Helsingissä leimahti iso riita jääurheilukeskuksen paikasta - Urheilu - Ilta-Sanomat

Helsingissä leimahti iso riita jääurheilukeskuksen paikasta

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) ajaa arenaa, vihreät haluaisi etsiä vaihtoehtoisen paikan.

Havainnekuva Myllypuroon suunnitellusta jääurheiluareenasta.­

5.3. 21:33

Helsingissä on erimielisyyksiä kaupunkiin kaavaillun jääurheilukeskuksen paikasta. Viimeksi viime tiistaina Myllypuroon suunnitellun areenan maa-alueen suunnitteluvaraus jäi kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa pöydälle.

Lautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) kannattaa Suomen ensimmäisen pikaluisteluhallin rakentamista, vihreät puolestaan vastustaa areenan rakentamista Myllypuroon ja haluaisi etsiä jääurheilukeskukselle vaihtoehtoisen paikan muualta.

Razmyar ajattelee hanketta ennen kaikkea huippu-urheilullisesta ja harrastajanäkökulmasta, vihreät katsovat hankkeen luontovaikutuksia.

– Olympiakomitean listauksessa jääurheilukeskus on tärkeä huippu-urheilukohde. Harrastajanäkökulmasta oloja pystyttäisiin merkittävästi parantamaan, sillä jääurheilun harjoittelutilaa tarvitaan lisää, Razmyar sanoo.

Vihreät kantaa huolta siitä, että areena lohkaisisi Matokallion metsä- ja kallioalueesta noin kolmanneksen. Myös alueen asukkaat ovat keränneet yli 800 nimeä kattavan adressin, jossa vastustetaan areenan rakentamista suunnitellulle paikalle.

Halliyhtiö Myllypuron jääurheilukeskus Oy:n puheenjohtaja, Luisteluliiton toiminnanjohtaja Janne Hänninen sanoo, että Matokallion metsäpinta-ala on reilut 73 000 neliömetriä, ja varausalue veisi siitä 28 800 neliötä.

– Kallion korkein kohta jää tontin ulkopuolelle. Louhetta tulisi 80 000 kuutiota, mutta siitä 30 000 kuutiota käytettäisiin hyväksi perustustöissä, Hänninen sanoo.

Entinen aktiivipikaluistelija Janne Hänninen on halliyhtiön puheenjohtaja.­

– Kaikki on suunniteltu niin ekologisesti kuin mahdollista: rakennus- ja käyttöenergiaratkaisut. Lisäksi alue on hyvin metroaseman vieressä, jolloin kaikkialta pääkaupunkiseudulta areenaan olisi helppo tulla julkisilla, Hänninen jatkaa.

Viimeksi tällä viikolla esitys alueen suunnitteluvarauksesta jäi Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa pöydälle Sami Muttilaisen (vas) esityksestä. Uusi käsittely on vajaan kahden viikon kuluttua.

Vihreät ei sinänsä tyrmää jääurheilukeskuksen rakentamista, mutta vihreiden lautakuntajäsenet kirjoittivat Helsingin vihreiden kotisivuilla, että areenalle pitää etsiä vaihtoehtoinen sijainti.

– Monet toivovat, että hallille voisi etsiä paremman sijainnin. Toivomme, että asiaan löytyy ratkaisu, jonka avulla luistelijat saavat tärkeän harjoittelu- ja kilpailupaikan, mutta metsää ei tarvitse kaataa ja kalliota louhia, Pauliina Saares, Johanna Sydänmaa ja Jussi Chydenius kirjoittavat yhteisessä lausunnossaan.

Razmyar miettii, että liikunnalle kaavoitettua tilaa ei ole suurkaupungissa helppo löytää.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar perää vaihtoehtoisia rakennuspaikkoja ehdottavia esittämään, missä se korvaava paikka voisi olla.­

– Olen aidosti huolissani, että Helsingin kaupungin mahdollisuus saada liikuntainvestointeja kärsii, jos edes kaavoitetuille paikoille ei pysty rakentamaan. Jos esitetään vaihtoehtoista paikkaa, silloin pitää vähintään olla vastaus olemassa, mikä se muu sijaintivaihtoehto on. Tasan tarkkaan tiedetään, että muuta paikkaa ei ole, Razmyar sanoo.

– Uuden paikan löytäminen ja mahdollisen kaavaprosessin aloittaminen veisi vuosia ja lykkäisi hanketta hamaan tulevaisuuteen. Hanke voi kaatua kokonaan, Razmyar huolehtii.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) sanoo, että vihreiden valtuustoryhmässä katsotaan, että jääurheilukeskus on tärkeä hanke, mutta nykyinen paikka arveluttaa.

– Alueen asukkaat ovat huolestuneita, ja on tullut muitakin huomioita, onko paikka paras mahdollinen. Tätä on hyvä vielä selvittää, Sinnemäki sanoo.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki väläyttää areenan mahdolliseksi korvaavaksi paikaksi esimerkiksi Vuosaarta.­

Sinnemäen mukaan vaihtoehtoisia paikkojakin olisi tarjolla.

– Paikkaa pitäisi katsoa itäisestä Helsingistä. Esimerkiksi lähellä nykyistä sijaintia on isoja urheilualueita, ja sopiva paikka voisi löytyä myös Vuosaaresta, Sinnemäki pohtii.

– Jos voimme suojella lähiluontoa ja löytää vaihtoehtoisen paikan, moni hanketta nyt vastustava voisi alkaa kannattaa sitä, Sinnemäki jatkaa.

Myllypuron jääurheilukeskusta on suunniteltu jo parikymmentä vuotta. Nyt hankkeessa ollaan pisimmällä kuin koskaan aikaisemmin. Suunniteltu rakennuspaikka on kaavoitettu liikunta- ja urheilurakentamiseen, ja rakennus- ja rahoitussuunnitelmat ovat käytännössä valmiit. Hanke tarvitsee edetäkseen suunnitteluvarauksen.

Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt noin 20 miljoonan euron hallihankkeelle neljän miljoonan euron rahoitusvarauksen.

Jos jääurheilukeskus saadaan rakennettua, Helsinki voisi hakea vaikkapa pikaluistelun arvokisoja.­

Areenaan tulisi täysimittaisen pikaluisteluradan lisäksi kaksi jääkiekkokaukaloa, punttisali, kolme peilisalia ja juoksurata areenan ympäri, mikä mahdollistaisi pikaluistelun, taitoluistelun, jääkiekkoilun ja kaukalopalloilun laji- ja oheisharjoittelun yhdessä ja samassa paikassa.

– Ne voidaan menettää kaikki, Razmyar sanoo.

– Kaupunki tietysti päättää, mitkä tontit ovat saatavilla. Olemme kaupungilta kysyneet, mitä kaikkia tonttivaihtoehtoja olisi, mutta ei ole muita vaihtoehtoja, Hänninen kuvaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?