Englantilaisfanien käytös EM-kisoissa järkytti – Juho Rantala muistuttaa 39 ihmishenkeä vieneestä tragediasta - Urheilu - Ilta-Sanomat

Englantilaisten käytös EM-huumassa järkytti – vuosien takaiset kauhut palasivat suomalaisasiantuntijan mieleen

Suurin osa faneista käyttäytyy hienosti, mutta joukkoon mahtuu porukkaa, ”josta ei voi kukaan olla ylpeä”, sanoo itsekin Englannissa asunut ja pelannut Juho Rantala.

12.7. 19:27

Englanti pelasi kiistatta hienot jalkapallon EM-kisat, vaikka ne lopulta isoon murheeseen päättyivätkin. Englanti hävisi sunnuntaina Lontoossa EM-finaalin Italialle rangaistuspotkukisassa. Varsinaisella peliajalla olivat onnistuneet Englannin Luke Shaw jo toisella peliminuutilla sekä Italian Leonardo Bonucci 67. minuutilla.

Wembleyn stadionilla Lontoossa pelatuissa EM-otteluissa vallitsi mahtava tunnelma. Fiilistä korosti se, ettei vastaavia yleisömääriä koronapandemian aikana ole nähty juuri missään missään. Finaalissa paikalla oli 67 000 katsojaa.

Lieveilmiöiltä ei valitettavasti vältytty.

Lue lisää: Saako Englanti enää järjestää jalkapallon arvokisoja fanien mellakoinnin jälkeen? – ”Huonoin kokemukseni jalkapallo-ottelusta koskaan”

Ylen studiossa EM-kisojen aikana asiantuntemuksellaan ja esiintymistaidollaan hurmannut Juho Rantala, Palloliiton huippujalkapallopäällikkö, asui ja pelasi Englannissa neljä vuotta 2000-luvun alussa.

Rantala kertoo seuranneensa englantilaisten käytöstä EM-kisojen aikana järkyttyneenä ja harmissaan.

– Niin kauan kuin olen elänyt, Englannissa on ollut paljon hyviä faneja, mutta sitten on ollut sitä ainesta, josta kukaan ei voi olla ylpeä.

– Tässä korostuivat aivan väärällä tavalla myös ne valtavat odotukset.

Hurmos nousi kisojen edetessä. Sunnuntaina Englanti pelasi arvokisojen finaalissa 55 vuoden tauon jälkeen. Englanti saavutti ainoan arvokisavoittonsa vuonna 1966 MM-kotikisoissaan.

Lue lisää: Mikä mies on Ylen EM-studioiden tähti Juho Rantala? ”Kun tytöt eivät kiinnostuneet, jäljelle jäi vain futis”

Englannin kapteeni Harry Kane kiitti yleisöä pettyneenä EM-finaalitappion jälkeen.

Päättyneiden EM-kisojen aikana Englannin joukkue, päävalmentaja Gareth Southgate sekä pelaajat, saivat varauksetonta ylistystä. Monet heistä ovat kunnostautuneet myös kenttien ulkopuolella.

Esimerkiksi finaalissa rangaistuspotkussa epäonnistunut Marcus Rashford, 23, joka pelaa seuratasolla Manchester Unitedissa, on hankkinut ruoka-apua vähävaraisten perheiden lapsille sekä aloittanut kirjakampanjan, joka jakaa kirjoja köyhien perheiden lapsille.

– Englannin valmennus ja pelaajat ovat hienoja, sellaisia, että heistä on helppo pitää. Ihmisiä, jotka haluavat parantaa yhteiskuntaa. Tällainen fanien käytös vesittää sitä ja harmittaa todella, Rantala sanoo.

Englannin kannattajat herättivät etenkin pudotuspelien aikana pahennusta törkeyksillään. Niistä riitti puhuttavaa käytännössä jokaisen EM-ottelun jälkeen.

Neljännesvälierissä Englannin voittaessa Saksan kamerat poimivat kuviin itkevän pienen saksalaistytön, jota englantilaisfanit pilkkasivat myöhemmin törkeästi.

Välierässä englantilaisfani osoitteli laservalolla Tanskan maalivahtia Kasper Schmeichelia.

