Huuhkajatuomio: Isojen poikien realismi löi kovaa päin kasvoja – venäläisfanien törkeä reaktio Pietarissa kummastutti - Urheilu - Ilta-Sanomat

Huuhkajatuomio: Isojen poikien realismi löi kovaa päin kasvoja – venäläisfanien törkeä reaktio Pietarissa kummastutti

IS:n EM-tuomio arvioi kisoja jokaisena pelipäivänä. Vuorossa oli Suomen kolmas ottelu EM-turnauksessa.

EM-tuomiossa niputetaan yhteen kisojen pelipäivät.

22.6. 6:15

Maanantain ottelut

  • Ukraina–Itävalta 0–1

  • Pohjois-Makedonia–Hollanti 0–3

  • Suomi–Belgia 0–2

  • Venäjä–Tanska 1–4

Suomen lohko B sekä lohko C pelattiin loppuun maanantaina.

IS:n raati niputtaa Huuhkajien kisapäivän päätapahtumat. Mukana raadissa jalkapallotoimittaja Janne Kosunen Pietarista, toimittaja Saku-Pekka Sundelin sekä asiantuntija Marko Rajamäki.

Saku-Pekka Sundelin

Puheenaihe

EM-kisat ovat siitä hieno turnaus, ettei lohkovaiheen lopussa riitä, että kannattajat jännittävät vain oman joukkueensa peliä. Samaan aikaan pitää seurata toisen ottelun lopputulosta. Kun vielä paitsiotuomiot ovat milleistä kiinni ja takaiskussa käy jo huonoa tuuria, parempaa viihdettä ei voisi toivoa.

Punainen kortti

Uefa on huolissaan siitä, onko jollain kädessään kapteeninnauha, jossa on sateenkaarivärit, jolla puolustetaan ihmisoikeuksia. Sen sijaan jalkapalloliitto ei tunnu välittävän Euroopan koronatilanteesta. Liitto vihjaa siirtävänsä finaalin Lontoosta, jos Vip-vieraat eivät vältä karanteenia. Asiat tärkeysjärjestyksessä.

Tähti

Lukas Hradecky torjui jokaisessa Suomen alkulohko-ottelussa ainakin kerran kaksi pallon, jonka jo kuvitteli menevän maaliin. Tanskaa vastaan hän nappasi kiinni rankkarin. Pelaa huippusarjassa ja huippuseurassa Leverkusenissa, mutta kolmekymppisellä Hradeckylla olisi vielä eväitä jopa askeleen ylöspäin.

Tyyli

Tim Sparv kerää kiitosta ja kritiikkiä. Monia häiritsee hänen verkkainen askeleensa ja hitaat käännöksensä. Jalkapalloa pelataan myös päällä. Suomen pakka oli pahiten hajallaan alkulohkossa Venäjää vastaan, kun Sparv ei pelannut. Myös mainettaan parempi syöttäjä. Ikävä tulee, kun kapteeni lopettaa.

Ilmiö

Suomalaiset ovat laskeskelleet päänsä pyörälle siitä, mitä Huuhkajille milläkin tuloksella käy. Uefa laajensi EM-kisoja 24 joukkueen turnaukseksi Ranskaan 2016. Jatkopaikkoja jaettaessa se luo hankalan tilanteen, kun lohkokolmosia aletaan vertailla. Miksei samalla 32 joukkueen turnaus ja kaksi parasta jatkoon?

Marko Rajamäki

Puheenaihe

Spekulointi Huuhkajien jatkoon pääsyn mahdollisuuksista ennen peliä. Huuhkajilla oli edessään EM-kisojen kohtalonpeli ja vastaan asettui Belgia. Teemu Pukki näki mahdollisuuden lohkovoittoon. Kannattajat toivoivat tasapeliä ja jatkopaikkaa. Pessimistit näkivät tilanteen mahdottomana ja katseet siirrettiin muiden otteluiden tuloksiin. Isossa kuvassa on kuitenkin tärkeää, että Huuhkajat on edes mukana näissä spekuloinneissa.

