Sami Itani paljastaa pitkään salaamansa suuren päätöksen: ”Muu olisi rintamakarkuruutta”

Rohkeista puheenvuoroistaan tunnettu Sami Itani, 34, on päättänyt hakea jatkokautta Urheiluliiton puheenjohtajana. Itani katsoo työnsä vielä keskeneräiseksi.

Sami Itani (oik.) valittiin Urheiluliiton puheenjohtajaksi marraskuussa 2018. Vasemmalla Itanin edeltäjä Vesa Harmaakorpi.

Sami Itani ei ole jättänyt ketään kylmäksi 1.1. 2019 alkaneella puheen­johtaja­kaudellaan Suomen urheiluliitossa. Kauppa­tieteiden tohtori ja entinen edustustason 10-ottelija on mm. arvostellut voimakkaasti urheilun riippuvuutta Veikkauksen osin peliongelmaisilta tulevasta rahoituksesta, esittänyt nykymuotoisia olympiakisoja lakkautettaviksi ja jäänyt pois Qatarissa 2019 pidetyistä yleisurheilun MM-kisoista maan ihmis­oikeus­tilanteen vuoksi.

Tällainen puhe on suomalaiselta urheilun luottamus­johtajalta äärimmäisen harvinaista. Yleisin veikkaus onkin ollut, ettei Itani, 34, hakisi jatkoa puheen­johtajuuteensa, kun Urheiluliiton liitto­valtuusto marraskuussa kokoontuu valitsemaan uutta hallitusta ja hallituksen puheen­johtajaa.

Itani on tähän asti vastannut uteluihin systemaattisesti, että palaa asiaan Tokion olympia­kisojen jälkeen.

Sami Itani lopetti 10-ottelu-uransa Porin Kalevan kisoissa 2015, mistä hyvästä kollegat uittivat hänet vesihaudassa. Itani edusti Suomea Helsingin EM-kisoissa 2012.

Hän kommentoi jatkosuunnitelmiaan keskiviikkona Ilta-Sanomille:

– Kumpikin vaihtoehto on ollut aidosti tiskissä. Tässä suomalaisessa keskustelu­ilmapiirissä ymmärrän, jos rohkeiksi katsotuista puheen­vuoroistani on tulkittu, että olen vetäytyvä rampa ankka.

Totuus on kuitenkin toinen:

– Olen ilmoittanut liitto­valtuuston ehdolle­pano­toimikunnalle, että olen käytettävissä kolmi­vuotiselle jatko­kaudelle. Toivon, että saadaan useita ehdokkaita, hyvä rehti kilpailu ja laadukas keskustelu suomalaisesta yleisurheilusta, Itani totesi.

Lue lisää: Kesätöistä 3,5 vuodessa 130 miljoonan euron tulosvastuuseen – toimitusjohtaja Sami Itani, 33, räjäytti vaietun totuuden Veikkauksen rahoista

Itani on puheenjohtajana saanut urheilijoiden, valmentajien ja liiton operatiivisen henkilö­kunnan vahvan tuen. Oppositiota on löytynyt lähinnä konservatiivisimmista luottamus­henkilö­piireistä.

Itani ei esimerkiksi antanut valtiomies­kohtelua liitto­valtuustolle, kun se marraskuussa 2019 ei valinnut ehdolla ollutta Tero Pitkämäkeä liiton hallitukseen huippu-urheilun osaajaksi.

– Berliinin EM-kisojen (2018) jälkeen on tapahtunut hyviä asioita useilla sektoreilla: taloudessa, toiminnassa, henkilöstössä, toiminta­kulttuurissa. Mutta katsoin, että haluan olla auttamassa kehitystä eteenpäin vielä toisen kolme­vuotis­kauden. Olisin kokenut muunlaisen valinnan rintama­karkuruudeksi.

Lue lisää: Sami Itani lataa Hesarissa – olympialaiset peruttava: ”Ruumiillistavat ahneutta, näköalattomuutta ja välinpitämättömyyttä”

Itani haluaa, että yleisurheilu on jatkossakin edullinen, turvallinen ja sata­prosenttisen tasa-arvoinen laji kaikille, jotka haluavat mukaan. Talous­tilanne sallii nyt myös huippu-urheilun voimakkaamman resurssoinnin. Itani myöntää, ettei Urheiluliiton puheen­johtajana välttämättä ole lainkaan hassumpaa, kun Münchenissä ensi kesänä kilpaillaan EM-mitaleista.

Sami Itani ehdotti Tokion olympiakisojen alla Helsingin Sanomissa nykymuotoisia olympiakisoja lakkautettaviksi. Hän korostaa kuitenkin, että jokainen nuori urheilija on vapaa haaveilemaan vaikka samasta kuin Jakob Ingebrigtsen, joka Tokiossa voitti 20-vuotiaana 1500 metrin juoksun.

– Berliinissä mitalit eivät olleet oikein realismia. Suomi on viimeksi saavuttanut neljä EM-mitalia Ateenassa 1982 (puolimaileri Jorma Härkönen, aituri Arto Bryggare ja kestävyys­juoksija Martti Vainio pronssia, kävelijä Reima Salonen kultaa). Münchenissä tuollainen määrä on realismia, mikä kertoo hienosti oikeasta suunnastamme.

Viime helmikuussa Adecco Finland Oy:n toimitus­johtajan paikalta irtisanoutunut Itani lupaa Urheiluliiton omaan varain­hankintaan liittyen lähiaikoina ”merkittäviä hyviä uutisia”.

Yhdysvalloissa tohtoriksi väitellyt Itani on muutosta pelkäämätön ja nopeasti reagoiva urheilu­johtaja.

– Haluan, että yleisurheilun kaltainen iso suunnan­näyttäjä­laji on Suomessa progressiivinen edellä­kävijä. Maailma menee siihen suuntaan, että meidän ehdottomasti kannattaa olla sellainen.

Lue lisää: Krystsina Tsimanouskajan kohtalo ei yllätä Sami Itania, jonka ystävä on kohdannut sortoa maassa: ”Brutaalia, miten kansalais­aktivisteja kohdellaan”

Menossa olevan kautensa lopussa ja mahdollisella jatko­kaudellaan Itani haluaisi perata Urheiluliiton organisaatiota.

– Seurat omistavat liiton, ja niissä tehdään tärkein työ. Seurojen ja Urheiluliiton hallituksen välillä on kolme byrokraattista kerrosta eli piirit, alue­johto­kunnat ja liitto­valtuusto. Organisaation tulisi olla huomattavasti ketterämpi ja seurojen suorassa kontaktissa hallitukseen. Muutama iso liitto on jo karsinut organisaatiostaan väliportaita hyvin tuloksin.

Urheilijoita Itani kehottaa järjestäytymään ja tulemaan joukko­voimalla mukaan liiton päätöksen­tekoon:

– Sitä kehitystä pitäisi voida tukea Yleisurheilun Tuki -säätiöstä (Urheiluliiton tukisäätiö, jonka pääoma noin 8,7 miljoonaa euroa) vaikka sitten sääntö­muutoksella. Säätiö on tarkoitettu suomalaisen yleis­urheilun kehittämiseen, ja urheilijoiden tuominen mukaan aktiiviseen päätöksen­tekoon täyttää nähdäkseni kirkkaasti kriteerit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?