Tapio Sadeojan kolumni: Suomi on jo EM-kisojen voittaja - Urheilu - Ilta-Sanomat

Tapio Sadeojan kolumni: Suomi on jo EM-kisojen voittaja

Lauantai-iltana maailma rakastui humaaniin Suomeen, kirjoittaa Tapio Sadeoja.

16.6. 8:00

Kööpenhaminan Parken-stadionilla oli karnevaalitunnelma. Tanska oli alkanut purkaa yli vuoden kestäneitä koronarajoituksiaan, jalkapallokatsomoon päästettiin vihdoin yleisöä ja kauan odotetut EM-kisat olivat alkamassa. Painajainen näytti olevan vihdoin ohitse. Mutta kohtalo – tai joku muu – oli päättänyt toisin. Pian oli edessä kauhua, johon kukaan ei ollut osannut varautua.

Suomessa ei aina ymmärretä, kuinka valtava tapahtuma jalkapalloilun arvokisat ovat. Kun Huuhkajat marssi lauantaina Parkenin nurmelle, voi huoleti sanoa, ettei yksikään suomalainen urheilujoukkue ole koskaan päässyt niin suureen näyteikkunaan. Vuoden 2016 EM-kisoja seurasi kaksi miljardia katsojaa maailman jokaisessa kolkassa. Tämän vuoden luvut ovat vielä tästä suurempia.

Siksi Christian Eriksenin sairauskohtaus oli niin järisyttävän suuri tapahtuma. Se oli sitä toisestakin syystä: Eriksen on maailman parhaimpia, tunnetuimpia ja kunnioitetumpia pelaajia. Ja yhtäkkiä, kesken pelin, tanskalainen pelaajasuuruus taisteli hengestään – brutaalisti esitettynä vielä – suorassa tv-lähetyksessä katsojien edessä.

Lauantai-iltana tuntui, että koko maailmalla oli yhteinen puheenaihe. Eriksenin kohtalo meni syvälle tunteisiin, oli sitten kyse asiasta twiitanneista brittikuninkaallisista tai tavallisista kadunmiehistä. Mutta syvälle tunteisiin meni myös Suomen toiminta. Kun Erikseniä elvytettiin, katsomossa itkettiin järkytyksestä. Kun stadionin suomalaispääty aloitti Christian-huudot ja tanskalaiset vastasivat Eriksen-huudoilla, samat ihmiset itkivät uudelleen, mutta nyt voimaannuttavasta liikutuksesta. Niin voimakas oli yhteisöllisyyden tunne.

Suomalaiset fanit ovat saaneet ihailua ympäri maailman.

Tästä tilanteesta otetut katsojavideot levisivät ensin nopeasti sosiaalisessa mediassa ja pian myös suuret mediat tarttuivat niihin. Kaikkialla maailmassa. Suomalaisten saama positiivinen julkisuus oli sekä määrältään että laadultaan ällistyttävää.

Myös pelaajat hoitivat osuutensa tyylikkäästi, antamalla Tanskan joukkueelle kaiken tukensa ja juhlimalla vain hillitysti voittomaalia. Tämäkään ei jäänyt maailmalla huomaamatta.

Mediaseurannan luvut ovat järisyttäviä. Suomi–Tanska-ottelusta julkaistiin 38 000 digitaalisen median artikkelia. Twitterissä Finnish fans -termi liitettiin 93 000 kertaa Suomi-Tanska -otteluun. Sana ”love” esiintyi tässä yhteydessä usein.

Tähän eivät maabrändiryhmät pysty.

Erityisesti Tanskassa suomalaisten esiintyminen on tehnyt syvän vaikutuksen. Maan puolustusministeri lähetti suomalaisten upeasta käytöksestä kiitoskirjeen suomalaiselle virkaveljelleen. Tanskan mediat ja keskustelupalstat ovat pursunneet suomalaisia ylistäviä viestejä. Ehkä parhaiten tanskalaisten tuntoja kuvasi maan ulkoministerin tviitti: ”Tuitte (suomalaisfanit) meitä tanskalaisia, kun kaikki näytti niin pimeältä”.

Sama ilmiö oli muualla maailmassa, mediasta ja maasta riippumatta. Suomalaisista ja Suomesta puhutaan juuri niin kuin me haluaisimme meistä puhuttavan: kehuja satelee empaattisuudesta, inhimillisyydestä, esimerkillisyydestä ja fiksuudesta. On suorastaan käsittämätöntä, kuinka samankaltaisia kommentit ovat maasta tai maanosasta riippumatta. Brittilehti Guardianin tiivistys oli aika osuva: suomalaisia voidaan kiittää ennen muuta humaanisuudesta.

Hienosti sanottu.

Kävi kisoissa jatkossa miten tahansa, Suomi on jo nyt voittaja.

Tapio Sadeoja

Kirjoittaja on Ilta-Sanomien entinen vastaava päätoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?