Nasima Razmyar: ”Ratkaisu oli välttämätön” – pääkaupungin koronanyrkki asettui Husin linjaa vastaan - Urheilu - Ilta-Sanomat

Pääkaupungin koronanyrkki kapinoi Husia vastaan – apulaispormestari Nasima Razmyar: ”Ratkaisu oli välttämätön”

Pääkaupunkiseutu höllensi lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoituksia. Apulaispormestarin mielestä ”pelottelun sijaan nyt tarvitaan ratkaisukeskeisyyttä”.

Nasima Razmyar (sd) kertoo, miksi Helsinki valitsi lasten harrastusten sallimisessa lievemmän linjan kuin sairaanhoitopiiri Hus.

28.1. 16:51

Pääkaupunkiseudun koronanyrkki kertoi keskiviikkona, että alle 20-vuotiaiden harrastusmahdollisuuksia avataan kaupunkien tiloissa hallitusti ja rajatusti. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä katsoo, että harrastusten estyminen on ollut lapsille ja nuorille erityisen haitallista.

Koronarajoitusten höllentämisen taustalla vaikuttaa painaneen parina viime viikkona vilkkaaksi kiihtynyt julkinen keskustelu lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

Iso lähtölaukaus sille tapahtui toissa lauantaina, kun Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) latasi IS:n haastattelussa, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan estämisessä ”ei ole mitään järkeä”.

Razmyarin mielestä harrastusten rajoittamisesta seuraa lapsille ja nuorille vakavampia ongelmia kuin koronasta itsestään. Hän uskoi vahvasti, että lasten harrastustoiminta pystyttäisiin järjestämään sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa niin, ettei riskiryhmien suojeleminen vaarantuisi.

Hän on edelleen samaa mieltä.

– Keskiviikkona tehty ratkaisu oli mielestäni välttämätön, Razmyar kertoo.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar korostaa ratkaisun sosiaalista ulottuvuutta.

Ratkaisullaan pääkaupunkiseutu ui vahvasti vastavirtaan – niin hallituksen kuin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin yleisiä koronarajoituslinjauksia vastaan. Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoi eilisessä tiedotustilaisuudessa, että koronatilanne on kansainvälisesti verraten edelleen Suomessa melko hyvä, mutta myöhemmin hän vahvisti Helsingin Sanomille Husin vastustaneen lasten ja nuorten harrastustoiminnan avaamista kasvaneiden virusmuunnosuhkien vuoksi.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok) ja hallituksen välillä on kytenyt jännitteitä koronatoimiin liittyen, eikä pääkaupunkiseudun koronanyrkin tuore ratkaisu parantane tilannetta. Jännitteet ovat vaarassa yltyä, mikäli lasten harrastustoiminnasta seuraa isoja tartuntaryppäitä.

Razmyarin mukaan päätöstä ei pidä tulkita niin, että koronarajoituksia oltaisiin nykytilanteessa muutoin lieventämässä pääkaupunkiseudulla.

– Koronauhka ei missään nimessä ole ohi pääkaupunkiseudullakaan, ja viruksen torjuntaan tulee edelleen suhtautua erittäin vakavasti. Nyt jokaisen tulisi kuitenkin ymmärtää, että tämä ratkaisu on tehty nimenomaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta, Razmyar perustelee.

– Monet vanhemmat ovat olleet erittäin huolissaan, ja erilaisten mittareidenkin perusteella epidemiarajoitukset ovat jo jättäneet tai jättämässä vakavia seurauksia lapsille.

Parisen kuukautta kestäneen pattitilanteen jälkeen pääkaupunkiseudun seurat voivat 1. helmikuuta alkaen jälleen järjestää harrastustoimintaa itsenäisesti, mutta niiden on kuitenkin noudatettava viranomaisten turvallisuusohjeita, kuten turvavälejä ja maskisuosituksia. Otteluita tai turnauksia ei saa järjestää.

Helsingin kaupunki edellyttää, että seurat noudattavat harrastustoiminnassa suurta huolellisuutta.

– Tässä ei ole kyse pelkästään lasten harrastustoiminnasta, vaan myös heidän sosiaalisesta hyvinvoinnistaan. Niinpä ratkaisu on tärkeä kokonaisten perheidenkin kannalta. Seuroille annetaan nyt vastuuta, ja uskon niiden olevan valmis kantamaan sitä, Razmyar näkee.

Hänen mukaansa epidemia on niin monimutkainen yhtälö, ettei sitä pidä tarkastella pelkästään terveyden tulokulmasta.

– Jos on vain yksi tulokulma, se jää väistämättä puutteelliseksi. Sosiaalisten ulottuvuuksien ymmärtäminen on tärkeää, koska se pitää yhteistä tekemisen meininkiä yllä ja vaikuttaa siten positiivisesti myös koronakuriin. Pelottelun sijaan tarvitaan nyt kannustusta, ratkaisukeskeisyyttä, Razmyar alleviivaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?