Olympiatuomio: Kuka olisi ikinä uskonut tätä Wilma Murrosta, 23? Kaksi asiaa mahdollisti suomalaisyllätyksen ”mielipuolisessa systeemissä” - Urheilu - Ilta-Sanomat

Olympiatuomio: Kuka olisi ikinä uskonut tätä Wilma Murrosta, 23? Kaksi asiaa mahdollisti suomalais­yllätyksen ”mielipuolisessa systeemissä”

Ilta-Sanomien olympiatuomio käy läpi Tokion torstain isoimmat puheenaiheet.

5.8. 18:45

ILTA-SANOMIEN olympiatuomio niputtaa torstain suurimmat puheenaiheet. Raadissa Tokiosta kisoja raportoivat toimittajat Rami Tuisku ja Marko Lempinen sekä Suomesta IS:n asiantuntija Lauri Hollo.

Rami Tuisku

Tähti

Ryan Crouser takoi kuulafinaalissa historian kovimman tulossarjan. Yhdysvaltalainen ylitti kaikilla työnnöillään Riossa 2016 tekemänsä olympiaennätyksen, joka oli 22,52. Kisan jälkeen hän ylisti haastatteluissa viikko sitten kuolleen isoisänsä Larryn merkitystä uralleen. Niin tekee todellinen mestari.

Puheenaihe

Miesten koripallofinaali pelataan Tokiossa lauantaina klo 11.30, mutta pronssiottelu pelataan vasta illalla. Pelien järjestys selittyy USA:n tv-yhtiöiden halulla – finaali halutaan näyttää siellä ilta-aikaan. Tv-yhtiöiden onneksi Dream Team eteni torstaina finaaliin, kun se kaatoi välierässä Australian 97–78.

Moka

"Täydellisen häpeällistä". Pikajuoksulegenda Carl Lewis tiivisti karusti USA:n miesten pikaviestisuorituksen olympialaisten alkuerässä. Joukkueessa olivat mukana satasen kauden tilastokärki Trayvon Bromell ja olympiahopeaa voittanut Fred Kerley. Silti USA jäi eränsä kuudenneksi ja putosi finaalista.

Tyyli

Kuulahopeaa voittaneen Joe Kovacsin valmentaja on hänen vaimonsa Ashley. Mörssäri ylisti vaimoaan estoitta finaalin jälkeen. "Ilman häntä en olisi saavuttanut tätä mitalia. Olen hänelle paljon velkaa". Kovacsilla oli jo valmiina suunnitelma velan lyhentämiseen. "Vien hänet lomalle lämpimään. Hän ansaitsee sen".

Yllätys

Wilma Murron viides sija seiväshyppyfinaalissa yllätti – hänet itsensäkin. Murto kertoi kisan jälkeen haastattelussa, että sijoitus tuntuu "ihan superhyvältä". Murto on tähän mennessä parhaiten sijoittunut suomalainen yleisurheilija Tokion kisoissa.

Marko Lempinen

Tähti

Ei tästä pääse mihinkään, pakko nostaa tapetille USA:n kuulamörssäri Ryan Crouser, joka työnsi olympiakultaan järisyttävällä tuloksella 23,30. Crouser työnsi peräti kaksi metriä pitemmälle kuin Arsi Harju Sydneyn 2000 kultatyönnössään (21,29). Jenkin sarja (huonoin tulos 22,54) ei ollut ainoastaan huikea, siitä tuli saavuttamaton.

Puheenaihe

Tuomas Sammelvuo. Voi terve, että tätä tilannetta on vaikea uskoa: siis suomalainen valmentaja luotsaa vieraan maan maajoukkueen lentopallon, ison olympialajin, finaaliin! Vieläpä Venäjän, jonka peräsimessä paineet ovat aina eksponentiaaliset kaikkiin muihin maihin verrattuna. Sammelvuo teki ihmeen, hänen tilipussinsa lienee loppuelämäksi taattu.

Moka

Neljät viime olympialaiset, neljä kertaa ulkona 4x100 metrin pikaviestin mitaleilta! Siinä USA:n, pikajuoksuhistorian suvereenin valtiaan, käsittämättömän heikko saldo. Tokiossa USA mokasi jo alkuerien ensimmäisessä vaihdossa, mutta erityisesti toisessa, joka painui pahasti päälle. Tuloksena aika 38,10 ja sijoitus erässä kuudes. Suorastaan noloa.

