Kaisa Sali kertoi kammottavista hetkistä kerrostalon pihalla: ”Elämäni kauhein kaksituntinen” - Urheilu - Ilta-Sanomat

Puukotettu triathlonisti Kaisa Sali kertoi kammottavista hetkistä kerrostalon pihalla: ”Elämäni kauhein kaksituntinen”

Puukotuksesta epäilty soitti ennen tekoaan hätäkeskukseen ja pyysi päästä hoitoon.

Kaisa Sali joutui puukotuksen uhriksi kotipihallaan vuosi sitten. Juttua käsitellään parhaillaan Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä.­

25.3. 12:43

Puukotuksen uhriksi joutunut entinen triathlonisti Kaisa Sali kertoi torstaina Lapin käräjäoikeudessa vuoden takaisista kokemuksistaan kotitalonsa pihalla.

34-vuotiaan kolarilaismiehen epäillään iskeneen häntä keittiöveitsellä selkään helmikuussa 2020.

Sali oli tapahtumien aikaan Kolarissa kerrostalon pihalla. Taposta syytteessä oleva mies tuli roskisten luona juttelemaan hänelle. He eivät olleet tavanneet aikaisemmin, sillä Salit olivat muuttaneet Kolariin vasta pari viikkoa aikaisemmin.

– Juttelin hänen kanssaan muutaman sanan. Hän kyseli, mistä olin tulossa ja mihin menossa. Hän vaikutti hieman pelottavalta ja epäilyttävältä. Tuli olo, että tilanteesta pitää päästä pois, Sali kuvaili tilannetta.

Sali lähti kävelemään miehestä pois päin. Yhtäkkiä hän tunsi iskuja selässään.

– Tunsin, että vasempaan yläselkään lyötiin kolme kertaa. Tuntui kuin joku olisi lyönyt sairaan kovaa kivellä. Näin, että tyyppi jatkoi matkaansa, näin veitsen hänen kädessään ja näin verta lumessa.

Sali kertoi menneensä tilanteessa shokkiin. Hän soitti hädissään puolisolleen, joka käski soittaa hälytyskeskukseen. Ambulanssi lähti viemään Salia Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan.

– Siitä seurasi elämäni kauhein kaksituntinen. Kivut olivat aivan kauheita. Se oli kammottava kokemus. Lopulta pääsin Rovaniemelle sairaalaan ja hyvään hoitoon, Sali kertoi käräjäoikeudessa.

Kolarilaismies kiistää syyllistyneensä tapon yritykseen. Hän myöntää törkeän pahoinpitelyn. Hän sanoo olleensa psykoosissa ja muistikuvat tapahtumista ovat heikkoja.

Puolustuksen mukaan tapahtumien taustalla on miehellä diagnosoitu psyykkinen sairaus. Mies sanoo kuulleensa ääniä, jotka ovat käskeneet häntä surmaamaan ihmisen.

Istunnossa kuultiin syytetyn äitiä, jonka mielestä hänen poikansa ei ole saanut tarvittavaa hoitoa tai apua ongelmiinsa ennen puukotusta.

– Hänellä ei ole ollut itsellään sairauden tunnetta, hän ei kokenut olevansa sairas. Yritin hakea apua monet kerrat. Monta kertaa odotin sydän kurkussa, että mitä tapahtuu.

Syytetty kolarilaismies pääsi myös ääneen istunnossa. Hän pyysi tekoaan anteeksi ja kertoi kuulleensa ääniä jo vuosien ajan.

– Äänet käskevät tekemään radikaaleja tekoja, että asiat järjestyisivät, hän sanoi videoyhteyden välityksellä.

Hän myös kertoi soittaneensa ennen puukotusta hätäkeskukseen saadakseen apua.

– Sanoin, että mulla on huono olo ja tarvitsen apua. Sanoin, että haluan pois täältä ja hoitoon.

Hätäkeskuspuhelun jälkeen hän lähti ulos pihalle puukon kanssa ja löi ensimmäistä vastaan tulevaa ihmistä.

Syyttäjä ei vaadi miehelle rangaistusta teosta. Hän on ollut mielentilatutkimuksen mukaan teon aikaan syyntakeeton.

– Ottaen huomioon vastaajan mielentilaa koskevan Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen lausunnon, syyttäjän näkemyksen mukaan asiassa puuttuvat rikoslain mukaiset rangaistusvastuun edellytykset, aluesyyttäjä Henna Väyrynen toteaa.

Käräjäoikeus antaa tuomion jutusta 16. huhtikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?