EM-kisat: Pietari kiristää koronasääntöjä Huuhkajien pelipäivänä - Urheilu - Ilta-Sanomat

Pietari kiristää kiireellä korona­sääntöjä, mutta EM-huuma jatkuu – venäläis­toimittaja tyrmää linjaukset: ”Teko­pyhyyttä”

Pietarissa astuvat maanantaina 21. kesäkuuta voimaan jälleen uudet koronasäännöt testivaatimuksineen ja tiukkoine yleisörajoituksineen, mutta jalkapallon EM-kisojen osalta uudet rajoitukset koskevat vain kaupungin fanialueita, ei Gazprom-areenaa.

Pietarin uusien koronasääntöjen mukaan kaupungin fanialueilla ei saa enää myydä ruokia, mutta olutta saa sen sijaan myydään yhä edelleen. Gazprom-areenalla jatkuu puolestaan ennallaan sekä oluenmyynti että ruokien myynti.

20.6. 14:12

Pietari

Pietarin yhä paheneva koronavirustilanne on johtanut siihen, että kuvernööri Aleksandr Beglov antoi lauantaina uuden kiireellisen määräyksen tiukennetuista koronasäännöistä.

Osa tiukennuksista astuu voimaan jo sunnuntaina ja osa maanantaista 21. kesäkuuta alkaen – eli Huuhkajien pelipäivänä Belgiaa vastaan. Urheilulehti Champion ihmettelee kuitenkin, miksi säännöt ovat ristiriitaisia eivätkä tiukennukset koske suurelta osin lainkaan jalkapallon EM-kisoja.

Uusien sääntöjen mukaan yleisön päästäminen kielletään maanantaista alkaen Pietarissa kokonaan esimerkiksi vesipuistoihin ja huvipuistoihin.

Pietarin teollisuus-, innovaatio- ja kauppakomitean lupaa vaativiin yli 75 hengen yleisötilaisuuksiin asetetaan puolestaan ehdot, joiden mukaan kaikilla osallistujilla on oltava alle kolme vuorokautta vanha negatiivinen testi. Kongressitilaisuuksiin ei saa myöskään ottaa yli viittäsataa henkilöä, ellei siitä sovita erikseen terveysviranomaisten kanssa.

Kaupungin jokiristeilyjen terveysturvallisuutta ryhdytään puolestaan valvomaan tiistaista alkaen tiukemmin säännöillä, jotka ilmoitetaan tarkemmin alkuviikosta.

Nämä ovat siis Pietarin uudet yleiset koronasäännöt, mutta samaan aikaan meneillään oleviin miesten jalkapallon EM-kisoihin sovelletaan hyvin erilaisia rajoituksia.

Jo sunnuntaina 20. kesäkuuta astuu kuitenkin voimaan rajoitus, jonka mukaan EM-kisojen fanialueelle Pietarin Talliaukiolla ei päästetä enää viittätuhatta henkilöä, vaan ainoastaan kolmetuhatta. Jubileinyi-jäähallin luona olevalle toiselle jalkapallofanien alueelle päästetään tästä eteenpäin puolestaan maksimissaan vain tuhat henkilöä.

Pietarin keskustassa olevilla fanialueilla ei saa jatkossa enää myydä lainkaan ruokaa, mutta sen sijaan juomien myynti on yhä sallittua – ja näitäkin rajoituksia perustellaan koronaviruksen leviämisen estämisellä.

IS tarkisti fanialueista vastaavalta Jevgenija Zaslavskajalta, koskeeko juomien myyntiluvan jatkuminen myös olutta.

– Fanialueilla jatkuu yhä edelleen juomien myynti, olut mukaan lukien. Ruokia ei saa sen sijaan enää myydä eikä alueille saa tuoda myöskään omia ruokia, Zaslavskaja vahvisti.

Pietarissa myydään EM-kisojen fanituotteita keskustan kioskeissa. Myyjillä kasvomaski on usein leuan alla ja asiakkailla ei useinkaan edes leuan alla.

Venäjän mediassa on ollut ristiriitaista tietoa sen suhteen, koskeeko ruoan myyntikielto myös Gazprom-areenaa.

