Christian Eriksenillä on kohtalotovereita – huippupelaajan sydän oli pysähdyksissä 78 minuuttia, joillekin kävi vielä huonommin

Christian Eriksen ei ole ainoa jalkapalloilija, jonka sydän on pysähtynyt kesken ottelun.

Abdelhak Nouri (vas.), Daley Blind ja Fabrice Muamba ovat kaikki tuupertuneet urallaan kentän pintaan.

14.6.2021 21:03

Suomen ja Tanskan välisessä EM-ottelussa jouduttiin todistamaan koko jalkapallomaailmaa kauhistuttanut tilanne, kun Tanskan keskikenttäpelaaja Christian Eriksen lyyhistyi kentän pintaan sydänpysähdyksen takia.

Valitettavasti Eriksenin tapaus ei ole ainutkertainen. Jalkapallokentillä on vuosien mittaan todistettu useita tuupertumisia.

Tässä jutussa on listattu osa viimeisimmistä tapauksista.

1. Abdelhak Nouri

Vuoden 2017 heinäkuussa hollantilainen Abdelhak Nouri lysähti kentän pintaan sarjakautta edeltäneessä ystävyysottelussa. Tuolloin vain 20-vuotias keskikenttäpelaaja sai kentällä sydämen rytmihäiriökohtauksen.

Abdelhak Nouri ei pystynyt jatkamaan uraansa jalkapalloilijana tapahtuneen jälkeen.

Tapahtunut aiheutti Nourille vakavia ja pysyviä aivovaurioita, eikä hän pystynyt jatkamaan uraansa.

The Guardian oli nimennyt hollantilaisen 40 parhaan nuorisopelaajan joukkoon vuonna 2014.

2. Fabrice Muamba

Boltonia edustanut Fabrice Muamba sai sydänpysähdyksen maaliskuussa 2012 pelatessaan Tottenhamia vastaan FA Cupin ottelussa.

Muamban sydän oli pysähdyksissä 78 minuuttia ennen kuin lääkärit saivat sydämen toimimaan jälleen itsenäisesti. Keskikenttäpelaaja sai kentällä pitkään ensihoitoa, jonka jälkeen hänet kuljetettiin sairaalaan. Ottelu keskeytettiin.

Muamba pääsi pois sairaalasta kuukauden kuluttua tapahtuneesta. Tuolloin 24-vuotias englantilainen ilmoitti lopettavansa uransa elokuussa 2012.

Fabrice Muamban sydän oli pysähdyksissä 78 minuuttia.

3. David Ginola

Ranskalaisen David Ginolan sydän pysähtyi hyväntekeväisyysottelussa toukokuussa 2016. Hänen sydämensä ei toiminut lähes yhdeksään minuuttiin, kunnes lääkärit saivat sydämen taas toimimaan. Sydänpysähdyksen jälkeen hänelle tehtiin nelinkertainen sydämen ohitusleikkaus.

Ginola puhui kokemuksestaan ja pelaajien ensiapukoulutuksen tärkeydestä vuonna 2018.

4. Piermario Morosini

Italialainen Piermario Morosini tuupertui kentän pintaan Italian toiseksi korkeimman sarjatason ottelussa huhtikuussa 2012.

Livornoa edustanut keskikenttäpelaaja sai kentällä ensiapua, mutta kuoli sydänpysähdykseen ambulanssissa matkalla sairaalaan. Morosini oli kuollessaan 25-vuotias.

Fanit viettivät hiljaisen hetken Piermario Morosinin muistolle vuonna 2012.

5. Daley Blind

Eriksenin Ajax-aikojen joukkuekaveri Daley Blind kertoi, että hän harkitsi jäävänsä pois Hollanin EM-avausottelusta Eriksenin tilanteen takia. Blind on itsekin pyörtynyt kentälle ystävyysottelussa elokuussa 2019.

Nyt 31-vuotiaalla puolustajalla oli todettu aiemmin samana vuonna sydänlihastulehdus, jonka takia hänelle oli asennettu sydäntahdistin. Tahdistin kuitenkin petti ottelun aikana, jolloin Blind pyörtyi kentälle.

Blindin mukaan hänellä oli iso henkinen kynnys ylitettävänä, jotta hän pystyi pelaamaan Alankomaiden avausottelussa sunnuntaina. Hän päätti kuitenkin pelata, koska Eriksen oli rohkaissut omia pelaajiaan jatkamaan.

Daley Blind herkistyi Hollannin EM-avausottelussa, johon oli latautunut paljon tunteita Christian Eriksenin tilanteen takia.

6. Gregory Mertens ja Tim Nicot

Vuoden 2015 kevät oli belgialaiselle jalkapalloilulle synkkää aikaa. Tuolloin kaksi ammattilaispelaajaa kuoli kahden viikon sisällä ottelun aikana saamaansa sydänpysähdykseen.

24-vuotias KSC Lokerenin keskuspuolustaja Gregory Mertens pyörtyi kentälle harjoitusottelun aikana huhtikuussa. Hän kuoli kolme päivää tapahtuneen jälkeen.

Vain viikko myöhemmin 23-vuotias Tim Nicot pyörtyi kentälle epävirallisessa turnauksessa, jonne oli ilmoittautunut ystäviensä kanssa. Nicot kuoli heti seuraavana päivänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?