Muiden maiden kansallislauluille ennen otteluiden alkua buuattiin ja vihellettiin.

Lue lisää: Pikkutyttö joutui kammottavan käytöksen kohteeksi EM-ottelussa – kyyneleistä alkoi tapahtuma­ketju, joka päättyi upeasti

Pahiten tilanne riistäytyi käsistä ennen sunnuntai-illan EM-finaalia. Liputtomia kannattajia rynni turva-aitojen läpi ja pääsi Wembleylle. Turvallisuushenkilökunta jahtasi heitä stadionin ympäristössä.

Wembleyn sisätiloista levisi myös videoita, joissa englantilaisfanit tappelivat rajusti keskenään.

– Maksavat kannattajat rukoilevat avuttomia järjestyksenvalvojia heittämään liputtomat ulos. Lapset ovat peloissaan, paikkoja on viety. Epäturvallista, twiittasi jalkapallotoimittaja Melissa Reddy EM-finaalin stadionilta.

Rantala, 46, huomauttaa, että lieveilmiöitä jalkapallon ympärillä on ollut aina. Hän muistelee, kuinka hänen lapsuutensa aikoihin englantilaiset seurajoukkueet olivat pitkään suljettuina europelien ulkopuolelle. Se oli rangaistus Heyselin katastrofista.

Heysel-stadionin tragedia tapahtui 29. toukokuuta 1985. Liverpoolin ja italialaisen Juventuksen piti kohdata Euroopan cupin loppuottelussa Brysselissä. Ennen ottelua katsomossa alkoi kannattajien välinen tappelu, joka aiheutti pakoon pyrkivien keskuudessa tungoksen. Lopulta kaikkiaan 39 ihmistä kuoli. Suurin osa heistä oli Juventuksen kannattajia.

Muun muassa HJK:ssa, Hongassa ja Hakassa valmentanut Juho Rantala toivoisi, että ”menneisyyden kaiut” jäisivät taakse ja loputkin englantilaisfanit oppisivat käyttäytymään.

Heyselin tragedian, kuten myös 1989 tapahtuneen 96 henkeä vieneen Hillsborough’n onnettomuuden jälkeen, ja niiden pakottamana, turvallisuus jalkapallostadioneilla on mennyt valtavasti eteenpäin. Vakavilta välikohtauksilta Englannissa onkin vältytty – ja pahimmalta onneksi vältyttiin nytkin.

Fanien mellakointi sai joka tapauksessa Rantalankin palaamaan muistoissaan Heyselin tragediaan.

– Ne ovat ekoja omia muistoja tällaisesta. Fanien huono käytös ei ole uutta, mutta toivoisi ja haluaisi uskoa, että menee parempaan suuntaan. On tosi, tosi traagista, jos lapset ja perheet eivät uskalla olla stadionilla. Tämä oli paluuta synkkään menneisyyteen, Rantala harmittelee.

Lue lisää: Järkyttävä video näyttää kaaoksen Wembleyllä – Englannin fanit tunkeutuivat väkipakolla sisään stadionille

Videoiden ja kuvien perusteella Wembleyllä oli todella vähän järjestyksenvalvojia tai poliiseja pidättelemässä vauhkoja faneja. Heikko varautuminen ihmetyttää myös Rantalaa.

– Tuntuu uskomattomalta. Näin videon, että muutama järkkäri yrittää pidätellä faneja. Sanattomaksi vetää. Ja mitä ne (ilman lippua rynnineet fanit) ovat sitten tehneet siellä stadionilla... Tuntuu ihan hullulta.

Karmea käytös jatkui ottelun jälkeen, kun Englannin joukkueen nuorisokaartiin kuuluvat, rankkarikisassa epäonnistuneet Rashford, Jadon Sancho, 21, ja Bukayo Saka, 19, saivat sosiaalisen median tileilleen rasististen viestien tulvan.

Lue lisää: Englannin faneilta törkeä reaktio EM-pettymykseen – jalkapallo­liitto vastasi törkyyn kovalla kädellä: ”Olemme tyrmistyneitä”

Englannin jalkapalloliitto FA, Britannian pääministeri Boris Johnson ja Lontoon pormestari Sadiq Khan tuomitsivat käytöksen pikaisesti ja jyrkästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?