Suomalainen valmentaja Linda Karlström julistaa rokotevastaisuutta ja esittää näkemyksiään juutalaisista – Yle näyttää tämän kohudokumentin ensimmäisen osan - Urheilu - Ilta-Sanomat

Yle esittää kohudokumentin – suomalainen valmentaja julistaa rokotevastaisuutta ja esittää näkemyksiään juutalaisista

Suomen voimisteluliiton kurinpitovaliokunta käsittelee kruunupyyläisen voimisteluvalmentajan Linda Karlströmin dokumentissa esittämiä näkemyksiä.

Suomen voimisteluliiton itsenäinen kurinpitovaliokunta käsittelee valmentaja Linda Karlströmin kohulausuntoja. Lausunnot ovat peräisin ruotsalaisdokumentista, jonka avausosa esitetään tänään Suomessa.­

16.2. 15:30

Ruotsissa nousi joulukuussa kohu, kun sikäläinen SVT esitti dokumentin Vaccinkrigare, jossa kerrottiin Pohjoismaissa toimivasta rokotevastaisesta yhteisöstä. Yle näyttää tämän Rokotevastaisuuden soturit -dokumentin ensimmäisen osan tänään Yle Teema & Fem -kanavalla.

Ohjelmassa esiintyvä kruunupyyläinen Linda Karlström on tunnettu pitkäaikaisena rokotusten vastustajana niin Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa. Dokumentissa hän esittää näkemyksiään rokotusten haitallisuudesta.

Kaikkein suurin kohu Ruotsissa nousi Karlströmin lausunnoista holokaustiin ja juutalaisten salaliittoon liittyen. Karlström sanoi dokumentissa juutalaisten kansanmurhan tapahtuneen paljon pienemmässä mittakaavassa kuin historiankirjoissa on kerrottu.

Dokumentin tekeminen ja rokotusvastaisten aktivistien haastattelu onnistui, kun kaksi SVT:n toimittajaa soluttautui mukaan rokotevastaiseen liikkeeseen. Näin he pääsivät Karlströmin lähipiiriin puolentoista vuoden ajaksi. Osa dokumentin materiaalista on kuvattu salaa, kertoo Aftonbladet.

Kun ohjelmasta nousi kohu Ruotsissa, myös Pohjanmaalla herättiin. Karlström on toiminut vuosien ajan IK Kronan -seurassa telinevoimisteluvalmentajana. Holokaustin vähätteleminen aiheutti ihmetystä paikallisessa urheiluväessä ja suomenruotsalaisten urheilujärjestössä FSI:ssä.

Finlands Svenska Idrott on pohtinut asiaa kahteen otteeseen.

– Olemme käsitelleet asiaa pari kokousta ja tehneet oman päätöksemme asiasta kokonaisvaltaisen harkinnan ja kuulemisten perusteella. Otamme FSI:ssä vahvasti etäisyyttä Karlströmin lausuntoihin SVT:ssä esitetyssä ohjelmassa, sanoo FSI:n puheenjohtaja Mikko Ollikainen Ilta-Sanomille.

Ollikainen on RKP:n kansanedustaja, ja hän aloitti FSI:n puheenjohtajana vuoden 2021 alussa. Järjestö ei kuitenkaan päätynyt antamaan Karlströmille sanktioita.

– Selvitystemme perusteella lopullinen päätösvalta asiassa on lajiliitolla eli Svolilla ja toki myös seuralla IK Kronanilla, Ollikainen perustelee.

Hänen mukaansa FSI ja ruotsinkielinen voimisteluliitto FSG ovat pyytäneet Suomen voimisteluliittoa selvittämään asiaa.

Missä vaiheessa prosessi on, toiminnanjohtaja Maria Laakso?

– Sinun pitää olla tässä vaiheessa kurinpitovaliokuntaan yhteydessä.

Voimisteluliitossa asiaa käsittelee itsenäinen kurinpitovaliokunta, jonka puheenjohtajana toimii Kimmo Suominen.

Missä vaiheessa asian käsittely on valiokunnassa, Kimmo Suominen?

– En kommentoi asiaa lainkaan.

FSI:n pääsihteeri Henrika Backlund sanoi aikaisemmin Ylelle, että järjestö haluaa tietää, millaiseen arvomaailmaan IK Kronanin toiminta perustuu.

– Haluamme varmistaa, että jäsenseurallamme on samat arvot kuin meillä eli muun muassa yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja rasismin vastaisuus. Haluamme myös tietää, onko Karlström tietoinen näistä arvoista ja allekirjoittaako hän ne, Backlund sanoi.

Ollikaisen mukaan Karlströmin työsuhde olisi purettu, jos tämä olisi ollut FSI:n palkkalistoilla.

– Otamme asian vakavasti ja pyrimme omalta osaltamme ennaltaehkäisemään, että vastaavaa ei tapahtuisi tulevaisuudessa, Ollikainen sanoo.

Hän muistuttaa, että seuroilla ja niiden toimihenkilöillä on usein tärkeä rooli lasten ja nuorten kasvatuksessa.

Rokotevastaisuuden soturit, osa 1 esitetään tiistaina 16.2. klo 18.30 Yle Teema & Fem -kanavalla. Dokumentin kaikki kolme jaksoa ovat jo nyt nähtävissä Yle Areenassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?