”Jos tämä on unta, pyydän, älä herätä minua” – Italian kuluneen vuoden uskomaton voittokulku on balsamia maan haavoihin

Kultamitali sadan metrin juoksussa nosti Italian jälleen korkeimmalle korokkeelle, joka on tänä vuonna jo tullut italialaisille tutuksi.

2.8.2021 7:15

Vuosi 2021 on hellinyt Italiaa maan menestyessä niin urheilun kuin kulttuurin areenoilla. Sunnuntaina maailman nopeimman miehen epävirallisen viitan nosti harteilleen Lamont Marcell Jacobs, joka juoksi kultaa Tokiossa miesten sadan metrin matkalla.

– Jos tämä on unta, pyydän, älä herätä minua, italialaisen Corriere della seran kirjeenvaihtaja Gaia Piccardi kirjoittaa Tokiosta satasen kullasta.

Lamont Marcell Jacobs tuuletti Italian trikolorin kanssa historiallista voittoaan.

Pääministeri Mario Draghi soitti olympiavoittajalle välittömästi ja onnitteli tätä niin, että juoksijamestarin täytyi siirtyä suorasta televisiolähetyksestä sivummalle puhumaan.

9,8 sekunnin suoritus ei kenties saanut maailmaa haukkomaan henkeään, sillä Usain Boltin vanhat olympiaurotyöt alittivat ajan selvästi, mutta sadan metrin matka on olympialaisten seuratuimpia lajeja ja Lamont Marcell Jacobs vei kullan vieläpä Euroopan ennätyksellä.

Edellisen kerran eurooppalainen on juhlinut miesten satasen olympiakultaa melkein 30 vuotta sitten, kun Britannian Linford Christie juoksi voittoon Barcelonassa 1992.

Italian Gianmarco Tamberi ja Qatarin Mutaz Essa Barshim päättivät jakaa korkeushypyn kultamitalin, sillä he hyppäsivät tismalleen saman tuloksen.

Sunnuntaina kultamitalin Italialle toi myös Gianmarco Tamberi, joka voitti miesten korkeushypyn. Mitali on Italialle neljäs kultainen ja kaiken kaikkiaan 27. olympiamitali Tokiosta.

– Tämä on yksinkertaisesti kaikkien aikojen hienoin päivä. Meillä ei ole koskaan urheiluhistoriassa ollut tällaista päivää. Ei koskaan, La Repubblican olympiakirjeenvaihtaja Maurizio Crosetti kirjoittaa Tokiosta.

Lue lisää: Kommentti: Maailman nopein mies ei ole maailman nopein – satasen juoksijoiden järisyttävistä paineista paljastui erikoinen yksityiskohta

Lue lisää: Kommentti: Ihmettelitkö korkeus­hypyn loppu­ratkaisua? Sääntö­muutosta on vaikea kritisoida, kun näki, mitä tapahtui Tokion olympiastadionilla

Lue lisää: Olympiatuomio: Tässä on sunnuntain ällistyttävä ykkös­tähti – eikä hän edes osaa loikkia! Nyrkkeilijän kulta­sauma tuhoutui riemukkaaseen pomppuun

Lue lisää: Tällaista riehakkuutta pääsee harvoin todistamaan – italialainen olympia­voittaja täysin sekaisin: ”Tuntuu mielettömältä”

Sitä mukaa kun kesä on edennyt, on Italia todennäköisesti jo osin turtunut voittojen satelemiseen.

Italian voittoputki alkoi toukokuussa, kun kansainväliset tapahtumat pitkän koronatauon jälkeen pikkuhiljaa alkoivat ja artistit nousivat Rotterdamissa lavalla Euroviisuissa.

Rockbändi Måneskin soitti itsensä viisuvoittajiksi, ja Italia juhli. Edellisestä viisuvoitosta oli kulunut 31 vuotta.

Lue lisää: Viisuvoittaja Måneskinia hehkuttavat nyt maailmanluokan tähdet – eivät olleet uskoa silmiään, kun viestiboksiin kilahti yhteydenotto Miley Cyrukselta

Lue lisää: Måneskin julkaisi intensiivisen musiikkivideon – fanit menivät sekaisin vähäpukeisina leikittelevistä rokkareista

Måneskin tervehti faneja Roomassa.

Yhtye sai kuluvalla viikolla Rooman pormestarilta kunnianosoitukseksi kaupungin syntyhistorian innoittaman susipystin. Laulaja Damiano David kertoi Euronewsin mukaan levymyynnin sujuvan hyvin ympäri maailmaa, muun muassa Skandinaviassa.

Roomalaiset tuulettivat seuratessaan miesten EM-jalkapallon finaaliottelua.

Kadut täyttyivät juhlijoista ympäri Italiaa heinäkuun alussa, kun Italia voitti jalkapallon EM-loppuottelussa Englannin Wembleyn stadionilla ja juhli mestaruutta 53 vuoden tauon jälkeen.

– Italia mestariksi, ylpeydenaihe koko maalle elämämme pahimman ajanjakson jälkeen, Corriere della Sera otsikoi tuolloin toimittaja Aldo Cazzullon koskettavan tekstin.

– Voitto oli merkki uudelleen syntymisestä. On vaikea sanoa, kumpi sitä tarvitsi enemmän, maajoukkue vai me kaikki, Cazzullo kirjoittaa vapaasti käännetysti.

Italian kannattajat olivat hurmioissaan Wembleyn stadionilla ottelun ratkettua.

Alessandro Florenzi tuuletti onnellisena EM-voittajana.

Edellisen kerran Italia voitti EM-mestaruuden vuonna 1968.

Se oli balsamia haavoille italialaisille jalkapallofaneille, jotka olivat joutuneet nielemään pettymyksen karvaan maljan niin monta kertaa viime vuosina. MM-kisoissa 2018 miesten maajoukkue ei nöyryyttävästi selviytynyt karsintojen läpi pelaamaan lopputurnauksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?