Anni Vuohijoki tilittää lajinsa dopingongelmasta - Urheilu - Ilta-Sanomat

Anni Vuohijoki jäi rannalle olympialaisista – tilittää lajinsa dopingongelmasta: ”Ainoa mitä voin tehdä...”

Anni Vuohijoki syyttää painonnoston kansainvälistä lajiliittoa säännöistä luopumisesta.

Anni Vuohijoki ei päässyt Tokion olympialaisiin.

7.7. 19:27

Tokion olympialaisista rannalle jäänyt painonnostaja Anni Vuohijoki kritisoi Instagramin päivityksessään lajiaan ja lajin kansainvälistä liittoa IWF:ää. Vuohijoen mielestä painonnosto luopui omista antidoping-säännöistään ja päästi olympialaisiin ”järjestelmällisen doping-kulttuurin maita, joita ei pitänyt koskaan näkyä”.

Ilta-Sanomille Vuohijoki perustelee päivitystään viittaamalla McLarenin ja antidopingorganisaatio ITA:n raportteihin, joissa on selvitetty painonnoston laajamittaista dopingongelmaa.

– Raporttien mukaan esimerkiksi Turkin 17 käryä oltiin peitelty IWF:n toimesta, jotta maa ei kärsisi bannia Tokion olympialaisiin. Turkin paikat olympialaisissa vähenivät yhdellä nostajalla, Vuohijoki taustoittaa IS:lle.

Kaksi pääsi silti mukaan. Vuohijoen kilpailuluokassa, alle 64-kiloisissa naisissa, Tokioon pääsi yksi turkkilaisnostaja: Nuray Levent. Luokkaan mukaan pääsi myös yksi nostaja Kolumbiasta, josta löytyy raporteista Vuohijoen mukaan ”outouksia”.

IWF:n olympiasääntöihin kuuluu, että jos maan urheilijat jäävät kolmesti kiinni dopingista kisoja edeltävän 1,5 vuoden karsintajakson aikana, maa voidaan sulkea ulos olympialaisten painonnostosta tai sen maapaikkoja voidaan vähentää.

Vuohijoen mukaan esimerkiksi Kolumbian kanssa näin ei tehty, vaikka kolme maan urheilijaa sai kilpailukiellon dopingin käytöstä helmikuun 24. päivä vuonna 2020.

Lue lisää: Painonnostaja Anni Vuohijoki hautasi haaveensa Tokion olympialaisista: ”Se on nyt ohi”

Vuohijoki kyseenalaisti Instagramin päivityksessään myös sen, että eri maat toimivat painonnostossa dopingin suhteen eri lähtökohdista ja eri arvoin.

Miksi eri arvot ja lähtökohdat ovat ongelma, Anni Vuohijoki?

– Dopingin vastaisessa työssä kulttuuri luo haastetta. Monissa maissa dopingin käyttö on hiljaa hyväksyttyä eikä käyttöä koeta moraalisesti vääräksi. Silloin on vaikeaa perustella puhdasta urheilua, jos se ei ole arvona validi.

– Lisäksi monessa maassa huippu-urheilu on tie pois köyhyydestä jolloin oma terveys ei paina vaakakupissa enää samalla tavalla kuin esimerkiksi itselläni.

– Siksi muutokset ovat hitaita. Menee aikaa, että liiton johtoon saadaan henkilöitä, jotka uskovat itse puhtaaseen urheiluun muutenkin kuin sanahelinänä. Eli saadaan vastuullisia liittotoimijoita puolustamaan myös niitä urheilijoita, joiden oma ihmisarvo ei välttämättä ole omissa maissaan kovinkaan arvokas

Jäit olympiarankingissa niukasti kisojen ulkopuolelle. Millaisia tunteita sinulla liittyy olympiaunelmasi murskaantumiseen, kun mukaan otettiin urheilijoita esimerkiksi Turkista tai Kolumbiasta?

– Minä en voi vaikuttaa näihin. Ainoa mitä voin tehdä, on jatkossa toimia itse liittotoimissa ja pyrkiä ajamaan urheilua aatetasolla terveellisempään suuntaan. Osittain jo se, että kuulun Suomen olympiakomitean hallitukseen, mahdollistaa tätä nyt ja tulevaisuudessa.

– Ja tietenkin haluan ensi kerralla olla kovemmassa kunnossa ja mahdollistaa siten sen, ettei tarvitse jäädä jossittelemaan.

Millaiseksi arvioisit painonnoston dopingtilanteen tällä hetkellä?

– Laji tekee nyt isoa puhdistusta, mikä on hyvä. Mutta edelleen sitoutuminen yhteisiin arvoihin on haastavaa ja ajaa lajia kauemmaksi Pariisin olympialaisista.

– Kansainvälinen olympiakomitea on antanut jo ukaasit tästä, jos muutoksia ei saada aikaan.

Se, otetaanko painonnosto mukaan Pariisin olympialaisiin 2024 vaikuttaa myös Vuohijoen, 33, uran jatkoon. Hän kertoo IS:lle, ettei välttämättä jatka uraansa kesään 2024, jos laji ei ole mukana olympiaohjelmassa.

Painonnoston kohtalo selviää ensi vuonna. Kansainvälinen olympiakomitea on uhannut lajia olympialaisista sulkemisella, jos sen kansainvälinen lajiliitto ei pistä kuriin lajin ongelmia dopingin ja johtamisen kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?