Veikko Salminen, 75, kiidätettiin ambulanssilennolla Suomeen – kertoo nyt karmivista hetkistä bulgarialaisen hotellin lattialla - Urheilu - Ilta-Sanomat

Veikko Salminen, 75, kiidätettiin ambulanssilennolla Suomeen – kertoo nyt karmivista hetkistä bulgarialaisen hotellin lattialla

Nykyaikaisen viisiottelun olympiapronssimitalisti Veikko Salminen satutti lonkkaansa tyttärensä Lauran olympiakarsintareissulla Bulgariassa. Hänet leikataan Tampereella maanantaina.

Laura ja Veikko Salminen kuvattuna kotonaan viime kesäkuussa.

19.4. 13:17

Olympiamitalisti Veikko Salminen, 75, kiidätettiin sunnuntaina ambulanssilennolla Bulgariasta Suomeen. Hän satutti lonkkansa viikonloppuna tyttärensä ja valmennettavansa Laura Salmisen olympiakarsintareissulla Sofiassa.

Salmisen sijoiltaan mennyt oikea lonkka leikataan maanantaina Coxan tekonivelsairaalassa Tampereella.

– Odotan nyt vain, että pääsen pöydälle. Aika dorkaa olla tällaisella jalalla, kun ei voi kyljellekään kääntyä, koska lonkkaa vihloo niin älyttömästi. Muuten olo on oikein hyvä, sairaalasta maanantaina aamupäivällä tavoitettu Salminen toteaa Ilta-Sanomille.

Ambulanssilentoon johtanut tapahtumaketju oli dramaattinen.

Salmisen jo kertaalleen leikattu lonkka otti osumaa kesken arkisen toimenpiteen sofialaisen hotellihuoneen kylpyhuonetiloissa.

– Rasvasin suihkun jälkeen kroppaani ja nostin terveen jalkani korokkeelle. Samalla kun kumarruin eteenpäin, lonkkani lumpsahti paikaltaan ja kaaduin maahan. Ja voi veljet ne tuskat...minua ei ole ikinä sattunut niin tajuttomasti kuin silloin.

Salminen oli tapahtumahetkellä yksin hotellihuoneessa. Tytär Laura oli lenkillä. Valmentajaisä kertoo ryömineensä tuskissaan ja alasti lattialla ja yrittäneensä pukea jotain päälleen.

Sekunnit tuntuivat pitkiltä ja kipu oli sietämätöntä.

– Möyrin karmeissa kivuissa ja koetin saada kalsareita jalkaan. Onneksi käteni ylsi juuri ja juuri ovenkahvaan ja aloin epätoivoisesti huutaa apua. Käytävälle kertyi nopeasti viisiottelijoita ympäri maailmaa, ja he soittivat hätänumeroon.

Münchenin vuoden 1972 olympialaisten pronssimitalisti vietiin tapahtumapaikalta paikalliseen sairaalaan, jossa hoitajat yrittivät muljauttaa sijoiltaan mennyttä lonkkaa takaisin paikoilleen. Tuloksetta.

Salminen makasi kaksi päivää Sofiassa, jossa hänet kertomansa mukaan nukutettiin kahdesti.

– Laura kertoi, että kundit olivat ihan hikisiä, kun olivat koettaneet vetää lonkkaa paikoilleen.

Salminen oli alun perin määrä lennättää Tampereen sijaan Ateenaan. Ambulanssilento Kreikkaan olisi tullut huomattavasti halvemmaksi, mutta Miekkailu ja 5-otteluliitto sekä Olympiakomitea saivat järjestettyä koneen Sofiasta suoraan Tampereelle.

– Onneksi, sillä se olisi ollut ihan älytön juttu. Olisin joutunut makaamaan siellä viikkokausia ja tulemaan omin neuvoin takaisin Suomeen.

Salminen kärrättiin Frankfurtista hälytettyyn pikkukoneeseen sunnuntaina iltapäivällä. Pari tuntia kestäneestä lennosta olympiamitalistilla on pelkästään hyvää sanottavaa.

– Mukana olleet lääkärit tervehtivät heti minua iloisesti ja löivät kunnolla kipupiikkiä helpottamaan oloani. Minulla ei ole ikinä ollut niin miellyttävää lentomatkaa, kun sain maata rauhassa ja oli hyvää lössiä ympärillä, Salminen kertaa.

Hän kiittelee vuolaasti ambulanssilennon junailleita tahoja.

– Miekkailu ja 5-otteluliiton toiminnanjohtaja Lena Tallroth-Kock ja Janne Saarikko sekä Olympiakomitea hoitivat asiat puolestani uskomattoman hyvin. Lisäksi poikani Ismo pani heti langat pyörimään ja piti huolen, että pääsen Suomeen hoitoon. Heille kaikille kuuluu valtavan iso kiitos.

Ilman isänsä tukea kilpaillut Laura Salminen, 34, sijoittui Sofian olympiakarsintaturnauksessa lopulta 34:nneksi. Suoritus ei edesauttanut Tokion olympiahaaveita, mutta kisapaikka on yhä mahdollinen, mikäli vire on parempi toukokuun maailmancupin finaalissa Budapestissa tai kesäkuussa Kairossa pidettävissä MM-kisoissa.

Salminen on tuoreiden rankingien mukaan ensimmäisellä varasijalla Budapestin mc-finaaliin.

Veikko-isä puhkuu toiveikkuutta paitsi tyttärensä olympiapaikasta myös omasta toipumisestaan.

– Yritän parhaani ehtiä messiin Budapestiin. Uskon selviäväni tästä rytäkästä hyvin, sillä täällä Coxassa lonkkani on parsittu kuntoon jo kerran. Parin bulgarialaisessa sairaalassa vietetyn päivän jälkeen osaa taas arvostaa suomalaista terveydenhuoltoa, Salminen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?