Johanna murskasi jään alla sukeltamisen ennätykset Öllärin järvessä – ME-mies ei noteeraa suomalaisen suoritusta - Urheilu - Ilta-Sanomat

Johanna murskasi jään alla sukeltamisen ennätykset Öllärin järvessä – ME-mies ei noteeraa suomalaisen suoritusta

Uskomaton suoritus vei Johanna Nordbladilta hieman alle kolme minuuttia ja tapahtui pelkässä uimapuvussa.

Johanna Nordblad rikkoi David Venclin ennätyksen, mutta tshekkisukeltaja on asiasta eri mieltä.

22.3. 10:52

Suomalainen vapaasukeltaja Johanna Nordblad rikkoi hiljattain jääsukelluksen maailmanennätyksen. Hän sukelsi peräti 103 metriä veden alla pelkässä uimapuvussa ja ilman räpylöitä.

Suoritus tehtiin Kainuussa torstaina, Hossan kansallispuistossa Öllärin järvessä. Se vei kaksi minuuttia 42 sekuntia. 45-vuotias Nordblad rikkoi kerralla sekä naisten että miesten maailmanennätykset.

Video Nordbladin sukelluksesta löytyy tästä.

– Olen ajatellut tätä hetkeä kahden viime vuoden aikana joka päivä. Koronatilanteesta johtuen en ole päässyt altaaseen treenaamaan ja tekemään normaalia treenivalmistautumista, mistä syystä minulla on ollut todella epävarma olo. Onnistuin, Nordblad riemuitsi tiedotteessa.

– 71 metriä oli virallinen naisten ennätys, 82 miesten ennätys ja alkuperäinen tavoitteeni. 103 ylitti kaikki epävirallisetkin ennätykset.

Miesten ennätys oli tshekkiläisen David Venclin nimissä. Vencl pitää kiinni siitä, että hänen ennätyksensä, 80,9 metriä, on yhä voimassa.

Venclin mukaan Nordbladin suoritus tehtiin eri säännöillä ja eri liiton alaisuudessa. Kansainvälisen urheilusukelluksen edunvalvojan CMAS:n edustaja Suomessa on Sukeltajaliitto.

– Hän teki ennätyksen CMAS:lle, joka hyväksyi jääsukelluksen lajikseen. Kun minä tein ennätyksen, tämä liitto ei ollut vielä asettanut sääntöjä jääsukellukselle. Minun ennätykseni rekisteröi Pure Apnea -järjestö. Koska pyrin ennätysyritykselläni Guinnessin ennätysten kirjaan, minulla ei ollut uimalakkia tai niskapainoja, Vencl sanoo Denik-lehdessä Nordbladin suorituksen jälkeen.

Vencl alleviivaa erityisesti Nordbladin suorituksen aikana käyttämää painoa.

– Se voi tuoda jopa 20 prosenttia lisää suoritustehoa. Mutta en halua spekuloida, miten se auttoi häntä. Joka tapauksessa haluan onnitella häntä. Tuo on upea ja kaunis suoritus.

Nordblad valmistautui lähtemään ennätysuintiinsa.

Tulevaisuudessa hän toivoo yhdenmukaisia sääntöjä ja sanoo, että CMAS:n säännöillä hän uskoo pääsevänsä jopa 115 metriin.

Kuva Nordbladin harjoitteluvedolta kaksi päivää ennen varsinaista ennätysvetoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?