Jos veitsenisku ei olisi osunut sattumalta selkäreppuun, triathlonisti Kaisa Sali olisi luultavasti kuollut - Urheilu - Ilta-Sanomat

Jos veitsenisku ei olisi osunut sattumalta selkäreppuun, triathlonisti Kaisa Sali olisi luultavasti kuollut

Ääniä kuullut mies löi entistä triahtlonistia Kaisa Salia veitsellä selkään tämän kotipihalla. Sali ei tajunnut aluksi tulleensa puukotetuksi, mutta sitten hän näki miehen pitelevän mustakahvaista keittiöveistä.

25.3. 18:29

Runsas vuosi sitten entinen triathlonisti Kaisa Sali, nyt 39, joutui järjettömän ja täysin yllättävän hyökkäyksen kohteeksi kotipihallaan.

Sali oli päättänyt uransa hiljattain ja muuttanut Länsi-Lappiin Kolariin aviomiehensä kanssa. Yhtenä sunnuntaiaamuna hän oli tullut juuri kotipihansa roskakatoksesta ulos, kun hänen juttusilleen lyöttäytyi tuntematon mies.

– Hän vaikutti vähän epäilyttävältä, semmoiselta huumehörhöltä, Sali kertoi myöhemmin poliisin kuulustelussa.

Mies kyseli muun muassa sitä, missä Sali asui ja minne tämä oli menossa.

– Vastailin kysymyksiin, mutta tajusin sitten, että miksi ihmeessä kerron näitä asioita tuntemattomalle. Sanoin, että minun täytyy mennä ja lähdin kävelemään ihan normaalein askelein kotia päin.

Kaisa Sali käräjäoikeudessa Rovaniemellä. Hän päätti urheilu-uransa lokakuussa 2019. Hän voitti urallaan muun muassa kansainvälisen triathlonliiton pitkänmatkan MM-hopeaa 2014 ja MM-pronssia 2015.­

Mies lähti kävelemään Salin perään. Hetken kuluttua Sali tunsi olkapäässään iskun. Isku ei sattunut ensin juurikaan ja Sali ajatteli, että häntä lyötiin kivellä. Sitten mies juoksi hänen ohitseen ja Sali näki, että mies piti kädessään mustakahvaista keittiöveistä.

– Käännyin ja lähdin juoksemaan takaisin roskakatokselle. Ajatukseni oli varmaan lähteä toiseen suuntaan kuin se hullu. Siinä juostessani näin verta, ja tajusin että se tulee minusta, kertoi Sali poliisille.

Mies oli lyönyt Salia veitsellä kahdesti selkään. Toinen veitseniskuista osui hänen punaisen Salomon-selkäreppunsa paksuun olkahihnaan.

Sen sijaan toinen veitseniskuista oli niin syvä, että 19-senttinen terä meni sisään vasemman hartian alta ja tuli ulos rintakehän puolelta. Kun ambulanssi saapui lopulta paikalle, Sali kiidätettiin tehohoitoon Rovaniemelle yli 160 kilometrin päähän.

Miehen käyttämässä keittiöveitsessä oli 19-senttinen terä.­

Salilla oli onnea matkassa. Salin asianajaja Jaakko Kuparinen sanoo vaatimuksessa, että entinen triathlonisti olisi mitä todennäköisimmin kuollut, jos toinen iskuista ei olisi sattumalta osunut repun olkahihnaan. Syvempi iskuista taas ohitti juuri ja juuri isot suonet ja keuhkot.

Nyt torstaina puukotuksen oikeudenkäyntiin saapunut Sali kertoi voivansa olosuhteisiin nähden hyvin. Veitseniskusta jäi kuitenkin pysyvät arvet, ja vamma hankaloittaa yhä Salin päivittäistä arkea. Hän ei pysty nostelemaan raskaita esineitä tai työskentelemään tietokoneella yhtäjaksoisesti puolta tuntia pidempään.

– Puukotuksesta jäi hartian hermovaurio, joka leikattiin. Paraneminen on ollut hidasta, mutta koko ajan mennään parempaan päin, Sali kertoi ennen käräjäistuntoa.

Syyttäjän mukaan teko oli tapon yritys. Syyttäjä ei kuitenkaan vaatinut miehelle rangaistusta, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnon mukaan mies oli tekohetkellä syyntakeeton.

35-vuotias mies kertoi poliisikuulusteluissa, ettei muistanut tapahtumasta oikein mitään. Hän ei tuntenut Salia entuudestaan, mutta hänelle oli tullut halu tehdä jollekulle väkivaltaa.

Kaisa Salin käyttämä reppu. Repun oikean olkahihnan yläosassa oli noin kolmen senttimetrin pituinen reikä veitseniskusta.­

Taustalla vaikutti miehen sairastama paranoidinen skitsofrenia. Tekohetkellä hän oli kuullut ääniä, jotka olivat käskeneet häntä tekemään ”jotakin radikaalia”.

Käräjillä mies pyysi tekoaan anteeksi. Oikeudessa kuultiin myös hänen äitiään, jonka mielestä poika ei ollut saanut tarvitsemaansa apua ennen puukotusta.

– Hänellä ei ole ollut itsellään sairauden tunnetta, hän ei kokenut olevansa sairas. Yritin hakea apua monet kerrat. Monta kertaa odotin sydän kurkussa, että mitä tapahtuu, äiti kertoi oikeudessa.

Käräjäoikeus antaa tuomion jutusta kolmen viikon kuluttua 16. huhtikuuta.

Korjaus kello 21.55: Korjattu Salin asianajajan nimi Jaakko Kupariseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?