IS tarkisti asian kisojen lehdistöedustajalta Aleksei Rozhkovilta, joka ei myöskään pystynyt vastaamaan heti kysymykseen. Aikansa asiaa selviteltyään Rozhkov ilmoitti näin:

– Stadionilla jatkuu ruoan ja juomien myynti olut mukaan lukien normaalisti, eli ruoan myyntikielto koskee vain kaupungin fanialueita. Stadionilla olisi vaarana, että ihmiset juopuisivat, jos heillä ei olisi mitään syötävää, Rozhkov sanoi.

Gazprom-areenan täyttöastetta ei myöskään rajoiteta millään tavoin nyt voimaan tulevilla uusilla rajoituksilla, eli kaikki lipun ostaneet pääsevät yhä otteluihin, joihin otetaan maksimissaan 30 000 katsojaa.

Stadionin osalta ei oteta käyttöön myöskään uusia koronavirustestivaatimuksia, eli toisin sanoen paikalle tulevat venäläiset fanit pääsevät katsomoon ilman koronavirustestiä ja ulkomaalaisilta testit vaaditaan ainoastaan maahantulon yhteydessä.

– Jalkapallon EM-kisoja ei voi enää pysäyttää, vaikka tilanne kaupungissamme ei ole koronaviruksen suhteen paras mahdollinen. Toisaalta esimerkiksi Budapestista näkyy, että siellä ei ole katsojilla lainkaan kasvomaskeja, joten suhtautuminen on eri maissa hyvin erilaista, Rozhkov vertasi.

Urheilusivusto Championatin pietarilainen toimittaja Jevgeni Markov ihmettelee artikkelissaan uusia koronasääntöjä, jotka tuntuvat joustavan Venäjällä nimenomaan Pietarin EM-jalkapallon suhteen.

– Venäjällä suljetaan urheilupaikkoja, mutta ei EM-kisoja. Anteeksi vain, mutta tämä on tekopyhää, Markov otsikoi juttunsa, jossa hän ihmettelee muun muassa sitä, miksi fanialueilla saa myydä yhä olutta, muttei ruokaa.

Markov muistuttaa, että esimerkiksi Moskovassa suljettiin jalkapallon EM-kisojen katselua varten suunniteltu fanialue, mutta näin ole tehty Pietarissa, vaikka kaupungin koronavirustilanne on niin ikään vaikea. Moskovassa on voimassa myös useita rajoituksia urheilutilojen ja lasten leikkipaikkojen käytölle.

– On ristiriitaista nähdä, että EM-kisat Pietarissa antavat mahdollisuuden rajoitusten lykkäämiseen. Kun pysähdyin katselemaan tätä juhlamieltä hieman sivusta, minua alkoi pelottaa. Nämä EM-kisat halutaan pitää hinnalla millä hyvänsä, Markov kirjoittaa.

– Yksinomaan jalkapallofaneille taatut vapaudet voivat kostautua myöhemmin yleisenä ja kauan kestävänä vapaudettomuuden jaksona. Kaksoisstandardit eivät ole hyvä tie. Mutta nyt jalkapallo on sotkettu siihen, mukaan lukien niin värikäs ja hieno EM-turnaus, Markov kritisoi.

Aiemmin Pietarissa otettiin jo käyttöön uudet ravintoloiden toimintarajoitukset, joiden mukaan baarien ja klubien on oltava suljettuina aikavälillä 02-06.

Elokuvateatterit saadaan täyttää Pietarissa vain puolilleen ja konsertteihin saa ottaa maksimissaan 3 000 ihmistä.

– Tästä huolimatta kukaan ei aio supistaa EM-kisojen areenan katsojamääriä eikä fanialueita aiota sulkea, Meduza-uutissivusto ihmettelee omassa artikkelissaan.

Gazprom-stadionille tulevilta katsojilta mitataan kuume, vaaditaan kasvomaskia ja kuulutuksilla muistutetaan turvaväleistä. Katsojille suositellaan myös painokkaasti, että he noudattaisivat omassa lipussaan suositeltua sisääntuloaikaa, jotta ruuhkat vältetään.

– Sisääntuloajat ovat suositus. Jos joku fani myöhästyy omasta sisääntuloajastaan, hänet päästetään silti tietenkin stadionille, Rozhkov sanoi IS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?