Hallitus kertoi, kuinka lasten ja nuorten harrastuksia avataan – Olympiakomitean pomo sanoo olevansa ”äärimmäisen hämmentynyt” - Urheilu - Ilta-Sanomat

Hallitus kertoi, kuinka lasten ja nuorten harrastuksia avataan – Olympiakomitean pomo sanoo olevansa ”äärimmäisen hämmentynyt”

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaa on tarkoitus avata toukokuussa.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen (vas.) ei ollut erityisen tyytyväinen hallituksen exit-strategiaan.

9.4. 15:55

Suomen hallitus esitteli torstaiaamuna exit-strategiansa, eli kuinka Suomea on tarkoitus avata koronarajoituksista.

Hallituksen suunnitelman mukaan lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta ulkona voisi alkaa toukokuussa. Yleisötilaisuuksia, myös urheilutapahtumia, on suunnitelman mukaan tarkoitus avata osallistujarajoituksin kesäkuussa.

Lasten ja nuorten ryhmäharrastukset eivät siis kuulu strategian ensimmäiseen vaiheeseen. Tällä hetkellä muun muassa pääkaupunkiseudulla lasten ja nuorten harrastustoimintaa sisä- tai ulkotiloissa voi järjestää vain vuonna 2008 syntyneille ja sitä nuoremmille.

Sen sijaan hallituksen suunnitelmaan kuuluu, että ravintolat voisivat avautua tietyin rajoituksin jo huhtikuun aikana.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen tyrmistyi hallituksen suunnitelmista. Hän muistutti torstaisessa Olympiakomitean tilannekatsauksessa, että liikkumattomuuden vuotuiset kustannukset Suomessa ovat UKK-instituutin mukaan yli 3 miljardia euroa.

– Vihaan vastakkainasettelua, mutta siihen täysin absurdiin tilanteeseen ei voida palata, että baarit ja ravintolat ovat auki ensin, mutta lapset ja nuoret eivät pääse liikkumaan, Salonen sanoi.

Olympiakomitea on antanut aiemmin tilannekatsauksia huippu-urheilusta, mutta nyt se järjesti ensimmäisen kerran vastaavan tilaisuuden urheiluseuratoiminnasta, johon tavalla tai toisella osallistuu kolmasosa suomalaisista.

– Liikunnan hyötyjä tutkitusti ovat muun muassa parempi koulumenestys ja koulutustaso, parempi tulotaso ja työelämään kiinnittyminen. Korona-ajan muutokset ovat järkyttäviä: yksinäisyyttä, harrastuksista irtaantumista..., Salonen luetteli.

Salonen ihmetteli myös hallituksen sanavalintoja tuoreimmassa exit-strategiassa.

Hallitus siis tiedotti, että lasten ja nuorten on tarkoitus päästä harrastamaan ulkotiloissa toukokuun aikana. Kuitenkin tälläkin hetkellä vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten harrastustoimintaa saa järjestää sisä- ja ulkotiloissa.

Salosen mukaan lapsilla tarkoitetaan juuri vuoden 2008 ikäluokkaa ja sitä nuorempia.

– Olen äärimmäisen hämmentynyt terminologiasta, jota valtioneuvosto käytti exit-strategiassa. Miksi lapset pyörivät siinä mukana, sillä se antaa virheellisen kuvan? Miten voidaan lasten rajoituksia purkaa, kun niitä ei edes ole?

– Pitäisi olla selkeämpi kuva, kuinka nuoretkin voivat aloittaa harrastamisen ensin ulkona ja sitten sisällä.

Huoli lapsiin ja nuoriin kohdistuvista rajoituksista on toki oltu huolissaan jo pidemmän aikaa. Tammikuussa eri lajiliittojen urheilupomot lähettivät huolestuneina avoimen kirjeen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle (kesk), jotta lapset ja nuoret pääsivät harrastamaan.

– Isoimpien lajien harrastustoiminnasta on kadonnut aiempiin vuosiin nähden noin 25 000 lasta. Arvio on, että jos tämänkaltaisia sulkuja tulee tai koko kevät menee, puhumme vähintään toisesta mokomasta. Silloin vaikutukset ovat hyviä pitkiä ja kauaskantoisia, totesi Olympiakomitean Salonen Yle Urheilulle helmikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?