo kirjassa, miten leirillä katsoi Poutalan yrittävän käännyttää urheilijoita, joista nuorimmat olivat 12-vuotiaita. Seinäjokinen otti kierroksia.

Lue lisää: Näky kuin suoraan Kummelista – Suomen olympiakonkari muistelee: ”En pystynyt puristamaan perseellä”

– Silloin jouduin komentamaan Mikaa, että tähän vedetään raja. On hyvin kyseen­alaista, että herkässä murros­vaiheessa oleville puhutaan tuollaisia, kun vanhemmat eivät ole paikalla. Mä tulen tähän juttelemaan ja ystävystymään. Samalla tavoitteena on, että susta tulee helluntai­kirkon jäsen, Koskela tilittää uutuus­kirjassa.

Hänen mukaansa Poutala ei reagoinut palautteeseen.

Lue lisää: Pekka Koskela hyvästeli 500 metriä olympiaradalla – ”Vähän haikea fiilinki”

– Ilmeestä huomasi, että nyt hän kärähti. Sen jälkeen Mika putsasi hommaa ainakin virallisesti, mutta olen kuullut, että raamattuja on viety myöhemminkin urheilijoiden yöpöydälle.

Kausi 2009–2010 oli Pekka Koskelalle terveys- ja välinemurheiden vuoksi raskas ja ”huipentui” heikkoon tulokseen Vancouverin olympiajäällä.

Ilta-Sanomat välitti nämä kirjan osat Poutalalle, joka luettuaan tekstin kertoi olevansa hämmentynyt.

– Aika hurja väite. Ei ole tietoa asiasta tai tapahtumasta, johon Pekka viittaa. Uskon, että asiaa voi kysyä keneltä tahansa luistelijalta ja saa saman vastauksen. Eli en ole yrittänyt käännyttää ketään, Poutala vastaa.

– Haluan myös korostaa, että olen kyllä yksittäisen helluntai­seurakunnan jäsen, mutta en ole helluntai­kirkon jäsen. Ne ovat kaksi eri asiaa.

Poutala kertoi, ettei ole Koskelan elämäkerran teko­vaiheessa ollut mitenkään tietoinen kirjan tulevasta sisällöstä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?