Punainen kortti

Päävammoille. Ukraina–Itävalta-pelissä nähtiin nykyjalkapallossa yleinen tilanne. Itävallan Cristoph Baumgartner yritti jatkaa pelaamista päävamman jälkeen. Muutaman minuutin jälkeen pelaaja huomasi, että luovuttaminen on järkevämpään. Tilanteesta ei tällä kertaa todennäköisesti seuraa mitään isompaa, mutta näiden päävammojen hoitamiseen olisi keksittävä joku uusi tapa. Asiaa on pohdittu, mutta ratkaisua ei ole vielä löytynyt.

Tähti

Lukas Hradecky. ”Luke” torjui rangaistuspotkun Tanska-ottelussa. Sillä torjunnalla saatiin voitto ja kolme pistettä. Belgia-pelissä Lukella oli useita hyviä torjuntoja. Etenkin Jeremy Dokun ja Eden Hazardin laukausten torjunnat olivat maailmanluokkaa. Jälleen Hradecky piti meidät pelissä mukana, mutta 75. minuutilla tullut tolppakimmoke yllätti meidän turnauksen ykköspelaajan.

Tyyli

Paulus Arajuuri ennen Huuhkajien historian suurinta peliä. Jälleen Huuhkajien jätti veti Maamme-laulun hymyssä suin ja täydellä sydämellä. Jätin kehonkieli luo itseluottamusta joukkueelle ja uskoa kotikatsomoihin. Tässä kaverissa on jotain poikkeuksellista, ja hän on yksi Huuhkajien johtajista. Erilainen kuin Sparv, mutta johtaja.

Ilmiö

Valmentaja tukeutuu tiukassa paikassa luottopelaajiinsa. Näin se on aina ollut ja näin se on edelleenkin. Markku Kanerva tiimeineen oli ennen peliä käynyt kaikki mahdolliset kokoonpanovaihtoehdot läpi, mutta lopulta päädyttiin täysin samaan kuin avausottelussa Tanskaa vastaan. Vaihtoehtona olisi ollut käyttää tuoreita jalkoja ja uusia pelaajia heti pelin alusta alkaen, mutta ratkaisu oli hyvin perinteinen ja oikea.

Janne Kosunen

Puheenaihe

Suomella ei ollut Belgiaa vastaan käytännössä mitään mahdollisuuksia. Jossitteluja on turha hakea. Paikka lohkokolmoseksi kuitenkin varmistui, kiitos Tanskan, joka löi Venäjän selvästi. Suomen toivonliekki jatkopaikasta lepattaa hyvin himmeästi, kun jatkajia aletaan hakea eri lohkokolmosten keskinäisessä vertailussa.

Punainen kortti

Realismi iski päin kasvoja lujaa. Unelma jatkopaikasta ei kuollut, mutta kovin ohut se enää on. Suomi pelasi alkulohkon ”isojen poikien” seurassa. Tuuriannosta käytettiin valtavasti ainoassa voitossa eli Tanska-ottelussa. Belgia oli Suomea selvästi edellä, mutta sen avausmaali oli Suomen kannalta todella epäonninen.

Tähti

Romelu Lukaku. Belgian hyökkääjäjätti ei pelannut suurimmalla kiihkollaan, mutta vakuutti. Lukakun ensimmäinen maali kuivui niukkaan videotuomioon, mutta hänen Belgialle tekemänsä 2–0 kertoi paljon. Tilanteessa nähtiin Veikkausliigan Daniel O’Shaughnessy vastaan Interin hyökkääjä. Valitettavasti milanolaisen Interin.

Tyyli

Suomalaiskannattajat pitivät kannustuksellaan ja metelillään huolen, että Suomi pelasi maanantaina Pietarissa kuin kotiottelun. Kahden vierasottelun jälkeen se olikin tervetullutta. Huuto jatkui Suomen selvässä tappioasemassakin. Venäläiskatsojat jäivät mieleen lähinnä siitä, että buuasivat pelaajien polvistumiselle ennen peliä.

Ilmiö

Paitsi Belgiaa myös hellettä vastaan taistelu. Stadion oli todella kuumana päivänä kuin pätsi. Suomalaispelaajat viilensivät itsensä ottelun tauolla pakastetuilla pyyhkeillä. Yhden jos toisenkin huuhkajan kasvot punoittivat ylimääräisillä juomatauoilla. Oli äärimmäisen raskasta ottaa vastaan Belgian hyökkäyksiä lähes koko ottelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?