”Christian” – Huuhkaja-fani Joni Haltia kertoo, kuinka koskettava kannus­tushuuto sai alkunsa

Suomalaiset kertovat järkyttävistä hetkistä Tanska-Suomi -ottelussa.

Tunnelma ottelussa muuttui hetkessä, kun tanskalaispelaaja lyyhistyi kentälle.

13.6.2021 11:47

Suomen ja Tanskan välinen jalkapallon EM-ottelu muuttui lauantai-iltana hetkessä traagiseksi näytelmäksi. Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen lyyhistyi Kööpenhaminassa kentän pintaan ensimmäisen puoliajan lopulla.

Suomalaiset kannattajat näkivät pysäyttävät hetket läheltä Parkenilla Kööpenhaminassa.

– Eriksenin lyyhistyminen veti kyllä minut ja muut suomalaiset aivan sanattomiksi. Olimme hyvin huolissamme, sillä Eriksenin tilanne näytti hyvin pahalta, helsinkiläinen Alex Palmunoksa kertoo Ilta-Sanomille.

Alex Palmunoksa stadionilla ennen pelin alkua.

Suomalaisfanit matkalla stadionille.

30-vuotias Palmunoksa oli noin 30 metrin päässä Eriksenin lyyhistymisen paikasta. Palmunoksa on Suomen maajoukkueen kannattajat ry:n tuotevastaava, joten hän tuntee jalkapallokulttuuria syvällisesti.

Suomen kannattajia on kehuttu hienosta käyttäytymisestään maailmalla. Erityistä kiitosta suomalaisfanille tuli siitä, kun he aloittivat huudot ”Christian”, johon tanskalaiset kannattajat jatkoivat pian vastaamalla ”Eriksen”.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod kiittää Twitterissä suomalaiskannattajia siitä, että suomalaisfanit saivat tanskalaiset vastaamaan huudoillaan, kun tilanne oli vakava ja koko ottelu oli keskeytettynä. Tiedot Eriksenin tilasta olivat juuri tuolloin vielä hyvin vajavaisia.

– Yhdistyksemme rahastonhoitajalla, Joni Haltialla on iso osuus siihen, että nämä spontaanit huudot toteutuivat tällä tavalla. Onneksi Eriksenin tilanne alkoi sitten myöhemmin kääntyä parempaan suuntaan, Palmunoksa sanoo.

Joni Haltia kertoo, että hän keksi idean alkaa huutaa ”Christian”.

– Toivoimme, että tanskalaiset vastaavat huutoon ja niinhän sitten kävikin, He alkoivat huutaa ”Eriksen”, Joni Haltia kertoo Ilta-Sanomille.

Hän kertoo, että kun elvyttäminen alkoi, tilanne näytti todella pahalta.

– Lyyhistyminen pysäytti katsomon ja oli aivan hiljaista. Väki itki, Haltia sanoo.

Joni Haltia.

Kun peli alkoi uudelleen, Suomi meni monien asiantuntijoiden yllätykseksi 1–0 -johtoon. Joel Pohjanpalo puski pallon Tanskan maaliin, kun peliä oli pelattu noin 60 minuuttia.

Järkyttävissä tunnelmissa jatkunut ottelu sai vielä yhden käänteen, kun Tanska sai rangaistuspotkun 74. minuutilla. Suomen maalivahti Lukas Hradecky torjui Pierre-Emile Höjbjergin yrityksen.

– Vaikka Eriksenin lyyhistyminen järkytti meitä, pelin loputtua olimme riemuissamme voitosta. Se oli aivan ainutlaatuinen voitto, kun se tuli vielä Huuhkajien ensimmäisessä lopputurnausottelussa, Palmunoksa sanoo.

Hän kertoo, että kaikki pelin vakavat tapahtumat ja käänteet tapahtumat vaikuttivat vielä pelin jälkeenkin suomalaisten katsojien mielialaan ja tunnelmiin.

– Pelin jälkeen voiton juhlimisen tunnelmia varjosti vielä huoli Eriksenin tilasta. Olo oli siksi hyvin ristiriitainen Suomen historiallisen voiton ja Eriksenin lyyhistymisen takia, Palmunoksa sanoo.

Hän on toiveikas voiton jälkeen.

Myös Haltia kertoo, että Eriksenin lyyhistyminen oli mielessä voiton jälkeen.

– Voiton juhlimista helpotti tietysti se, että peli päätettiin ylipäätään pelata loppuun ja se, että tanskalaisyleisö oli vahvasti mukana ottelussa, Haltia sanoo.

Hän kertoi, että suomalaiset olivat jo ennen peliä opetelleet tanskaksi lauseen Olemme pahoillamme.

– Mielessä oli siis ennen peliä Suomen yllätysvoitto, mutta nyt lause sai tavallaan kaksi merkitystä, Haltia sanoo.

Palmuoksa ja Haltia ovat jälleen katsomossa Suomen seuraavassa ottelussa.

Suomi kohtaa Venäjän keskiviikkona 16.6. Pietarissa.

Juttua muokattu kello 12.24: Korjattu Lukas Hradeckyn etunimi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?