Tyyli

Seurasin Tokiossa japanilaistelevisiota urheilukiipeilyä, vaikuttava kokemus. En kelpuuttaisi lajia olympialaisiin, mutta se tapa ja tyyli, jolla nämä kisahallien ”leopardit” kiipesivät pystysuoraa seinää pitkin ylöspäin, oli mukaansatempaavaa. Seinässä oli tietysti apuna tuet, mutta hurjapäiden vauhti oli sitä luokkaa, että näytti siltä kuin he olisivat juosseet sileää satasta.

Yllätys

Olympiapronssia saavuttaneen ja olympiahistoriaa tehneen Mira Potkosen nyrkiniskut liimasivat satojatuhansia suomalaisia television ääreen jälleen torstaiaamuna. Turpiin tuli, ja pahasti, mutta kansa rakasti. On hienoa, miten uskottavaa naisnyrkkeily on. Kun se aikoinaan tuli olympiaohjelmaan, oli vastustus suurta.

Lauri Hollo

Tähti

Kanadan Damien Warner teki huikean 10-ottelun armottomissa oloissa ja nousi neljäntenä miehenä historiassa 9000 pisteen kerhoon lopputuloksellaan 9018. 100 metriä 10,12, pituus 824 ja pika-aidat 13,46 ovat täysin mielipuolisia tuloksia ottelijalle. Päivän ehdoton kuningas!

Puheenaihe

Protestit. Botswanan Nijel Amos kaatui 800 metrin välierissä, mutta pääsi protestilla finaaliin. Puolan Marcin Lewandowskille kävi samoin 1500 metrin alkuerässä. Ja hänkin ilmestyi protestin jälkeen 1500 metrin välierän lähtöviivalle. Olisivatko kaatuneet tusinajuoksijat saaneet samaa kohtelua kuin nämä maailmantähdet? Kilpajuoksuun kuuluu pystyssä pysyminen. No, Amos jäi 800 metrin finaalin toiseksi viimeiseksi, ja Lewandowskin pohje kramppasi välierässä ja hän keskeytti. Vieläköhän siitä voisi tehdä protestin ja päästä finaaliin…

Moka

USA:n miesten pikaviestijoukkue kyykkäsi täydellisesti jämähtäen alkueriin. Okei, toinen vaihto meni täydellisesti päälle, mutta kaksi muuta olivat alkueräjuoksuun ihan ookoo. Juoksuvoimaan jenkkien kisa kaatui. Se on hämmästyttävää, sillä USA oli mukana ykköstykistöllään: Trayvon Brommel, Fred Kerley, Ronnie Baker ja Cravon Gillespie. Herrojen kesän tulokset ovat 9,77, 9,84, 9,83 ja 9,96. Kun tällä joukolla homma jää kiinni juoksuvoimasta, ei voi kuin ihmetellä.

Tyyli

Naisten seiväshypyn tyyli oli omituinen. Oli päätetty, että 450 on avauskorkeus. Se on paljon myös huippuhyppääjille. Kaksi urheilijaa jäikin ilman tulosta. Sen jälkeen rima nousi heti 470:ään. Tämä johti siihen, että peräti yhdeksälle urheilijalle tulokseksi jäi aloituskorkeus 450. Vain kärkinelikko pystyi hyppäämään paremmin. Suomi oli ehdottanut, että korkeudet menisivät 440-460-470 ja niin edelleen, mutta se ei järjestäjille läpi mennyt, vaan vastaus oli ollut: ”Hankkikaa parempia urheilijoita.” Tyylitöntä tyyliä.

Yllätys

Kuka olisi ikinä uskonut, että Wilma Murto sijoittuu Tokion seiväshypyssä viidenneksi? Hän lähti kisoihin tilastosijalta 23 ja selvisi mukaan rankingin kautta. Tämän yllätyksen mahdollisti käytännössä kaksi asiaa. Murron loistava avaushyppy, jolla hän ylitti 450 ja järjestäjien mielipuolinen systeemi asettaa avauskorkeudeksi 450 ja seuraavaksi peräti 470. Murto teki hyvän hypyn myös korkeudesta 470, mutta se ei olisi nostanut häntä tuloksissa yhtään sijaa, sillä nelostilaankin vaadittiin lopulta 480. Loistava sijoitus perin omituisessa kilpailussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?